Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Patlidžan na grčki načinPatlidžan na grčki način
03. april
Patlidžan iseći na kocke veličine 1 cm. Luk i paradajz bez ljuske i semena iseći na kockice. Beli luk iseći sitno ili protisnuti. Rernu zagrejati na 180 °C. U tiganju koji može u rernu, na umereno zagrejanom maslinovom...
Ražnjići na grčki načinRažnjići na grčki način
19. avgust
Spremite marinadu, tako što usitnite origano i estragon, dodajte sok od isceđenog limuna, dodajte maslinovo ulje, so i biber. Promešajte. Meso operite i osušite. Isecite na jednake kocke. Luk i paprike isecite na kvadrate...
Bifteki na grčki načinBifteki na grčki način
02. jun
U veliku i duboku posudu stavite mleveno meso. U njega dodajte jedan narendan paradajz, na sitno isečen luk i jedan gnječeni čen belog luka. Dodajte jaje i začinite preostalim začinima za ćuftice. Grčki bifteki svoj univerzalni...
Ćuftice na grčki načinĆuftice na grčki način
26. april
Zamesite mleveno meso sa jajetom, sirćetom, maslinovim uljem i začinima po ukusu i dodajte na sitno isečene masline, beli luk, luk. Na kraju zamesite sa kačkavaljem isečenim na kockice i sirom. Ostavite smesu za grčke...
Sočivo na grčki načinSočivo na grčki način
23. april
Operite sočivo i stavite ga da se skuva sa dva litra vode. Čim omekša dodajte malo soli po ukusu. Voda treba da se smanji i da mešate blago neprestano, dok tečnost skoro potpuno ne uvri. Odvojeno zagrejte 50 ml maslinovog...
Pasticio na grčki načinPasticio na grčki način
14. feb.
Iseckajte luk i izdinstajte ga 5 minuta u maslinovom ulju dok ne omekša. Sklonite poklopac i kuvajte, dok ne dobije boju svetlog karamela. Tada dodajte na fino rende narendane šargarepu i beli luk. Šargarepa je po želji,...
Palamida na grčki načinPalamida na grčki način
14. feb.
Lagana i brza večera sa prijateljima uz čašu belog vina. Garantujem za visok kvalitet ukusa koji će zadovoljiti zahteve ljubitelja palamide čija je sezona kasna, hladna jesen. Operemo palamidu hladnom vodom. Riba se očisti...
Skuša na grčki načinSkuša na grčki način
14. mart
Uklonite glave od tri skuše i očistite unutrašnjost. Zatim se stave u dubok pleh i preliju hladnom vodom i oko jedne petine soli. Skuša se ostavi tako da se marinira 2-3 sata. Zatim ponovo operite hladnom vodom....
Pečurke na grčki načinPečurke na grčki način
15. jul
Oljuštite pečurke i stavite u tiganj zajedno sa 6 supenih kašika maslinovog ulja. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Stavite luk, isečen na polumesec. Pržite i njega, a nakon toga ostale sastojke i začine. Promešajte i...
Piroške na grčki načinPiroške na grčki način
13. jul
U posudi pomešajte namrvljen kvasac, šećer i toplu vodu, promešajte da se rastvore. Dodajte ulje i u etapamo prosejano brašno, dodajući so u jednoj od etapa. Zamesite meko testo koje se ne lepi po prstima. Stavite testo...
Boranija na grčki načinBoranija na grčki način
09. april
Boranija je mnogo korisna za telo. Sadrži vitamine A, B, C, E kao i folnu kiselinu, kalijum, magnezijum, cink i vlakna. Redovno uzimanje ove namirnice može da smanji verovatnoću od srčenog udara i da sačuva lepotu i zdravlje...
Đuvečare na grčki načinĐuvečare na grčki način
26. maj
Na dno svake đuvečare sipajte po malo maslinovog ulja. Isecite meso na kocke i rasporedite jednako u sve đuvečare. Krompir isecite po vašem izboru i takođe dodajte. Crveni luk isecite na polumesece i dodajte zajedno sa...
Šnicle na grčki načinŠnicle na grčki način
20. jun
Rerna - 190 stepeni Velika šerpa od jenskog stakla. Povrće se očisti i iseče tako kao što je napisano u receptu. Pečurke se ogule i ako su male, ostavljaju se cele, ako su veće, mogu da se iseku na pola. Šnicle...
Fokača na grčki načinFokača na grčki način
27. okt.
U odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati prašak za pecivo i izmešati. Zatim uliti mlaku vodu, ulje, rakiju, dodati jaje i izmešati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili. Tepsiju premazati uljem i usuti pripremljenu...
Brusketi na grčki načinBrusketi na grčki način
11. april
Za namaz očistite paprike od semenki i stavite ih u blender, sameljite sitno. Dodajte kiselo mleko i napravite dva tri okreta nožem. Izmrvite sir i dodajte ga u njih, mešajte dok se sir ne izmrvi na granulice. U posudu...
Šnjur na grčki načinŠnjur na grčki način
18. april
Očistimo i operemo šnjura. Poređamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje i solimo sa obe strane. Mešamo sve sastojke osim vode i dobro promešamo, dok se ne dobije redak krem. Ovom smesom mažemo ribu...
Tikvice na grčki načinTikvice na grčki način
14. feb.
1
Tikvice narezati po dužini na najtanje moguće. Ja koristim ljuštilicu za krompir. Staviti tikvice u šerpu, posuti malo maslinovog ulja, kukuruznog i belog brašna, zatvoriti šerpu i dobro protresti, da bi brašno moglo da se...
Hobotnica na grčki načinHobotnica na grčki način
10. avgust
Uverite se da je hobotnica dobro očišćena i da je mastilo odvojeno. Ugrejte je u šerpi sa vodom i 100 ml sirćeta. Ostavite da se kuva 1 i 20 minuta na umerneoj vatri. Nakon toga operite pod tekućom vodom i isecite na komade...
Testenina na grčki načinTestenina na grčki način
24. jul
Rerna - 180 stepeni U tiganju, na maslinovom ulju, prodinstajte sitn naseckani luk, celer, šargarepu nasečenu na kockice i so. Promešajte i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajtemleveno meso i pržite uz mešanje da bude...
Škampi na grčki načinŠkampi na grčki način
28. avgust
U šerpu, na slaboj vatri sipajte maslinovo ulje i u njemu prodinstajte iseckanu polovinu glavice crnog luka sa celim čenovima belog luka. Kada luk omekša, dodajte škampe, so, biber, ljutu alevu papriku i dinstajte nekoliko...
Frikase na grčki načinFrikase na grčki način
14. jun
Isecite pileće grudi na komade. U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte sitno iseckan mladi luk i pileće meso. Propržite dok ne promeni boju i dodajte vino, so, biber po ukusu i vodu koliko da pokrije meso. Poklopite...
Marinirani patlidžan na grčki načinMarinirani patlidžan na grčki način
25. mart
1. Pomešajte sve namirnice za marinadu i kuvajte na vatri 2-3 minuta, a zatim ostavite da se marinada ohladi. 2. Oljuštite patlidžane i isecite krajeve. Napravite četvrtine po dužini, a svaku četvrtinu takođe još jednom...
Riblja čorba na grčki načinRiblja čorba na grčki način
13. januar
File bakalara se stavlja u litar i po hladne vode i ostavlja se na ringli na provri. Povrće sečemo na komadiće. Čim riba provri, zapenimo i dodajemo strukove celera. Kuvamo na slaboj vatri otprilike 20 minuta. U tiganju...
Kuvana hobotnica na grčki načinKuvana hobotnica na grčki način
23. sep.
Hobotnica se očisti, pri čemu se odstrane oči i sadržaj glave. Hobotnica se skuva dok ne omekša u malo vode - 20-25 minuta. Ocedi se i odstrani se koža. Sprema se dresing od maslinovog ulja, sirćeta, soli, bibera, na...
Jagnjeći frikase na grčki načinJagnjeći frikase na grčki način
09. jun
Jagnjeće meso isecite na komade, uvaljajte u malo bibera i pržite u odgovarajućem tiganju na masti dok ne porumeni. Ako koristite brizle, prethodno ih potopite u vodu sa kašikom sirćeta i uklonite opne. Dodajte prženom...