Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada se pogača premazuje žumancem?Ima mnogo mišljenja o tome kada tačno treba premazati pogaču žumancem. Neki tvrde da se pogača premazuje pre stavljanja u rrnu, drugi pak kažu da se to radi malo pre nego što se pogača izvadi iz rerne....
16. maj
Jaja punjena žumancem i majonezomJaja se kuvaju 13-14 minuta dok ne budu tvrda. Ohlade se i oljušte se.
Svako oljušteno jaja se iseče poprečno po sredini, žumanca se izvade u posudu i izgnječe se viljuškom....
18. feb.
Povrće sa žumancem za bebeKada se povrće skuva, dodajte malo maslaca i uz pomoć čopera ili pasatora sve pretvorite u pire.
Uzmite odgovarajuću posudu i sipajte pire za bebu u nju.
Skuvajte jedno jaje i uzmite pola žumanca....
07. april
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Kafa sa žumancemŽumance se zajedno sa šećerom dobro muti žicom - dok se ne stvori pena.
Veoma laganp i uz neprestano mešanje se dodaje u vruću kafu.
Napitak kafa sa žumancem se servira topla ili hladna....
03. mart
Sendvič sa žumancemTvrdo skuvajte jaja, a zatim ih izgnječite (2 jaja i jedno žumance). Dodajte maslac, biber i so i sve zajedno utrljajte.
Ovom smesom premažite kriške hleba i spojite ih....
24. maj
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Voćni kolač sa žumancemUmutite dobro i dodajte jedno po jedno žumance, nastavljajući da mutite smesu neprekidno....
30. nov.
Pire od povrća sa žumancemKada je povrće kuvano, dodajte malo maslaca, izmrvite dvopek i sve ispasirajte.
Na kraju stavite i žumance, od jaja koje ste kuvali 15 minuta....
08. feb.
Koje vino kada i uz šta se servira?Belo vino
Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
24. nov.
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe.
Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
18. avgust
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade...
09. okt.
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
16. nov.
Krem čorba od povrća sa žumancemOdozgo narendamo žumance.
Beleška:
Može da se doda mrvljeni dvopek za gustinu i deo belanca, ako ga režim ishrane deteta dozvoljava....
26. sep.
Finese pečenja pogačeUdarite testo po sredini pesnicom da izbacite suvišan vazduh i formirate pogaču.
Da bi se pogača dobro ispekla, pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni. Pogača se peče oko 40 minuta....
04. maj
ŽumancaNeki vole i žumanca od nojevog jajeta. U Africi se sa zadovoljstvom jedu žumanca jaja ptice morke. Kod nas se najčešće jedu žumanca kokošjih jaja.
Istorija žumanca
Jaja se jedu od davnina....
26. jul
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
04. okt.
Pica se pestom i česteromOdmrznemo testo za picu (ako je zamrznuto), prvo u fizu frižidera a posle na sobnoj temperaturi. Satvljamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.
Prvo namažemo testo pastom od paradajza, nakon čega posipamo...
31. maj
Kiflice o kojima se pričaAko želite da budu sjajne, umutite jedno žumance sa nekoliko kapljica maslinovog ulja i namažite pre nego što stavite u rernu.
Ja sam ih namazala svežim mlekom....
17. januar
Orada se koricom od oraha1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice.
2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk.
Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
25. avgust
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Kako se prave perlice šećera?Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
10. nov.