Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?Zbog čega dobijamo proliv nakon što smo jeli ljuto?
09. avgust
Ako i vi spadate u onu grupu ljudi koja nakon što jede ljute paprike mora da ide češće do toaleta, najbolje da ograničiti unos ne samo ljutih nego i pržene i masne hrane, jer povremene pojave kolitisa i enterokolitisa...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Nakon svih nabrojanih blagodati, neće biti iznenađujuće ako se ljuta papričica proglasi preporučenom namirnicom koja treba da se uključi u sakodnevnu ishranu....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Pržene namirnice mogu da formiraju toksična jedinjenja Dokazano je da nekoliko namirnica nakon prženja u sebi sadrže toksičnu hemikaliju, pod imenom akrilamid, koja može da izazove formiranje ćelija raka u vašem organizmu...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Nakon kuvanja, kvercetin u luku se čuva, ali prelazi u bujon. Dobro je znati da su flavonoidi u luku koncentrisani u njihovim spoljnim slojevima, pa je pri čišćenju dobro ukloniti što manje spoljašnje ljuske....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Ukus kelja je prilično specifičan, veoma sličan ukusu običnog kupusa, ali može biti i malo ljut, a u nekim slučajevima i prilično ljut. Međutim, postoji način da ublažite njegov ljuti ukus ako ne volite ljuto....
Zbog čega treba da jedemo ljuto?Zbog čega treba da jedemo ljuto?
17. april
Evo nekoliko koristi od ljute hrane. 1. Ljuta hrana je prijatelj dijeta Kod uzimanja ljute hrane u organizmu se povećava temperatura i to pomaže kod sagorevanja većeg broja kalorija....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Pečeno voće optimizuje rad creva i ublažava zatvor i neutrališe proliv. Gotovo su bezopasne za sluzokožu želuca, jer je iritiraju mnogo manje od svežeg voća sa velikom količinom organskih kiselina u sastavu....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Crvene paprike ne sadrže kapsaicin, koji čini paprike ljutim i izaziva znojenje, ali imaju blagi termogeni efekat koji povećava metabolizam bez povećanja otkucaja srca i krvnog pritiska kao što to čine ljute paprike...
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Selen je supstanca koju definitivno ne dobijamo u potrebnim količinama. Malo ljudi prima preporučenu dozu od 200 mikrograma dnevno....
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša u limunu Pečena skuša je najdelikatnije i najukusnije jelo koje ne gubi svoju kulinarsku privlačnost ni nakon što se potpuno ohladi....
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno seme u različitim bojama....
Veoma ljut sosVeoma ljut sos
28. januar
Nakon 48 sati je gotovo za konzumiranje. Možemo napuniti tegle za zimu. Tegle se ne kuvaju....
Zbog čega svinjska mast dobija neprijatan miris?Zbog čega svinjska mast dobija neprijatan miris?
12. april
1
Drugim rečima, svinjska mast dobija neprijatan miris i kvari se jer molekuli masti oksidiraju ili užegnu. Izlaganje svežem vazduhu može skratiti rok trajanja masti....
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?
14. april
Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu. Tužno, ali je istina, mi živimo u zagađenoj sredini i otrovi nas vrebaju sa svih strana - hemijsko zagađenje vazduha, teški metali,...
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?
13. avgust
Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti...
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu. Kokosovo...