Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto je gluten štetan?Zašto je gluten štetan?
01. nov.
U poslednje vreme sve češće se šiti tvrdnja da je gluten štetan za zdravlje, ali da li je zaista tako? Šta zapravo predstavlja gluten? To je protein, koji se nalazi u pšenici, grizu, spelti, bulguru, raži i ječmu....
Koliko je u stvari gluten štetanKoliko je u stvari gluten štetan
08. mart
Izbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate. Gluten je veoma zanimljiva konzistencija....
Zašto je prženi kikiriki štetan?Zašto je prženi kikiriki štetan?
27. april
Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
On ima mnogo zdravstvenih koristi, ali može da bude i štetan kada se konzumira u prekomernoj količini. Ne preporučuje se da se jede avokado za vreme trudnoće i dojenja. Ovo može da smanji proizvodnju mleka....
Šta je E210 i zašto je štetan?Šta je E210 i zašto je štetan?
08. jul
Verovatno već poznajete benzoevu kiselinu kao hemikaliju. Benzoeva kiselina (evropski broj aditiva za hranu je E210) je aromatična, karboksilna kiselina koja se ne koristi često za očuvanje hrane zbog svoje teške rastvorljivosti...
Da li je zaista čips štetan?Da li je zaista čips štetan?
19. mart
Takođe, štetne materije i dodaci utiču na nervni sistem kod dece. Velika količina soli, koja je ujedno i prepržena, vodi do oštećenja vida i pojave raka....
Da li je crni biber štetan?Da li je crni biber štetan?
06. jun
Crni biber je štetan za ljude koji imaju gastritis ili čireve - za njih, konzumiranje crnog bibera može biti kritično....
Zašto je kolač gnjecav?Zašto je kolač gnjecav?
13. januar
Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus. Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu...
Zašto je koristan kefir?Zašto je koristan kefir?
08. feb.
Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je snikers štetan i zašto?Da li je snikers štetan i zašto?
20. avgust
Hajde malo detaljnije da pogledamo sastojke i štetu od njih....
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!
28. april
Analiza eksperimenata ne dokazuje tvrdnju da je čak i mala količina soli štetna. Naučnici govore da jedino preterano povećane dnevne doze natrijuma, više od šest grama, imaju štetan uticaj na telo....
Da li je med štetan kod dijabetesaDa li je med štetan kod dijabetesa
11. maj
Ishrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Zašto je dobro jesti pšenicu?Zašto je dobro jesti pšenicu?
07. mart
Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje. Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
Zašto je crni pirinač najkorisnijiZašto je crni pirinač najkorisniji
14. sep.
Kod nas je upotreba crnog pirinča u kulinarstvu slabo zastupljena. Ova sorta je, međutim, najkorisnija od svih vrsta pirinča, jer ima veće koristi za zdravlje i od braon. Crni pirinač je poznat još i kao "zabranjeni...
Zašto je smeđi pirinač korisnijiZašto je smeđi pirinač korisniji
22. januar
Smeđi pirinač sadrži ulja koja vremenom oksidiraju i postaju štetna. Sipajte pirinač u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ga u odeljku frižidera. Tako se može sačuvati do dve godine....
Zašto je važna konzumacija jajaZašto je važna konzumacija jaja
20. maj
Jaje je namirnica životinjskog porekla koja je ukusna i jednostavna za spremanje. Dodajte jaja u svoj jelovnik, kako biste iskoristili njihove prednosti. Koliko često je hrana koju volite dobra za vas? Skoro nikada,...
Husk - zašto je toliko koristan?Husk - zašto je toliko koristan?
15. dec.
Bez glutena ovo teško može da se uradi - nema dovoljno elastičnosti i one se lome....
Da li je štetna instant kafaDa li je štetna instant kafa
06. januar
To je brža verzija klasične kafe, ali se postavlja pitanje da li isto deluje na organizam i pre svega da li nije štetna. Šta je instant kafa?...
Da li je aluminijumska folija štetna?Da li je aluminijumska folija štetna?
26. maj
Visok nivo aluminijuma je štetan za ljudski organizam. Višak metala u organizmu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, može izazvati oboljenje bubrega i drugih važnih organa....
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi. Stvaranje kemena u...
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?
25. avgust
Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa....
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Još pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...