Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Patlidžan na grčki načinPatlidžan iseći na kocke veličine 1 cm. Luk i paradajz bez ljuske i semena iseći na kockice.
Beli luk iseći sitno ili protisnuti. Rernu zagrejati na 180 °C.
U tiganju koji može u rernu, na umereno zagrejanom maslinovom...
03. april
Ražnjići na grčki načinSpremite marinadu, tako što usitnite origano i estragon, dodajte sok od isceđenog limuna, dodajte maslinovo ulje, so i biber. Promešajte.
Meso operite i osušite. Isecite na jednake kocke. Luk i paprike isecite na kvadrate...
19. avgust
Bifteki na grčki načinU veliku i duboku posudu stavite mleveno meso. U njega dodajte jedan narendan paradajz, na sitno isečen luk i jedan gnječeni čen belog luka. Dodajte jaje i začinite preostalim začinima za ćuftice.
Grčki bifteki svoj univerzalni...
02. jun
Ćuftice na grčki načinZamesite mleveno meso sa jajetom, sirćetom, maslinovim uljem i začinima po ukusu i dodajte na sitno isečene masline, beli luk, luk. Na kraju zamesite sa kačkavaljem isečenim na kockice i sirom.
Ostavite smesu za grčke...
26. april
Sočivo na grčki načinOperite sočivo i stavite ga da se skuva sa dva litra vode. Čim omekša dodajte malo soli po ukusu. Voda treba da se smanji i da mešate blago neprestano, dok tečnost skoro potpuno ne uvri.
Odvojeno zagrejte 50 ml maslinovog...
23. april
Pasticio na grčki načinIseckajte luk i izdinstajte ga 5 minuta u maslinovom ulju dok ne omekša. Sklonite poklopac i kuvajte, dok ne dobije boju svetlog karamela. Tada dodajte na fino rende narendane šargarepu i beli luk. Šargarepa je po želji,...
14. feb.
Palamida na grčki načinLagana i brza večera sa prijateljima uz čašu belog vina. Garantujem za visok kvalitet ukusa koji će zadovoljiti zahteve ljubitelja palamide čija je sezona kasna, hladna jesen.
Operemo palamidu hladnom vodom. Riba se očisti...
14. feb.
Skuša na grčki načinUklonite glave od tri skuše i očistite unutrašnjost.
Zatim se stave u dubok pleh i preliju hladnom vodom i oko jedne petine soli.
Skuša se ostavi tako da se marinira 2-3 sata. Zatim ponovo operite hladnom vodom....
14. mart
Pečurke na grčki načinOljuštite pečurke i stavite u tiganj zajedno sa 6 supenih kašika maslinovog ulja. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Stavite luk, isečen na polumesec.
Pržite i njega, a nakon toga ostale sastojke i začine. Promešajte i...
15. jul
Piroške na grčki načinU posudi pomešajte namrvljen kvasac, šećer i toplu vodu, promešajte da se rastvore.
Dodajte ulje i u etapamo prosejano brašno, dodajući so u jednoj od etapa.
Zamesite meko testo koje se ne lepi po prstima. Stavite testo...
13. jul
Boranija na grčki načinBoranija je mnogo korisna za telo. Sadrži vitamine A, B, C, E kao i folnu kiselinu, kalijum, magnezijum, cink i vlakna.
Redovno uzimanje ove namirnice može da smanji verovatnoću od srčenog udara i da sačuva lepotu i zdravlje...
09. april
Đuvečare na grčki načinNa dno svake đuvečare sipajte po malo maslinovog ulja. Isecite meso na kocke i rasporedite jednako u sve đuvečare. Krompir isecite po vašem izboru i takođe dodajte.
Crveni luk isecite na polumesece i dodajte zajedno sa...
26. maj
Šnicle na grčki načinRerna - 190 stepeni
Velika šerpa od jenskog stakla.
Povrće se očisti i iseče tako kao što je napisano u receptu.
Pečurke se ogule i ako su male, ostavljaju se cele, ako su veće, mogu da se iseku na pola.
Šnicle...
20. jun
Fokača na grčki načinU odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati prašak za pecivo i izmešati.
Zatim uliti mlaku vodu, ulje, rakiju, dodati jaje i izmešati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Tepsiju premazati uljem i usuti pripremljenu...
27. okt.
Brusketi na grčki načinZa namaz očistite paprike od semenki i stavite ih u blender, sameljite sitno.
Dodajte kiselo mleko i napravite dva tri okreta nožem. Izmrvite sir i dodajte ga u njih, mešajte dok se sir ne izmrvi na granulice.
U posudu...
11. april
Šnjur na grčki načinOčistimo i operemo šnjura. Poređamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje i solimo sa obe strane.
Mešamo sve sastojke osim vode i dobro promešamo, dok se ne dobije redak krem.
Ovom smesom mažemo ribu...
18. april
Tikvice na grčki načinTikvice narezati po dužini na najtanje moguće. Ja koristim ljuštilicu za krompir. Staviti tikvice u šerpu, posuti malo maslinovog ulja, kukuruznog i belog brašna, zatvoriti šerpu i dobro protresti, da bi brašno moglo da se...
14. feb.
1
Hobotnica na grčki načinUverite se da je hobotnica dobro očišćena i da je mastilo odvojeno. Ugrejte je u šerpi sa vodom i 100 ml sirćeta. Ostavite da se kuva 1 i 20 minuta na umerneoj vatri. Nakon toga operite pod tekućom vodom i isecite na komade...
10. avgust
Testenina na grčki načinRerna - 180 stepeni
U tiganju, na maslinovom ulju, prodinstajte sitn naseckani luk, celer, šargarepu nasečenu na kockice i so. Promešajte i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajtemleveno meso i pržite uz mešanje da bude...
24. jul
Škampi na grčki načinU šerpu, na slaboj vatri sipajte maslinovo ulje i u njemu prodinstajte iseckanu polovinu glavice crnog luka sa celim čenovima belog luka.
Kada luk omekša, dodajte škampe, so, biber, ljutu alevu papriku i dinstajte nekoliko...
28. avgust
Frikase na grčki načinIsecite pileće grudi na komade.
U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte sitno iseckan mladi luk i pileće meso. Propržite dok ne promeni boju i dodajte vino, so, biber po ukusu i vodu koliko da pokrije meso.
Poklopite...
14. jun
Marinirani patlidžan na grčki način1. Pomešajte sve namirnice za marinadu i kuvajte na vatri 2-3 minuta, a zatim ostavite da se marinada ohladi.
2. Oljuštite patlidžane i isecite krajeve. Napravite četvrtine po dužini, a svaku četvrtinu takođe još jednom...
25. mart
Riblja čorba na grčki načinFile bakalara se stavlja u litar i po hladne vode i ostavlja se na ringli na provri. Povrće sečemo na komadiće.
Čim riba provri, zapenimo i dodajemo strukove celera. Kuvamo na slaboj vatri otprilike 20 minuta.
U tiganju...
13. januar
Kuvana hobotnica na grčki načinHobotnica se očisti, pri čemu se odstrane oči i sadržaj glave.
Hobotnica se skuva dok ne omekša u malo vode - 20-25 minuta. Ocedi se i odstrani se koža.
Sprema se dresing od maslinovog ulja, sirćeta, soli, bibera, na...
23. sep.
Jagnjeći frikase na grčki načinJagnjeće meso isecite na komade, uvaljajte u malo bibera i pržite u odgovarajućem tiganju na masti dok ne porumeni. Ako koristite brizle, prethodno ih potopite u vodu sa kašikom sirćeta i uklonite opne.
Dodajte prženom...
09. jun