Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se pere pirinač?Neke domaćice imaju praksu da pirinač potope i na nekoliko sati u vodu, naročito ako je reč od smeđem pirinču.
Interesantan podatak je, da ovo pravilo ne važi za pripremu rižota....
14. nov.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
14. jul
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Pirinač u čašiZapržimo u maslacu iseckan luk, šargarepu, suvo grožđe i pirinač. Sipamo bujon u začinjavamo solju i biberom.
Čim se pirinač skuva, dodajemo narendan sir i šunku, isečenu na kocke....
01. mart
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životDa li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli...
29. maj
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Jednostavan pirinač u multikukeruKada radimo sa multikukerom nezavisno do vrste pirinča koju koristimo, obavezan uslov je da pirinač mnogo dobro operemo. Ako to ne uradimo pirinač može blago da nam zagori po dnu posude....
26. januar
Pirinač u masala pastiSkuvati pirinač u posoljenoj vodi.
Na maslinovo ulje staviti iseckan crni luk, iseckanu crvenu papriku i iseckan celer. Ostaviti da se dinsta par minuta....
03. sep.
Postan pirinač u rerniDodajte prethodno oprani pirinač i promešajte. Upržite i pirinač.
Prebacite smesu u tepsiju i začinite začinima.
Dodajte 4-5 šolja vode i stavite da se peče u umereno zagrejanoj rerni dok pirinač ne upije vodu....
21. sep.
Mediteranski pirinač u tiganjuStavite crne školjke u posudu sa poklopcem i ostavite na jakoj vatri oko 4-5 minuta, tresite posudu dok se ne otvore.
Veći deo odvojite od ljuštite i stavite u tiganj u pirinač.
6....
25. jun
Pirinač 3 u 1Stavljaju se svi začini osim aleve paprike i sve se prži na umerenoj laganoj vatri (ako se pirinač mnogo lepi, stavlja se sasvim malo bujona) bar 6-7 minuta.
Stavlja se aleva paprika i dobro se promeša....
22. april
Pirinač a la KubanaDodajte pirinač i posolite. Zapržite tri minuta. Stavite vodu 450 ml i kuvajte oko 17 minuta.
Isključite i zatvorite poklopcem. Ostavite pet minuta da se izdisnta....
06. april
Dinstani pirinač s paradajzomPonovo poklopite poklopcem i ostavite pirinač da se dinsta oko 20-25 minuta dok ne bude gotov....
21. jul
Žuti pirinač u rerniLuk, beli luk i šargrarepa se oljušte, iseku na sitno i stavljaju u tiganj sa zagrejanom masnoćom da se zaprže.
Dodaje se kurkuma, meša se, nakon čega se dodaje opran pirinač....
22. jul