Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova....
02. april
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoŽelja za kiselim
Želja za kiselim se javlja, kada je organizmu potrebna stimulacija jetre ili žuči. Bolje ćete se osećati, ako uključite u ishranu namirnice, kao što su limun ili brusnice;/page
page5....
22. jul
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Zašto se slatko ukiseli?Pogledajte još:
- Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko;
- Zašto se pena uklanja sa slatka....
23. jun
U koja jela se dodaje mirođija?Evo u koja jela se stavlja mirođija:
Supe i čorbe sa mirođijom
U supama, mirođija dodaje aromu i ukus. Često se koristi kao ukras ili dodaje toplim supama pred kraj kuvanja kako bi zadržao svež ukus....
14. maj
U koja jela se dodaje husk?Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska....
05. jul
U koja jela se dodaje kardamom?Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu.
Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva....
22. nov.
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofUmutiti šećer sa kiselim mlekom i sodom. Dodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa....
16. feb.
Slatko od paprikaOstavljam tako dok se potpuno ne ohlade i ne sterilišem.
To traje malo duže zbog hlađenja, posle svakog kuvanja, ali slatko od paprika vredi....
13. okt.
1
Slatko od dženerikaKuvati slatko na srednjoj vatri i povremeno protresti šerpu i skidati penu.
Slatko od dženerika kuvati oko 50 minuta i pokriti vlažnom pamučnom krpom da se ohladi, pa razliti u tegle....
22. jul
Slatko od kestenaZatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade.
Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....
06. maj
Slatko od naraS vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
22. mart
Slatko od mandarinaIsključite, stavite nekoliko kaljica soka od limuna i ostavite da se malo ohladi.
Rasporedite u tegle sa poklopcem i čuvajte slatko od mandarina u frižideru....
27. januar
1
Slatko od dženarikaMalo pre nego što skinete slatko od dženarika, dodajte grančice rozetle zavezane koncem. Nekoliko minuta pre nego što skinete slatko, izmešajte sa limuntusom....
06. avgust
Slatko od mangaProverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo.
Pre uklanjanja sa vatre dodajte sok od limuna i dobro promešajte....
08. jul
Slatko od šargarepaDinstamo oko 5-10 minuta i dodajemo glukozu, vanilu, limunsku kiselinu i pektin, koji smo prethodno rastvorili u malo vode.
Nastavljamo da kuvamo slatko još 10 minuta dok se ne zgusne i sklanjamo....
21. jul
Slatko od dudaGotovo slatko sipajte u manje teglice, zatvorite i okrenite na dole.
Ostavite teglice dok se slatko potpuno ne ohladi....
25. jun
Slatko od kupinaOstavite slatko od kupina da se kuva, dok se ne zgsune i dok se kapljica ne razliva po tanjiru.
Dodajte limontus i dokuvajte slatko 2-3 minuta. Sklonite ga sa ringle, sakupite opet penu i prebacite ga u drugu posudu....
11. jul
Slatko od pomorandžiAko vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
23. feb.
Slatko od smokviKad dobije potrebnu gustinu (ne mora da bude puno gust), dodati smokve i kuvati dok se ne dobije gustinu meda.
Pred kraj kuvanja staviti vanilin šećer i pola limuna, isečenog na kolutove. Pustiti da vri pet minuta....
01. jul
Slatko od krušakaNakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
22. jun
Slatko od bundeveDodajte cimet, sok od pomorandže, komade pomorandže i kore citrusa.
Promešajte sve i ostavite smesu da se zgusne.
Sipajte gotovu slatko u tegle....
08. januar
1