Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čokoladni Nugat u zalogajimaRadi se brzo, zato što je nugat mekan i lako se topi u rukama od njihove toplote.
Obavezno se drži u frižideru, kada je definitnivno gotov....
03. feb.
Šta je nugat?U suštini za nugat može da se kaže da je pra-pra-prabaka svih slatkiša na Bliskom istoku, u Indiji, pa čak i na Balkanu.
U svetu nugat nazivaju različitim imenima....
16. januar
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Torrone nugatBelanca mikserom umutiti sa prstohvatom soli, pa postepeno dodavati 50 g šećera, sve dok se ne umuti čvrst sneg.
U šerpu sipati 400 gr šećera i med i kuvati do ključanja, neprestano mešajući. Staviti u šerpu termometar...
05. januar
Nugat kremKoristite ovaj nugat krem za torte, kolače ili ohlađenog u čašama za desert i ukrašenog mlevenim orašastim plodovima, kao što su pistaći....
28. jul
Nugat sladoledPrilikom serviranja isecite nugat sladoled na komade i servirajte sa ukrasom od voća i topinga....
24. april
Nugat alvaOstavite nugat alvu da stoji 1 noć tako. Sledećeg dana skinite papir. Uzmite oštar nož, potopite u hladnu vodu i isecite alvu na kockice....
22. april
Sladoled NugatOdvojimo žumanca od belanaca.
U tri posebne posude stavljamo pavlaku, belanca i u treću žumanca. Šećer takođe ravnomerno podelimo po posudama i sastojke.
Pavlaku umutimo mikserom na sneg, takođe i belanca, a žumanca...
16. jun
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Moje nugat oblandeZa fil: Mikserom umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa ih skuvati na pari. Dodati margarin, čokoladu za kuvanje i mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Kada smesa dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa pare i ostaviti...
15. maj
Moja nugat tortaZa moju nugat tortu ćemo prvo praviti fil, jer mu je potrebno više vremena kako bi se hladio.
Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri....
01. januar