Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je holesterol?Holesterol, nekada se zvao holesterin, a ta reč potiče iz starogrčkog - chole - znači žuč, steros - tvrd, a ol je sufiks za alkohol....
17. dec.
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća čaj je prirodna panaceja sa svojim aminokiselinama i prirodnim vlaknima, jača imunitet, čini da se osećamo bodri, puni energije, pomaže u redukovanju telesne mase, smanjuje holesterol....
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Dok žumance sadrži holesterol i masnoće, ono takođe dostavlja mnogo osnovnih vitamina i minerala koji se rastvaraju u mastima....
28. feb.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?To su biljni antioksidansi koji snižavaju pritisak, čiste sudove od holesterola i stimulišu protok krvi;
2....
09. dec.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Ketoni maline - šta je to?Regulator holesterola i insulinske rezistencije
Smatra se da ketoni maline utiču na protein koji igra ulogu u metabolizmu i kontroli insulinske rezistencije....
09. okt.
Klimatarijanska ishrana: šta je to?Eko kese u supermarketu umesto plastičnih kesa, sortiranje otpada, kartonske šolje za kafu i slamke i staklene flaše umesto plastike sve češće postaju deo našeg svakodnevnog života. Sada možete voditi računa o okolini i...
11. sep.
Za šta je korisna cvekla?Pre 275 godina, nemački hemičar Markgraf otkrio je kako se pravi šećer od bele cvekle. Danas se 20% šećera proizvedenog u svetu proizvodi od bele cvekle. Ali ovde ćemo govoriti o njegovom ukusnom i korisnom bratu - cvekli...
06. jun
Šta je to proteinska glad?Po svojoj suštini proteinska glad je vrsta dijete koja je za mnoge ljude brža i jednostavnija. Ovo shvatanje ovog tipa dijete je tako zato što nije potrebno da se ograničava količina hrane, već vrste hrane koju uzimamo....
30. jul
Za šta je dobra artičoka?Artičoka smanjuje štetni holesterol i mokraćnu kiselinu u krvi. Korisno je konzumirati artičoku kod problema sa urinarnim sistemom, a takođe i kod ateroskleroze, zatvora, nekih oblika psorijaze....
07. feb.