Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Teobromin - šta treba da znamo?Teobromin - šta treba da znamo?
05. april
Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
Rezanci - šta treba da znamo?Rezanci - šta treba da znamo?
29. jun
Treba napomenuti da se pravi od ječma i da se u Grčkoj i Italiji mnogo koristi u raznim receptima - supe sa rezancima, jela od mesa, prilozi....
Šunka - šta treba da znamoŠunka - šta treba da znamo
21. feb.
Potrebna i posebna daska za sečenje, s tim što ne treba da se zaboravi da je najbolje da se iseče količina koja će biti odmah konzumirana....
Proseko - šta treba da znamo?Proseko - šta treba da znamo?
30. maj
Šta treba da znamo o Proseku? 1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji. 2....
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?
18. dec.
Tušt je poznat i pod nazivom tušanj i potiče iz porodice Žednjaka i zapravo je samonikla biljka, ali se kultiviše u nekim zapadnoevropskim zemljama, zelene ili žućkaste boje. U kulinarstvu se koriste mladi izdanci, mesastva...
Čeri paradajz - šta treba da znamoČeri paradajz - šta treba da znamo
21. okt.
Birajući ih treba posebnu pažnju da obratite na aromu. Kao pravilo, kod kvalitetnog i zrelog povrća osetićete prijatnu specifičnu aromu paradajza....
Mančego sir - šta treba da znamoMančego sir - šta treba da znamo
16. okt.
Kalup ne treba da bude više od 12 cm i prečnik ne treba da prelazi 22 cm. Na kraju, sir se obeležava pečatom, na kojem je nacrtan struk pšenice....
Biserni pirinač - šta treba da znamoBiserni pirinač - šta treba da znamo
12. okt.
Čime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu? Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
Crna čokolada - šta treba da znamoCrna čokolada - šta treba da znamo
16. sep.
Pravi treba da sadrži kakao maslac i usitnjena zrnca kakaa. Prava crna čokolada ima rok trajanja od 6 do 8 meseci. Prilikom konzumacije crna čokolada treba da se topi u ustima, a ne u rukama....
Bademovo brašno - šta treba da znamoBademovo brašno - šta treba da znamo
04. sep.
Tako da treba da imate u vidu neke osobenosti prilikom kuvanja sa bademovim brašnom....
Topljeni sir - šta treba da znamoTopljeni sir - šta treba da znamo
21. april
Potencijalne štete krem sira Treba i da napomenemo da je u mekom topljenom siru sadržano mnogo jedinjenja natrijuma koji šteti našem organizmu. Zbog toga ne treba da se preteruje....
Fourme d'Amber - šta treba da znamoFourme d'Amber - šta treba da znamo
24. maj
Posle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”. Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama....
Proteinska dijeta - šta treba da znamoProteinska dijeta - šta treba da znamo
11. april
- Salate ne treba začinjavati uljem ili maslinovim uljem. Dozvoljena je 1 supena kašika dnevno, pažljivo odmerena....
Ružičasti biber - šta treba da znamo?Ružičasti biber - šta treba da znamo?
10. dec.
Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki....
Sojin protein - šta treba da znamoSojin protein - šta treba da znamo
27. avgust
Ako tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi. Šta zapravo predstavlja sojin protein? Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna...
Skyr (skir) - šta treba da znamoSkyr (skir) - šta treba da znamo
26. avgust
Neki ljudi treba da paze sa konzumacijom skira. Sa konzumacijom skira treba da paze ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. Kod njih ovaj proizvod može uzrokovati dijareju, gasova i nadimanje....
Roze paradajz - šta treba da znamoRoze paradajz - šta treba da znamo
25. avgust
U isto vreme treba izbegavati prekomernu vlažnost. Imajte na umu da ako paradajz obilno zalijete nakon dužeg sušnog perioda, plodovi će popucati i izgubiti lep izgled....
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Kafa Arabika - šta treba da znamo?
25. jul
Sigurno je da se po prvi put zrna kafe prže i od njih se pravi ono što znamo kao kafu, na Arapskom poluostrvu. Otuda kafa dobija ime Arabika ili arapska kafa....
Kafa Robusta - šta treba da znamoKafa Robusta - šta treba da znamo
25. jul
Znamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike....
Cejlonski cimet - šta treba da znamoCejlonski cimet - šta treba da znamo
29. jun
S druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti....
Instant pirinač - šta treba da znamo?Instant pirinač - šta treba da znamo?
27. dec.
Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant...
Prejedanje jajima - šta treba da znamoPrejedanje jajima - šta treba da znamo
20. okt.
Ukoliko ste pre toga imale probleme sa bubrezima, treba da izbegavate preteranu upotrebu proteina - kako biste uklonili njihove metabolite, bubrezi treba naporno da rade....
Keto režim ishrane - šta treba da znamoKeto režim ishrane - šta treba da znamo
28. sep.
One treba da se preoblikuju, zato što su mozgu potrebni ili ketoni ili glukoza. Ketogeneza se pojavila još kod povremene gladi u nomadskom periodu iz razvoja ljudskog roda....
Pirinač dugog zrna - šta treba da znamoPirinač dugog zrna - šta treba da znamo
23. sep.
Voda treba da bude čista i prozračna, a ne mutna, jer to značo da ste oprali skrob iz žitarice....
Šta treba da znamo o Arborio pirinču?Šta treba da znamo o Arborio pirinču?
05. jun
On treba da ostane al dente. To znači da se pirinač skine sa vatre pre nego što bude potpuno gotov i da se ostavite da upije vodu u toploj šerpi. Tako će zrna sačuvati oblik....