Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega kiselina u želucu izaziva gorišicu?Zbog čega kiselina u želucu izaziva gorišicu?
05. januar
Na taj način, kiselina nadražuje sluzokožu i izaziva karakterističan osećaj pečenja, koje može da produži i nekoliko časova nakon obroka....
Šta izaziva kiselinu u želucu?Šta izaziva kiselinu u želucu?
09. nov.
Svako od nas je bar jednom u životu bio žrtva kiseline u želucu. Neprijatan osećaj i osećaj peckanja se javlja kada enzimi i kiseline iz želuca krenu iz njega na gore po sistemu za hranjenje - u jednjak....
Hrana koja izaziva kiselineHrana koja izaziva kiseline
05. januar
Kiseline se karakterišu osećajem prženja u oblasti želuca i jednjaka. Da biste se zaštitili od ovog neprijatnog osećaja, treba da poznajete hranu koja ga izaziva i da je izbegavate....
Hrana koja izaziva refluks kiselineHrana koja izaziva refluks kiseline
30. avgust
Alkohol izaziva kiselinu Poslednji krivac na našoj listi agenasa za refluks kiseline je alkohol, koji može da opusti donji sfinkter jednjaka i da dovede do veće kiseline u želucu....
Ishrana kod kiseline u želucuIshrana kod kiseline u želucu
05. maj
Horizontalni položaj tela je najpogodniji za neželjeni prelazak hrane iz želuca u jednjak. Gazirana pića i velike količine kafe takođe su veliki neprijatelj ljudi koji pate od kiselina....
Bakini lekovi kod kiselina u želucuBakini lekovi kod kiselina u želucu
28. feb.
Jabuke Jabuke su takođe kisele, ali uklanjaju kiseline. To je tako, zato što je u njima sadržan pektin, koji "ubija" kiseline. Takođe, pektin ublažava neprijatno peckanje u želucu kada imate gastritis....
Šta jesti kod kiselina u želucu?Šta jesti kod kiselina u želucu?
10. maj
Razlozi da se kiseline u želucu pojave je proizvodnja želudačnog soka, koji je dosta kiseo. Ova pojava je najčešća kod ljudi kojima je sluzokoža želuc iziritirana duvanom, alkoholom ili pojedinim namirnicama....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Maslinovo ulje ne sadrži zasićene masnoće i izvor je korisnih masnih kiselina, kao što su Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, koje se nalaze u monozasićenim i polizasićenim masnoćama....
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Smanjuje rizik od raka želuca, ima antioksidativna svojstva, štiti od slobodnih radikala i dobar je konzervans za hranu....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Pored toga, sadrži i proteine, omega-3 masne kiseline i folnu kiselinu. 3....
Hrana koja povišava kiselinu u želucuHrana koja povišava kiselinu u želucu
15. jul
Često i manje je univerzalan savet, koji je posebno validan za one koji imaju često povišenu kiselinu u želucu....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Poznato je i da imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, održavaju funkciju mozga i brinu se za dobro varenje. Beli luk je verovatno kralj zdrave hrane!...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
Proizvodi koji se koriste u mršavljenju uvek su izazivali pažnju žena....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Pored toga, ljudi sa gastritisom, čirom na želucu ili visokom kiselinom u želucu takođe treba pažljivo da jedu ovo voće u bilo kom obliku....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve pomažu mršavim ljudima da se ugoje i korisne su kod suvog kašlja, plućnih krvarenja, visoke temperature, čira na želucu i oboljenja urinarnog trakta....
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Fantastičan su izvor mnogih organskih kiselina i vitamina C, B i karotina....
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Folna kiselina - poznata kao vitamin B9, folna kiselina obavlja različite funkcije u ljudskom telu, ali je posebno važna za trudnice. 100 g paprike sadrži 46 mikrograma, što odgovara 11% dnevnih potreba....
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Posle mnogo godina istraživanja i naučnih studija, naučnici su otkrili da nedostatak selena izaziva ozbiljan nedostatak u imunološkom sistemu tela – ćelije postaju bespomoćne pred virusima koji ih napadaju....
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Reakcijom sa omega-3 masnim kiselinama kojima je skuša bogata, ove supstance pojačavaju njihove normalne efekte....
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...