Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čokoladni Nugat u zalogajimaČokoladni Nugat u zalogajima
03. feb.
Radi se brzo, zato što je nugat mekan i lako se topi u rukama od njihove toplote. Obavezno se drži u frižideru, kada je definitnivno gotov....
Šta je nugat?Šta je nugat?
16. januar
U suštini za nugat može da se kaže da je pra-pra-prabaka svih slatkiša na Bliskom istoku, u Indiji, pa čak i na Balkanu. U svetu nugat nazivaju različitim imenima....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Torrone nugatTorrone nugat
05. januar
Belanca mikserom umutiti sa prstohvatom soli, pa postepeno dodavati 50 g šećera, sve dok se ne umuti čvrst sneg. U šerpu sipati 400 gr šećera i med i kuvati do ključanja, neprestano mešajući. Staviti u šerpu termometar...
Nugat kremNugat krem
28. jul
Koristite ovaj nugat krem za torte, kolače ili ohlađenog u čašama za desert i ukrašenog mlevenim orašastim plodovima, kao što su pistaći....
Nugat sladoledNugat sladoled
24. april
Prilikom serviranja isecite nugat sladoled na komade i servirajte sa ukrasom od voća i topinga....
Nugat alvaNugat alva
22. april
Ostavite nugat alvu da stoji 1 noć tako. Sledećeg dana skinite papir. Uzmite oštar nož, potopite u hladnu vodu i isecite alvu na kockice....
Sladoled NugatSladoled Nugat
16. jun
Odvojimo žumanca od belanaca. U tri posebne posude stavljamo pavlaku, belanca i u treću žumanca. Šećer takođe ravnomerno podelimo po posudama i sastojke. Pavlaku umutimo mikserom na sneg, takođe i belanca, a žumanca...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Moje nugat oblandeMoje nugat oblande
15. maj
Za fil: Mikserom umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa ih skuvati na pari. Dodati margarin, čokoladu za kuvanje i mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Kada smesa dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa pare i ostaviti...
Moja nugat tortaMoja nugat torta
01. januar
Za moju nugat tortu ćemo prvo praviti fil, jer mu je potrebno više vremena kako bi se hladio. Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri....