Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Uz šta se pije martini?Uz šta se pije martini?
04. dec.
Martini je popularni italijanski vermut, od koga se pravi istoimeni koktel, koji se sastoji od više delova džina i jednog dela vermuta....
Uz šta se pije uzo?Uz šta se pije uzo?
12. dec.
Kada neko pita grka uz šta se pije uzo, treba da bude spreman da će prvo videti njegov začuđeni izgled, nakon toga ledeni prezir i na kraju na odgovor da se, prijatelju moj, uzo ne pije, nego se živi. Tradicionalno piće...
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Šta ide uz šampanjac?Šta ide uz šampanjac?
20. dec.
Šampanjac je mnogo fleksibilniji od većine vina kada je u pitanju izbor hrane uz koju ćete ga poslužiti. Koliko je važan odabir šampanjca po našem ukusu, toliko je važan i izbor sa čime ćemo ga upariti. Pa šta ide...
Uz šta ide bundeva?Uz šta ide bundeva?
08. nov.
Bundeva se često služi tokom zimske sezone. Svojim blagim ukusom i divnom aromom postaje omiljeni sastojak u brojnim receptima, a definicija da je zdrava hrana je nesumnjiva. Zovu je i voćno povrće, a kao što smo već...
Uz šta idu tikvice?Uz šta idu tikvice?
03. dec.
Tikvice su definitivno veoma zdrave i imaju nizak sadržaj kalorija. Bogate su mnogim hranljivim materijama, uključujući vitamin C, vitamin A, vitamin B9, kalijum i vlakna. One mogu da se kombinuju sa različitom hranom...
Zašto mi se ne pije voda?Zašto mi se ne pije voda?
01. okt.
Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
VermutVermut
30. avgust
U početku se vermut pravio samood belog vina, a zatim se uključuju i druga vina. Proizvodnja vermuta Vermut se dobija od bele, crne i roze sorte grožđa....
Šta ide uz jagnjeće pečenje?Šta ide uz jagnjeće pečenje?
05. feb.
U narednim redovima pokazaćemo vam šta treba da stavite na svoj sto, služeći pečeno jagnjeće meso, koje je upravo izvađeno. Salate za pečenu jagnjetinu Klasična salata koja se služi uz jagnjeće pečenje je zelena...
Uz šta najbolje ide vinoUz šta najbolje ide vino
22. januar
Osnovni princip uparivanja vina sa različitim jelima je da se snaga vina spoji sa bogatstvom jela, a njegova aroma sa delikatnim ukusom jela. Jelo nikada ne bi trebalo da bude jače od vina po aromi i bogatstvu. Zbog toga...
Šta da pripremimo brzo uz piletinuŠta da pripremimo brzo uz piletinu
07. mart
Pileće meso je univerzalno - ono je ukusno, dijetalno i čak odgovara onima koji žele da skinu višak kilograma. Obradujte vaše goste ukusnim jelima sa krtim pilećim mesom. Dimljeni pileći file je jelo ukusno i lako...
Za šta se pije bokvica?Za šta se pije bokvica?
24. mart
Lekovita svojstva bokvice poznata su vekovima unazad. Do današnjeg dana bokvica se koristi u narodnoj medicini i sa uspehom leči brojna oboljenja i stanja, kao što su plikovi, gljivice na stopalima, paradontoza, gnojne...
Izborite se sa konstipacijom uz malo pektinaIzborite se sa konstipacijom uz malo pektina
29. jun
Pektin se od drevnih vremena koristi. Gotovo sve voće sadrži pektin, ali u različitim količinama - pomorandža, grejpfrut, šljiva, kajsija. Najviše ga ima u jabukama. Prednosti i koristi pektina su: - Bolje varenje...
Uz šta se poslužuje šampanjac?Uz šta se poslužuje šampanjac?
08. januar
Šampanjac je penušavo vino, koje je bez sumnje jedan od najistančanijih pića na svetu. Harmonija ukusa šampanjca dopunjuje se nekim namirnicama, ali da li znate koje su to namirnice? Šampanjac se može poslužiti uz ribu...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina. Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Namaz uz rakijuNamaz uz rakiju
08. april
Pokrijte posudu i stavite u frižider kako bi se ohladilo. Mlečni namaz pospite s malo oraha, ljutom paprikom i garnirajte svežim bosiljkom. Namaz uz rakiju je sjajan....
Krekeri uz kafuKrekeri uz kafu
01. januar
Zagrevamo rernu na 180°C, pečemo krekere uz kafu 20-25 minuta....
Torta uz čajTorta uz čaj
13. januar
Dodajte smesu u mleko uz neprestano mešanje. Kad se zgusne, skinite sa vatre i pokrijte streč folijom. Za koru: Umutite jaja sa šećerom na mekan krem. Dodajte dve vanile i prosejano brašno i dobro promešajte....
Uz šta se jede kikiriki puter?Uz šta se jede kikiriki puter?
10. april
Kikiriki puter možete da jedete uz keks ili da ga namažete na krišku hleba i da mu odozgo dodate slatko po vašem ukusu. Drugi način je da kombinujete kikiriki puter sa medom. Jednostavno ih promešajte i namažite krišku...
Koji začin se za šta koristi?Koji začin se za šta koristi?
25. nov.
Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog. Anis Koristi se u kuvanju...
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakDa li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomak
05. april
Maslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici. Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
Kako se pravi laneno jaje i za šta se koristiKako se pravi laneno jaje i za šta se koristi
17. mart
Šta je to laneno jaje? Ovo jaje je predodređeno za ljude koji su vegani, za one koji ne vole jaja, i za one koji vole slatkiše, ali su alergični na jaja. Lanenim jajetom možete zameniti obična jaja u određenom receptu...