Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova....
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoJede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zašto
22. jul
Želja za kiselim Želja za kiselim se javlja, kada je organizmu potrebna stimulacija jetre ili žuči. Bolje ćete se osećati, ako uključite u ishranu namirnice, kao što su limun ili brusnice;/page page5....
Slatko od ljutih i slatkih paprikaSlatko od ljutih i slatkih paprika
11. okt.
Beli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike. Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte. Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
Kako se pravi slatko testoKako se pravi slatko testo
28. feb.
Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Zašto se slatko ukiseli?Zašto se slatko ukiseli?
23. jun
Pogledajte još: - Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko; - Zašto se pena uklanja sa slatka....
U koja jela se dodaje mirođija?U koja jela se dodaje mirođija?
14. maj
Evo u koja jela se stavlja mirođija: Supe i čorbe sa mirođijom U supama, mirođija dodaje aromu i ukus. Često se koristi kao ukras ili dodaje toplim supama pred kraj kuvanja kako bi zadržao svež ukus....
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu. Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva....
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi. Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke. Promešajte sve mnogo dobro. Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofSlatkiš sa slatkom u kalupu za kuglof
16. feb.
Umutiti šećer sa kiselim mlekom i sodom. Dodati slatko, vodu, ulje i cimet. Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa....
Slatko od paprikaSlatko od paprika
13. okt.
1
Ostavljam tako dok se potpuno ne ohlade i ne sterilišem. To traje malo duže zbog hlađenja, posle svakog kuvanja, ali slatko od paprika vredi....
Slatko od dženerikaSlatko od dženerika
22. jul
Kuvati slatko na srednjoj vatri i povremeno protresti šerpu i skidati penu. Slatko od dženerika kuvati oko 50 minuta i pokriti vlažnom pamučnom krpom da se ohladi, pa razliti u tegle....
Slatko od kestenaSlatko od kestena
06. maj
Zatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade. Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....
Slatko od naraSlatko od nara
22. mart
S vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
Slatko od mandarinaSlatko od mandarina
27. januar
1
Isključite, stavite nekoliko kaljica soka od limuna i ostavite da se malo ohladi. Rasporedite u tegle sa poklopcem i čuvajte slatko od mandarina u frižideru....
Slatko od dženarikaSlatko od dženarika
06. avgust
Malo pre nego što skinete slatko od dženarika, dodajte grančice rozetle zavezane koncem. Nekoliko minuta pre nego što skinete slatko, izmešajte sa limuntusom....
Slatko od mangaSlatko od manga
08. jul
Proverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo. Pre uklanjanja sa vatre dodajte sok od limuna i dobro promešajte....
Slatko od šargarepaSlatko od šargarepa
21. jul
Dinstamo oko 5-10 minuta i dodajemo glukozu, vanilu, limunsku kiselinu i pektin, koji smo prethodno rastvorili u malo vode. Nastavljamo da kuvamo slatko još 10 minuta dok se ne zgusne i sklanjamo....
Slatko od dudaSlatko od duda
25. jun
Gotovo slatko sipajte u manje teglice, zatvorite i okrenite na dole. Ostavite teglice dok se slatko potpuno ne ohladi....
Slatko od kupinaSlatko od kupina
11. jul
Ostavite slatko od kupina da se kuva, dok se ne zgsune i dok se kapljica ne razliva po tanjiru. Dodajte limontus i dokuvajte slatko 2-3 minuta. Sklonite ga sa ringle, sakupite opet penu i prebacite ga u drugu posudu....
Slatko od pomorandžiSlatko od pomorandži
23. feb.
Ako vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
Slatko od smokviSlatko od smokvi
01. jul
Kad dobije potrebnu gustinu (ne mora da bude puno gust), dodati smokve i kuvati dok se ne dobije gustinu meda. Pred kraj kuvanja staviti vanilin šećer i pola limuna, isečenog na kolutove. Pustiti da vri pet minuta....
Slatko od krušakaSlatko od krušaka
22. jun
Nakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
Slatko od bundeveSlatko od bundeve
08. januar
1
Dodajte cimet, sok od pomorandže, komade pomorandže i kore citrusa. Promešajte sve i ostavite smesu da se zgusne. Sipajte gotovu slatko u tegle....