Grelin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
Grelin

Veliki broj ljudi drži dijete, ne bi li se otarasili suvišnih kilograma. Stalno gladovanje i ograničavanje u hrani može da naruši zdravlje, a da pritom kilogrami ne nestanu.

Glavni krivac za to je hormon gladi, grelin, koji se proizvodi u želucu i direktno utiče na apetit čoveka. Upravo ovaj hormon ne dozvoljava čoveku da smrša, dok on sve vreme čezne za raznim ukusnim namrinicama.

Ovaj hormon je otkriven relativno kasno - otkrili su ga japanski naučnici čak 1999. godine. Detaljnija istraživanja je sproveo Dejvid Kapings - američki dijetolog, koji je tkrio da grelin stvara osećaj gladi. Leptin je drugi hormon koji zajedno sa grelinom utiče na glad.

Ljudsko telo ima moć da održava i reguliše stanje organizma duže vreme. Kada je u pitanju težina, ima dosta faktora koji utiču na apetit i održavaju ga u nekim granicama normale, pre svega zbog energetskom balansa. Kako bi se dobilo na kilaži ili kako bi se ona smanjila, potrebno je da se poveća ili smanji energetski unos.

To je pokazalo svojevrstan uticaj na nivo hormona. Ako čovek naglo smrša, tj. ako mu se težina naglo smnaji, to će naterati telo da reaguje na svojstven način i prouzrokovaće hormonske socilacije. Leptin i grelin su hormoni koji imaju važnu ulogu u regulisanju unosa hrane.

Grelin budi osećaj gladi, dok je leptin hormon koji je zadužen za osećaj sitosti. Leptin i grelin se proizvode u različitim delovima tela, ali zahvaljujući hipotalamusu, oni se tako povezuju sa mozgom.

Uloge grelina

Grelin se proizvodi u želucu, ali je moguće da se nađe i na drugim mestima u telu kao što su jajnici, pankreas, želudačno-crevni trakt, nadbubrežne žlezde.

Grelin je kratkoročni regulator telesne težine - kada mu je nivo visok, čovek je gladan, a kada se nahrani - njegov nivo se smanjuje. Kada je cilj smanjenje težine, grelin treba da bude nizak, kako se ne bi izgladnjivalo.

Kontrolisanje nivoa grelina

Unos hrane znatno utiče na nivo grelina, a kratkotrajne i nagle dijete ne vode do dugoročnog uspeha. Ako čovek želi da smrša, on bi trebalo da to čini usporenim tempom, kako bi se izbegao jo-jo efekat, koji se gotovo uvek javlja kod naglog mršavljenja. Za telo je stresno i kada je u pitanju sistematsko prejedanje.

Specijalisti smatraju da je veoma važan redovan san i unos omega-3 masnih kiselina, kako bi se poboljšao nivo grelina, kao i leptina.

To je zato što se omega-3 uglavnom vezuje za smanjenje osećaja gladi. Nedostatak sna vodi do povećanja nivoa grelina i niskog nivoa leptina, a tako dolazi i do poremećaja u razmeni glukoze. Redovna fizička aktivnost je takođe važan faktor.

Apetit

Grelin i dijeta

Grelin je hromon, koji izaziva glad i nekontrolisano posezanje za frižiderom. On se drastično povećava kod osoba na dijeti. Američki naučnici su sproveli eksperiment tako što su gojazne ljude prosečne težine oko 99 kg podvrgli dijeti i nakon 6 meseci se pokazalo da se nivo grelina kod njih naglo povećao pre svakog obroka za 25%.

Kada su dobrovoljci prestali sa ograničavanjem, nivo grelina se snizio. To dokazuje da je grelin glavni faktor zašto dijete ne uspevaju - osobe ne mogu da izdrže takav režim i pod uticajem povišenog grelina imaju potrebu da otvaraju frižider.

Grelin deluje skroz suprotno od leptina, koji daje osećaj sitosti. Kada u organizmu ima dovoljno rezervi masnoće, on proizvodi više leptina i nivo krvi se povećava - čovek je sit, a kada je suprotno - kada čovek gubi na težini, nivo leptina se snižava i mozak daje signal da je čoveku potrebno više hrane, kako bi nadoknadio gubitke.

Kod gojaznih ljudi je problem to što su oni rezistentni na dejstvo leptina - što je njegov nivo viši u krvi, mozak ne oseća sitost.

Tokom dijete želudac proizvodi mnogo više grelina i tako daje mozgu signal za glad. Ovaj signal u potpunosti protivoreči celokupnoj ideji dijeta i želji za mršavljenjem, jer čovek tada oseća neverovatnu glad, koji ne može da izdrži.

Naučnici smatraju da će moći u budućnosti da otkriju kako da potisnu proizvodnju grelina, pa osobe na dijeti će moći da ne misle na hranu.

Na osnovu svega rečenog, možemo zaključiti da pravilna i balansiran aishrana je najbolji način da se težina održi i drži pod kontrolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas