Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kajzer pršutaNamažite sa malo ulja, namazanim rukama da se začini bolje zalepe.
Nakon toga uvaljtej u prethodno pomešane začine.
Sušite naplju - napravite konac sa ušicama i zakačite da se suše na vazduhu....
11. avgust
Kajzer tortaČim se kora u potpunosti ohladi, pažljivo je naseći na 3 posebne kore. Napaviti šećerni sirup od 200 g šećera, 50 g ruma i 200 ml vode.
Za krem umutiti jaja sa šećerom, ponovo na pari. Paziti da se ne skuvaju....
26. maj
Domaće kajzer sušeno mesoNakon toga stavite u torbu od gaze da se sačuva od najezde muva. Domaće kajzer sušeno meso je spremno za konzumaciju nakon otprilike 10 dana....
19. jun
PršutaNakon opsade Lombardije /569. godine/ socijalni status odgajivača svinja, koji su drugačije nazivani "majstori za svinje" je bio izjednačen onom koji su imali zanatlije. zanimljiva je činjenica da se cena drva izražavala...
17. jul
Zašto avokado nazivaju krvavim?Jasno je da je kršteno zeleno zlato zbog svoje zelene boje i dobre zarade koja se od njega ostvaruje, ali zašto avokado nazivaju krvavim, pogledaćemo u sledećim redovima....
29. okt.
PršutaPosle 24 časa meso izvaditi iz dasaka, i obilno namazati za ove strane (po mogućnosti četkom) specijalno pripremljenim začinom za pršutu....
06. feb.
Teleća pršutaProvucite debelo uže kroz ivici svakog parčeta i okačite pršutu na provetrivo mesto. Kriterijum za gotovu teleću pršutu je promena boje.
Ova pršuta može da izdrži u kesi u frižideru do 4-5 meseci....
17. mart
Pileća pršutaPileća pršuta se uvalja u njih. Kraj svakog filea se izbuši debelom iglom i naniže se na konac....
03. sep.
Zečija pršutaPo želji dok su fileti mesa još vlažni, možete da ih uvaljate u smesu od sušenih začina po izboru i tako da okačite da se suše....
16. januar
Karakteristike pršute koto ili kuvane pršuteU prevodu naziv pršute koto znači prosto "kuvana šunka" i nezavisno od toga kakvom tačno procesu proizvodnje je podvrgnuto meso, ono ima savršen ukus sa unikatno meskim, blago slatkim i delikatnim ukusom....
21. sep.
Domaća ovčija pršutaJoš 10 dana tako odstoji i pršuta je spremna za konzumaciju ili pripremanje jela. Na fotografiji pršuta je sa smanjenom količinom soli i spremna je za kuvanje....
10. okt.
Pršuta od lososaU praksi pršuta je već spremna za konzumaciju nakon što se opere hladnom vodom i osuši....
18. mart
Šarena novogodišnja pršutaTako je trećeg dana pršuta gotova za konzumiranje.
Savršeno domaće, ukusno i zdravo meze, koje sa sigurnošću treba da prisustvije na vašoj novogodišnjpj trpezi....
23. dec.
Seoska kozja pršutaNeslanu pršutu stavljamo na 1 sat u belo vino sa mlevenom piskavicom - 0.200 ml vina na 1 kg mesa; na 1 litar vina/1 kesica sminduga.
Na godotvu pršutu za sušenje ne stavljamo nikakve začine....
28. sep.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?Eto zašto vredi dobro analizirati meni kako bi se isključili ili otkrili potencijalni alergeni.
Intolerancija na hranu
Ne mešajte intoleranciju na hranu sa alergijom na hranu....
02. nov.
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Zašto se gojimo u predelu stomakaLjudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
26. jun
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
29. jun
Pršuta od tune - MohamaPršuta od tune, nazvana Mohama, je jedno od najemblematičnijeg mezea koji se spremaju u određenim oblastima Španije - Alikante/Mursija, Valensija, Andaluzija....
16. mart
Pršuta od svinjskog ribićaDok se suši, pripremamo smesu začina.
U posudu stavljamo navedene začine zajedno sa toplom vodom. Ostavljamo tako oko pola sata. Ako se smesa zgusne, sipamo još malo tople vode, smesa treba da bude kao kaša....
12. avgust