Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
Kako se čisti brancin?Kako se čisti brancin?
10. mart
Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin. Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
Kako se čisti artičoka?Kako se čisti artičoka?
29. nov.
Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
Kako se čisti som?Kako se čisti som?
24. mart
Tupom stranom noža pritisnite uz telo ribe i energičnim pokretima čistite ribu od repa prema glavi; - Uzmite žicu za sudove i trljajte ribu, kao kada trljate dobro zagorelu šerpu....
Kako se čiste škembićiKako se čiste škembići
19. maj
Svako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad. I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
Kako se čiste škampi?Kako se čiste škampi?
20. sep.
1
Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
Kako se čisti i deli zecKako se čisti i deli zec
28. april
Ali pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
Kako se čisti i sprema iverakKako se čisti i sprema iverak
31. januar
Iverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
SomSom
01. sep.
Druga pozitivna osobina ove ribe je da nije potrebno da se čisti od kostiju. Kako gastronomi tvrde, najukusniji deo je oko glave soma....
Prženi somPrženi som
15. maj
Soma oprati, osušiti i naseći na veće parčiće. Sve začine usitniti. Usitnjenim začinima premazati svako parče ribe. Zagrejati ulje i ribu ispržiti sa obe strane. Pri serviranju preliti sokom od limuna....
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?
13. dec.
Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
Koliko često se čisti i odmrzava frižider?Koliko često se čisti i odmrzava frižider?
24. avgust
Zatim ih napunite hladnom, čistom vodom i stavite ih nazad u frižider. Jedan čist frižider čuva hranu da se ne pokvari....
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Som u tiganjuSom u tiganju
03. dec.
Isečemo soma na filete, pazeći da ne ostanu kosti. Uvaljamo u brašno i izlupamo da spadne višak. Pospemo solju i pržimo na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatasto. Serviramo prženu ribu sa kriškama limuna....
Som na roštiljuSom na roštilju
06. okt.
Zagrejte roštilj i namažite rebra da se na zalepi riba. Stavite parčiće soma na roštilj i zapecite sa svake strane dok se ne dobije ukusna preplanulost....
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?
13. januar
Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini. Zatim lagano udarite...
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Pečeni som u rerniPečeni som u rerni
12. januar
Poređamo parčiće soma okrećući ih se druge strane da se namažu maslacem. Pecite soma 15-20 minuta. Riba u rerni je izuzetno ukusna i hrskava sa aromom maslaca....
Dinstani som sa pečurkamaDinstani som sa pečurkama
30. jun
Ribu isečemo i poređamo u šerpu namazanu masnoćom, odvajamo dva parčeta. Skuvamo ih u bujonu i tim bujonom prelivamo ribu u plehu. Dodajemo celer i luk, sitno isečene, krupnije isečen peršun, lovorov list, biber i vino...
Pržen som sa garnirungomPržen som sa garnirungom
01. okt.
Isprženu ribu poređajte na kuhinjski ubrus i ostavite da se oslobodi suvišne masnoće. Za to vreme spremite garnirung. Operite paradajz i isecite ga na male kocke. Očistite luk i takođe ga isecite....
Kako se suše biljke?Kako se suše biljke?
14. jun
Biljke su čudesni sastojci prirode koji nam mogu pomoći kod brojnih problema. To su prirodni lekovi koji su, za razliku od drugih, jeftiniji, prijatniji, a ponekad i efikasniji. Možete ih uzgajati u svojoj bašti ili kupiti...
Kako se sagorevaju kalorijeKako se sagorevaju kalorije
03. jun
Kada čujete reč metabolizam bolje je da se razmislite o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo. Kalorija jedinica za merenje energije ljudskog tela. Hrana koju jedemo nam nabavlja kalorije putem proteina, ugljenih hidrata...
Kako se zamrzava povrćeKako se zamrzava povrće
27. april
Pravilno zamrznuto povrće se čuva duže vreme u zamrzivaču i prilikom kuvanja ima predivne kvalitete ukusa i njihove korisne materije se optimalno koriste. Većina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni...