Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da napravimo domaću slatku pavlakuMasnoće iz pavlake se lako absorbuju u organizam u poređenju s masnoćama iz drugih namirnica.
Slatka pavlaka se priprema i bez sazrevanja....
28. mart
Koja je razlika između obične, umućene, kisele i slatke pavlake?Slatka pavlaka
Možemo da sudimo kakva je primena slatke pavlake po njenom ukusu....
17. dec.
Šta je kisela pavlaka?Međutim, pavlaka postoji i u različitim drugim vrstama kao:
- umućena pavlaka;
- pavlaka u prahu;
- pavlaka na biljnoj bazi;
- slatka pavlaka;
- pavlaka za kuvanje;
- kisela pavlaka....
30. januar
PavlakaVrste pavlake
U kiselu pavlaku spada i Krem freš (Creme fraiche).
Tečna pavlaka može da bude, mlečna tečna pavlaka, tečna pavlaka na biljnoj osnovi, slatka tečna pavlaka, pavlaka za kuvanje....
14. jul
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?Većina voća je slatko jer sadrži jednostavan šećer koji se zove fruktoza, dok je većina povrća manje slatko zbog ograničene količine ovog šećera....
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Može li se pavlaka za kuvanje upotrebiti kao slatka pavlaka?To što nije prethodno zaslađena, dozvoljava da se koristi u različitim slanim jelima, a ako nemate slatku pavlaku, možete običnu pavlaku za kuvanje iskoristiti za pripremu slatkiša. Naravno, obavezno je zasladite....
19. feb.
Šta je anardana i za šta se koristi?Odgovarajuć je čak i za konzervisanje - možete mirno da ga dodate kada pravite džemove i marmelade kako biste dobili intenzivniji i egotičan ukus svog slatkog....
19. mart
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Rizične namirnice su i citrusi kada se konzumiraju u velikim količinama, smvokve, kisela pavlaka, kiselo mleko, dimljeno meso, dimljena riba, kavijar, haringa, sirće, prevreo sir, marinirane namirnice, proizvodi...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Ketoni maline - šta je to?Ljudi koji održavaju zdravu težinu dijetama čuli su za ketone maline koji su dodatak koji promoviše gubitak težine i stvaranje čiste telesne mase. Evo šta su oni u stvari.
Suština ketona maline
Plod maline u svom...
09. okt.