Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta predstavlja jasminov pirinačJasminov pirinač je specijalna sorta pirinča dugog zrna, koji raste u planinskim predelima severoistočnog Tajlanda. Raste samo od septembra do decembra, zaliva se od kiše i čiste planinske vode. Kao rezultat toga je blistavo...
25. sep.
Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?Ugljeni hidrati se neprestano osuđuju kao najveći neprijatelj zdrave ishrane, ali da li je tako? Postoji razlika u vrstama masnoća - neke su korisne, druge ne, a i krajnje je beskorisno eliminisati sve masnoće koje jedemo...
11. feb.
Šta predstavlja pektin od jabuka?Pektin od jabuka je topljiva vlaknasta materija od svežih jabuka. Može se naći u prodavnicama u različitim količinama. Kada se nađe u sistemu organa za varenje, pektin apsorbuje otrovne supstance, toksine i trule materije...
25. april
Integralni hlebU suštini, integralni hleb predstavlja vrstu hleba za koju se koristilo brašno sa celim zrnima. On je izvor korisnih hranljivih materija u ishrani savremenog čoveka....
24. maj
Šta predstavlja suva smesa za pohovanje?Pohovanje namirnica je jedna od najonimljenijih i i najčešće korišćenih tehnika u savremenom kulinarstvu. Sastoji se od pokrivanja/valjanjna proizvoda koje smo odabrali sa slojem smese za pohovanje, koja se sastoji od raznih...
26. mart
Perga (pčelinji hleb)Osim meda, pčelin nudi još mnogo prirodnih proizvoda sa širokom primenom u medicini, kozmetici, stomatologiji, farmaciji. Među njima je i supstanca koja se zove perga, ali poznata i pod drugim imenima - ambrozija i pčelinji...
03. avgust
Šta sadrži kvasac za hleb?Kvasac za hleb je jedan od nezamenjljivih pomoćnika u kuhinji. Nećete moći da uživate u ukusnoj pogači sa maslacem ili da probate omiljenu penjurliju, ako ne zamesite testo, koje će uz pomoć kvasca porasti.
Nezavisno...
16. dec.
Evo kako da napravimo koristan Živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa)Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hleba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hleb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od testa - integralne, višezrnaste, ručno pravljen hleb, crni, tipski...
12. januar
1
Kako da napravimo mekani hlebČak i oni od nas koji drže neku dijetu i koji su izbacili hleb i proizvode od hleba iz svog menija, momentalno bi razmislili ukoliko bi osetili aromu sveže pečenog hleba. Nije potrebno da za taj cilj idete do obližnje...
08. jul
Da napravimo testo za hlebSvako ko je probao domaće pripremljenu pogaču, zna o kakvom se ukusu govori. Naravno, u našoj opterećenoj svakodnevici, teško da možemo da sebi dozvolimo luksuz da mesimo testo svaki dan.
Ali ako vam predstoji specijalna...
09. jun
Kako da odaberemo kvalitetan hleb?Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb.
Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb...
24. april
Kako da ispečemo domaći hlebŽelite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost...
24. jul
Zašto treba redovno jesti hlebKada neko reši da smrša, prvo što izbacuje iz ishrane je hleb. Ali, velika je greška ako se hleb u potpunosti izbaci, jer je on veoma koristan za organizam.
Hleb je važan izvor bitnih biljnih belančevina i sadrži niz...
02. maj
Običan hleb u pekaču za hlebHleb se pravi, tako što navedene sastojke pomešate prema navedenom redosledu, tj. kako su napisani.
Isipajte ih u pekač za hleb. Izaberite odgovarajući program i uključite uređaj. Pecite 3 sata.
Od ovih namirnica...
14. januar
Jednostavan hleb u pekaču za hlebU korpicu pekača za hleb se sipa voda.
Sipa se belo brašno, posle ražano, so i skroz odozgo kvasac. Peče se na programu za integralni hleb.
Zbog ražanog brašna korica hleba bude veoma hrskava....
04. okt.
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoMiris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze.
Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
15. april
Art hlebRastvorite kvasac u blago zagrejanoj vodi zajedno sa medom. Nemojte čekati da se aktivira, nego odmah dodajte kiselo mleko na sobnoj temperatri, zatim i brašno sa solju.
Dobro izmešajte i kada brašno upije tečnosti, počnite...
13. jun
Podmešen hlebKada je bila nestašica kvasca i uz malo sreće se nađe kockica ili kesica suvog kvasca da bi se danima koristio može se podmesiti hleb.
Zamesite kvasno testo i kada nadodje premesiti i odvojite komad, uvijete streč folijom...
20. januar
2
Pšenični hlebProsejte brašno i dodajte so i kvasac.
Dolijte 300 ml tople vode zajedno sa maslinovim uljem i medom. Postepeno zamesite glatko i homogeno testo.
Prebacite gotovo testo u namazanu posudu za pečenje, napravite prstom...
27. dec.
Veliki HlebU duboku posudu prosejem brašno. Dodajem so i mešam.
U mlakoj vodi razmutim kvasac. Dodajem ga u brašno zajedno sa uljem i sirćetom, poslednji se stavlja za elastičnost testa. Kada se namoči gotov hleb, treba da se vrati...
17. dec.
1
Kupani hlebIstopite kvasac u blago zagrejanoj vodi dodavajući i med.
Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta kako bi kvasac mogao da se aktivira.
Za to vreme stavite integralno brašno u posudu.
Dodajte so, izmešajte i oblikujte...
16. dec.
Petominutni hlebPomešajte brašno (ili kombinaciju belog finog brašna od spelte (tip 500) i integralnog po izboru) sa suvim kvascem.
Nakon toga dodajte so, šećer, mlevene semenke bundeve i suncokreta, ako vam se sviđa i ovsene pahuljice...
16. dec.
Mlečni hlebKvasac rastvoriti u 150 ml mlakog mleka, dodati šećer i 1 kašiku brašna. Izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Brašno usuti u odgovarajuću posudu, 200 ml mlakog mleka, so, nadošli kvasac i zanesiti mekše testo.
Ostaviti...
10. dec.
Keto hlebU posudu se umute tri cela jaja i jedno preostalo belance sa morskom solju - 2 velika prstohvata. Dodaje se ulja i promeša se.
U kiselo mleko se dodaje prašak za pecivo i muti se da naraste, na kraju se dodaje i prstohvat...
03. dec.
Ukusan hlebU posudu stavljate dve kesice suvog kvasca, nakon toga šećer i so, umutite jedno jaje unutra i počnete da mešate (dodajete malo tople vode).
Postepeno stavljate brašno i nastavljate da mešate. Testo za hleb treba da bude...
29. sep.