Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koji začin se stavlja u grašak?Tradicionalni začin za pripremu graška je mirođija. Zajedno sa solju i alevom paprikom, savetuje se da se gotov grašak pospe sa malo sitno iseckane mirođije....
14. april
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Uštipci koji se sami okrećuMasnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću.
Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
13. mart
Koji začin se za šta koristi?Majoran
Ovaj začin odlično aromatizira svinjetinu i ovčetinu, a posebno je pogodan za divljač, domaću jetrenu paštetu ili meso, pileće pečenje, supu od graška, supu od luka ili supu od pečuraka....
25. nov.
Keksići koji se tope u ustimaU principu, ovi brzi, ekonomični keksići koji se tope u ustima mogu da se naprave bez kokosovog ulja, samo sa uljem (1 šolja) - ja sam imala i odlučila sam da stavim 50/50....
15. maj
Grašak u teglamaRasporedite grašak i luk u tegle, za jednu teglu je potrebno oko 550 g graška. Sipajte vrelu salamuru u tegle - oko 300 ml za svaku teglu....
23. jul
Hleb sa ajranom, koji se ne mesiGotov hleb bez mešenja sa ajranom, koji se ne mesi potpuno ohladite na podmetaču i nakon toga isecite....
28. nov.
Postan grašak u kukeruUključite ovaj program za janiju od graška 15 minuta i zatvorite poklopac.
Nakon što istekne vreme, otvorite i pospite posni grašak u kukeru mirođijom....
16. jun
Uštipci sa sitnim sirom, koji se sami okrećuMešam dok se ne dobije ujednačena smesa. Ostavljam 20 minuta,
Nakon toga zagrebem jednom kašikom i stavljam u ulje, zagrejano na srednoj vatri.
U mnogo ulja se prže ovi uštipci. Okreću se sami!...
08. nov.
Kroasani sa maslacem koji se tope u ustimaPromešajte kvasac i šećer dok ne dobijete tečnost. Dodajte mleko i ostavite na stranu.
U brašno dodajte so i promešajte. Viljuškom smrvite maslac u brašnu, a kasnije nastavite rukom. Dodajte kvasac i mešajte dok ne dobijete...
06. jul
Fondan krompirići (krompirići iz rerne koji se tope)ove jedinstvene krompire, koji se tope i rastapaju....
18. januar
Grašak na gustoDodati grašak i dinstati sve 10 minuta, u sopstvenom soku. Začiniti i mešati dok ne ispari tečnost.
Naliti vodom da ogrezne i nastaviti pirjanje da grašak omekša....
12. feb.
Grašak sa krompiromDodajte grašak, šargarepu i krompir, lagano promešajte i dodajte bujon od povrća u kome ste rastvorili paradajz pire.
Ostavite da proključa i dodajte začine po ukusu....
02. januar
Grašak sa slaninomSipajte grašak, vodu, začine i so i kuvajte pod poklopcem 15 minuta.
3. Dodajte 180 g slanine, isečene na male kocke i kuvajte još 5 minuta.
4....
04. jul
Grašak sa piletinomNe treba dugo da se prži, samo da pobeli.
Dodati grašak i pržiti još kratko.
Naliti vodom, dodati začine, luk i kuvati dok grašak ne omekša....
28. dec.
Grašak sa paradajzomSipajte smesu u kipući grašak, ostavite da provri.
Posolite i nakon 10 minuta sklonite gotovu janiju od graška, pospite čubrom i biberom, zatvorite poklopac šerpe da se izdinsta.
Prijatno uz grašak sa paradajzom....
29. jun
Grašak sa junetinomDodati grašak, seckanu šargarepu, dva krompira isečena na kocke, suvi začin, malo bibera i 5-6 zrna kima (kim se u ovoj količini ne oseti, a dobar je protiv nadimanja).
Kuvati dok grašak i kromprir ne omekšaju....
30. dec.
Kako se kuva grašakEvo, više nije potrebno da se mučite i da pripremate grašak po 3 sata ili čak i više.
A šta da stavite u kuvani grašak, pogledajte u galeriji gore!...
13. jun
Posni grašak u ekspres loncuPoklopite i sačekajte da se podigne pritisak.
Kuvajte janiju od graška 15 minuta i isključite.
Oslobodite paru i skinite poklopac.
Pospite mirođijom i servirajte posni grašak u ekspres loncu....
28. maj
Polugusti grašak na kockiceDodati grašak, šargarepu i krompir. Kuvati na srednjoj vatri u polupokrivenoj posudi. Po potrebi dolivati po malo vode.
Kada je sve povrće kuvano, razmutiti brašno u šoljici vode i dodati u šerpu....
18. mart
Grašak sa mlevenim mesomU dubokom tiganju se izdinsta luk dok ne postane zlatast. Dodaje se mleveno meso i ono se zaprži.
Nakon toga se dodaje kašika brašna i na kraju aleva paprika. Dodaju se dve tegle graška....
02. okt.
Čorbasti grašak sa ćuretinomIzrendanu šargarepu dodati luku da se dinsta. Na sve dodati grašak i izmešati.
Odvojiti meso od kostiju i dodati ga grašku. Preliti vodom u kom se kuvala ćuretina i dodati lovorov list....
03. jul
Ukusan grašak sa svinjetinomDodajte zamrznut grašak, isečenu šargarepu, rendani paradajz i isečene čenove belog luka....
22. jul
Jednostavan grašak sa junetinomU šerpu sipati 10 ml ulja i ostaviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Dodati luk i šargarepu i dinstati ih oko 15 minuta. Naliti vodu, a zatim dodati krompir, grašak i junetinu. Ubaciti so, biber i začin C....
29. nov.