Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Klimatarijanska ishrana: šta je to?Klimatarijanska ishrana: šta je to?
11. sep.
Osnovni princip klimatarijanske ishrane je uvođenje u ishranu neprerađene, ekološki čiste hrane....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Može se koristiti i kao dodatak ishranu. Nalazi se još u borovnicama, kao i u nekim vrstama začina. Možete naći resveratrol i u čaši crvenog francuskog vina (na 225 ml - 640 mcg resveratrola)....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti i pripremati povrće koje ga sadrži....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Bogatstvo ovog voća mikronutrientima i fitohemikalijama ga čini dodatkom ishrani, koji ima izuzetno dragocene hranljive vrednosti....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
Dobijeni napitak sadrži sve lekovite hranljive materije i vitamine, neophodan je za zdravu ishranu. U ultrapasterizaciji se koristi samo najkvalitetnije mleko....
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina se proizvodi i koristi kao dodatak ishrani. Oko 70% proizvedene limunske kiseline koristi se kao dodatak ishrani, ali se takođe koristi u lekovima i nekoj kozmetici....
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Veoma malo ljudi prati ovo-vegetarijansku diejtu u poređenju sa lakto-ovo-vegetarijanskom dijetom, veganskom ishranom ili čak lakto-vegetarijanskom ishranom....
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Moete da uključujete redovno anardan u svoj režim ishrane, zato što je ovaj začin veoma koristan....
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Zato je potrebno da se obrati pažnja na druge faktore kao što je to način ishrane i savladavanje stresa. Poželjno je da se uključe dodaci ishrani i druge alternativn emetode....
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina. Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
Ketoni maline - šta je to?Ketoni maline - šta je to?
09. okt.
Nisu samostalno rešenje za mršavljenje, već dodatak uravnoteženoj ishrani. Pogledajte takođe: - Još razloga da jedemo maline - Koristi od ispijanja čaja od maline...
Za šta je korisna cvekla?Za šta je korisna cvekla?
06. jun
Pre 275 godina, nemački hemičar Markgraf otkrio je kako se pravi šećer od bele cvekle. Danas se 20% šećera proizvedenog u svetu proizvodi od bele cvekle. Ali ovde ćemo govoriti o njegovom ukusnom i korisnom bratu - cvekli...
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Sa druge strane, kod nekih ljudi može da postoji proteinski deficit koji može da bude uzrokovan kako proteinskom glađu, tako i kod nedostatka dijeta ili režima ishrane....
Za šta je dobra artičoka?Za šta je dobra artičoka?
07. feb.
Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića. Artičoka je bila poznata još u starom Egiptu – na stubovima jednog od...
Za šta je korisna limeta?Za šta je korisna limeta?
01. dec.
Iz tog razloga je uključena u ishranu mnogih kultura širom sveta....