Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se zaprška od jaja zgrudva u čorbi?Čorbe sa zaprškom imaju puniji i bogatiji ukus.
Ponekada se dešava da se prilikom dodavanja zaprške u čorbu zaprška zgrudva ili preseče i to utiče na izgled čorbe, ali i na njen ukus i kvalitet u celini....
10. feb.
Zaprška za pileću čorbu bez jaja*Zapršku za pileću čorbu bez jaja možete da napravite bez brašna, tako će biti zdravija....
10. okt.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu.
U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
07. okt.
Kako se pravi zaprškaSa alevom paprikom i brašnom se pravi zaprška za većinu čorbi. U nekim slučajevima se prvo dinsta luk, a posle toga brašno dok ne dobije zlatnu boju i nakraju aleva paprika....
12. feb.
Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja?Kada se zaprška temperira, ona se dodaje postepeno u čorbu. Ova zaprška je karakteristična za čorbu sa ćufticama ili za aromatičnu pileću čorbu....
09. mart
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti...
13. avgust
Od čega se gojimo prema krvnoj grupiDa li krvna grupa utiče na našu težinu? Da li takođe postoji određena hrana koju treba da jedemo u zavisnosti od krvne grupe? Za koji sport da se odlučimo bazirajući se na našu krvnu grupu?
Naime, ova pitanja ćemo pregledati...
18. jul
Zbog čega pileća supa leči?Pored toga, topla čorba deluje umirujuće na grlo kada smo bolesni. Nedavna istraživanja pokazuju i naučno dokazuju da ova ukusna supa zaista smanjuje simptome prehlade i ima olakšavajući efekat kod prehlade....
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
25. maj
Anđeoska čorba od jajaOd samo pet elemenata anđeoska čorba je realno izuzetno ukusna i aromatična! Gotova je veoma brzo i ako su jaja domaća, ukus je još zasićeniji! Može da se sprema tokom svih godišnjih doba!...
16. okt.
Zbog čega se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja?Razlozi zbog kojih se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja mogu biti različiti i nije uvek razlog zgrudvavanja u samom mleku. Na prvom mestu se mleko zgrudva, jer je prilikom mužnje korišćena prljava posuda....
20. dec.
Jaja od prepeliceVekovima unazad se za jaja prepelice se govori da su veoma vredan dar prirode i ukusna i korisna namirnica. Ova mala i šarena jaja se dobijaju od prepelica, koje su same po sebi nežne i graciozne ptice. Njihova jaja se...
25. april
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun
Zbog čega se teško ljušte kuvana jaja?Mnogi od nas obožavaju kuvana jaja. Jaja su odličan izvor proteina i cele gomile vitamina i mikroelemenata i fantastična su kako za doručak, tako i kao deo svakodnevne zdrave ishrane.
Postoji niz atraktivnih predjela...
27. feb.
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
14. jul
Koristi od prepeličjih jajaMnogi ljudi nisu svesni koristi od prepeličjih jaja. 3-4 prepeličja jaja odgovaraju otprilike 1 kokošjem jajetu, ali minerali, vitamini i hranljive materije sadržane u prepeličjim jajima čine ih korisnijim od kokošjih....
26. jul
Zbog čega treba da jedemo jaja?Jaja su fantastična super namirnica. Istraživanja pokazuju da osobe koje jedu 1-2 jaja na dan, smanjuju unos kalorija na dnevnom nivou.
Dugo se smatralo da su jaja štetna zbog holesterola, ali to nije tačno. Važna je...
27. jun
Zbog čega se stavljaju jaja u mleveno meso?Nema čoveka kome ne krene pljuvačka na usta samo pri pomisli na vazdušaste i sočne pržene ćuftice, kojima se pridružila sveža salata i dobro ohlađeno pivo.
Ima desetine recepata za pripremu savršenog mlevenog mesa za...
16. feb.