Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Stampot sa keljomStampot sa keljom
10. nov.
Poslužite ovaj stampot sa keljom u društvu kobasica i sušenog svinjskog filea u tankim slajsovima ili iseckanog na trake. Prijatno!...
Stampot sa ribomStampot sa ribom
29. okt.
Stampot je krupno gnječen krompir pire kombinovan sa drugim povrćem prema specifičnoj sorti. Njegova domovina je Belgija, ali se priprema i u nekim delovima Holandije....
Stampot sa graškom i šargarepomStampot sa graškom i šargarepom
26. april
Dodajemo zagrejanu pavlaku, maslac i malo soli, muteći da bude homogen naš stampot. Na kraju uključujemo i dinstano povrće, pri čemu dobro mešamo. Serviramo stampot topao sa kriškama šunke. Nek vam je slatko!...
Stampot sa kobasicom i krompiromStampot sa kobasicom i krompirom
24. dec.
Sitno iseckajte kobasicu i propržite je na malo zagrejane masnoće dok se ne dobije lepa zlatkasta boja. Sipajte na krompir pire i odmah servirajte. Stampot sa kobasicom i krompirom je veoma ukusno jelo....
Holandski stampot sa krompirom i brokolijemHolandski stampot sa krompirom i brokolijem
08. januar
Holandski stampot sa krompirom i brokolijem sipajte u dva tanjira i servirajte sa gaudom i fileom....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina. Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
Ketoni maline - šta je to?Ketoni maline - šta je to?
09. okt.
Ljudi koji održavaju zdravu težinu dijetama čuli su za ketone maline koji su dodatak koji promoviše gubitak težine i stvaranje čiste telesne mase. Evo šta su oni u stvari. Suština ketona maline Plod maline u svom...