bonapeti.rs»Članci»Suplementi»Natrijum Nitrit

Natrijum Nitrit

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
natrijum nitrit

Nitrozamini su opasne hemijske materije, koje se obrazuju u reakciji sekundarnih amina. Obrazuju se u određenim uslovima kao što je to veoma kiselina sredina, visoka temperatura, itd.

Nitrozamini su veoma kancerogena jedinjenja. Najviše ih ima u namirnicama koje su prethodno obrađene natrijum nitritom. Natrijum nitrit, poznat još i kao E250, je kalijumova so koja se dobija od azotne kiseline.

Ovaj dodatak se masovno koristi kao pojačivač i regulator boje, kao konzervans u prehrambenoj industriji. Spolja natrijum nitrit podseća na beli ili žućkast kristalni prah higroskopne strukture. On se veoma dobro rastvara u vodi.

Natrijum nitrit se koristi da se spreči kvarenje mesa ili ribe, a najviše da bi se sprečio razvoj i rast Clostridium botulinum - bakterija, koja prouzrokuje bolutizam. Posledice koje su primetne nakon trovanja ovom bakterijom se manifestuju u vidu mučnina i povraćanja, osećaj suvoće u ustima i konstipacija, a u nešto težim slučajevima se javlja dijareja, paraliza ili problemi sa disajnim putevima.

U najtežim slučajevima može izazvati smrt. Bolutizam je, bez sumnje, opasna bolest, ali natrijum nitrit, koji se koristi da bi se sprečila ova bolest, nimalo nije bezopasan za ljudsko zdravlje.

Upotreba natrijum nitrita

Natrijum nitrit se dosta koristi u proizvodnji kobasica i dimljenih mesa, ne bi li ove namirnice imale karakterističnu roze - crvenu boju. On se koristi za sprečavanje razvoja i razmnožavanja bakterija u namirnicama. Evropska unija je odobrila dodavanje E250 samo u svojstvu dodatka soli, i to da ne bude više od 0.6%.

Natrijum nitrit se nalazi u slanini, kobasici, sušenim kobasicama, dimljenom mesu. On se može naći i u tzv. svežem mesu, koje u suštini nimalo nije sveže. Na etiketi svežeg mesa ne piše da sadrži natrijum nitrit, jer se koristi da poboljša kvalitet starog mesa, koje se na pojedinim mestima prodaje kao sveže.

Osim što ga nima u prehrambenoj industriji, natrijum nitrit se može koristiti i u drugim granama - građevinarstvo, proizvodnja papira i celuloze, u hemijskom i tekstilnoj industriji, u medicini, metalurgiji i drugim oblastima.

meso

Štetnost natrijum nitrita

Natrijum nitrit je nesumnjivo jedan od najopasnijih dodataka, koji se koriste u prehrambenoj industriji. Natrijum nitrit zajedno sa drugim nitritima nije kancerogen, ali njegovo spajanje sa aminima, u namirnicama koje su bogate proteinima, stvara nitrozaminie, koji su opasni agensi, koji izazivaju rak želuca, creva ili pluća.

Opasno dejstvo natrijum nitrita se pojačava pri termičkoj obradi na visokoj temperaturi - kao što je prženje slanine ili prepečeno meso. Zagoreli delovi mesa, koji su gotovo crni, sadrže najviše nitrozamina, zato ne bi trebalo da se konzumiraju.

Specijalisti tvrde da je natrijum nitrit glavni uzročnik raka pankreasa i raka debelog creva. Konzumacija mesa koje je obrađeno natrijum nitritom povećava rizik od kancerogenih oboljenja, ali problem nije samo u mesu, već nešto više je za to odgovoran način obrade mesa.

Natrijum nitrit je opasan sastojak, koji ne bi trebalo da bude u namirnicama namenjenim ljudima. Dijetolog Majk Adams posebno upozorava buduće majke da izbegavaju konzumaciju namirnica koje sadrže natrijum nitrit zbog povećanog rizika od tumora mozga kod odojčadi.

Druga negativna posledica konzumacije natrijum nitrita je njegova sposobnost da uništava velike količine antioksidanata koji se nalaze u namirnicama - kao što su što vitamin C i vitamin E.

Unos velikih količina vitamina ne može da kompenzuje štetan uticaj natrijum nitrita. Jedina sigurna zaštita od ove materije jeste njeno izbegavanje.

Osim što konzumacija natrijum nitrita ima kancerogeni efekat, on može dovesti i do hiperaktivnosti i drugih štetnih reakcija. Nikako nije slučajno što je natrijum nitrit zabranjen u nekoliko država, a njegova upotreba u okviru Evropske unije je strogo ograničena.

Uprkos svim ograničenjima i zabranama, natrijum nitrit se može naći u gotovo svim upakovanim namirnicama u prodavnici. Često se dešava da njegovo prisustvo nije ni označeno na etiketi proizvoda.

Kako bi se ljudi zaštitili od štetnog uticaja natrijum nitrita, na njihovoj trpezi ne bi trebalo da budu nitritom prerađeni mesni proizvodi i kobasice.

Vodite računa i kupujte meso u proverenim radnjama, a ukusna slanina, dimljena riba i meso, salame i kobasice bi trebalo da se u potpunosti isključe iz ishrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas