Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Vadi se posuda i skida se folija, vraća se u rernu i zapeče se dok ne porumeni. Serviramo sa čašom piva i salatom. Prijatno!...
Uskršnji kolač od testa koje se mutiUskršnji kolač od testa koje se muti
14. maj
U veću posudu stavite na kockice isečenog kravljeg maslaca i krem sira i ostavite na sobnoj temperaturi da omekšaju. Jaja takođe treba da budu na sobnoj temperaturi. Operite suvo grožđe i potopite ga u toplu vodu....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica. U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Kako se čuva vino?Kako se čuva vino?
14. okt.
Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
Koje biljke se stavljaju u vino?Koje biljke se stavljaju u vino?
07. jun
Vino sa biljkama je vrsta vina koja se pravi od bilja, začina ili drugog materijala biljnog porekla. Može da se pravi od bilo koje vrste grožđa, ali se najčešće pravi od belog grožđa. Postoji mnogo različitih recepata...
Uz koje vino se jede jagnjetina?Uz koje vino se jede jagnjetina?
15. dec.
Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima. Nezavisno od toga...
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%. Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
Od kojeg grožđa se dobija dobro vinoOd kojeg grožđa se dobija dobro vino
22. jun
Dobro vino je eliksir koji su ljudi poštovali od davnina. Pravljenje dobrog vina nije jednostavan zadatak, jer podrazumeva odabir i ispravnu primenu svih elemenata u procesu njegove proizvodnje - počev od odabira sorte...
Bolesti koje se leče rakijomBolesti koje se leče rakijom
16. okt.
Rakija - omiljeno domaće piće je lekovita. Ispostavlja se da postoje bolesti i tegobe koje se leče ovim pićem. Dokaze da je rakija dobra za zdravlje došli su od naučnika sa Bugarske akademije nauka i Medicinskog univerziteta...
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
Testo koje ne stariTesto koje ne stari
21. sep.
Ovo testo može da se čuva u frižideru barem nedelju dana. Od testa se prave pogačice, mekike, kora za picu i kolačići. Testo koje ne stari je gotovo....
VinoVino
01. april
„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu." Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?
26. maj
Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo...
Koje vino ide uz teletinu?Koje vino ide uz teletinu?
02. feb.
Mnogo je reči ispisano i još mnogo njih će biti napisano u smislu pravilnog kombinovanja hrane i pića. Istina je da nema tačne nauke, koja će pomoći u izboru odgovarajućeg vina za teleće meso ili za sočni teleći stejk....
Koje vino odgovara uz pačetinu?Koje vino odgovara uz pačetinu?
16. dec.
Lako je sa ćufticama i pomfritom, jer je poznato da je njihova najbolja dopuna hladno pivo uz dobre prijatelje. Malo teže stoje stvari sa drugim jelima. Istina je da pravilno usklađivanje vina i hrane nije samo težak...
Prženice koje ne upijaju masnoćuPrženice koje ne upijaju masnoću
01. maj
Prženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće. Napomena: Prženice nisu masne, pošto brašno sprečava da prženice upiju masnoću tokom prženja....
Brašno koje se samo diže - kako se pravi i koristiBrašno koje se samo diže - kako se pravi i koristi
23. jul
Brašno je jedan od temeljnih elemenata na kojima se zasnivaju najpoznatiji i široko popularni recepti u svetu. Glavna uloga brašna je da daje teksturu, gustinu i volumen jelima. Brašno koje se samo diže je posebna vrsta...
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Biljna mleka kao što je bademovo mleko, ovseno mleko, već klasično sojino mleko i druga dobijaju ogromnu popularnost širom sveta. Ljudi prelaze na njih iz zdravstvenih, moralnih ili drugih razloga. Ali danas nećemo to komentarisati...
Pečurke koje se koriste u medicinske svrhePečurke koje se koriste u medicinske svrhe
23. april
Primena pečuraka ili njihovih ekstrakta kao održavajuća ili samostalna terapija kod različitih oboljenja naziva se mikroterapija. Lečenje pečurkama obično služi za pomaganje imunološkom sistemu. Pečurke imaju lekovita...
Vino HeresVino Heres
09. sep.
Desertna vina su posebna i zanimljiva grupa pića, koja se zbog svoje slatkoće iz nepoznatog razloga navode kao omiljena kod starijih dama. U stvari, ovo je odlično vino za poznavaoce, a svako ko poznaje čudesnog predstavnika...
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama. Druge zemlje, gde...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...