Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je ašvaganda i kako pomažeDefinitivno smo vas već zaintrigirali naslovom zbog čega ćemo preći direktno na temu i otkrićemo vam šta se krije iza naziva "ašvaganda".
Ovaj naziv dolazi iz sanskrita i predstavlja naziv biljke koja je veoma poznata...
25. maj
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća čaj je prirodna panaceja sa svojim aminokiselinama i prirodnim vlaknima, jača imunitet, čini da se osećamo bodri, puni energije, pomaže u redukovanju telesne mase, smanjuje holesterol....
01. okt.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je solanin?Simptomi uključuju mučninu, dijareju, povraćanje, grčeve u stomaku, peckanje u grlu, glavobolju i vrtoglavicu....
20. dec.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaPomažu kod prevencije oboljenja raka, bolesti očiju, jačaju metabolizam, čiste organizam od toksina....
25. april
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina pomaže da reguliše kiselost, ali deluje i kao antioksidans. U konzerviranoj hrani, takođe može pomoći u prevenciji botulizma zbog niskog pH i kiselog profila....
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Čaj od cimeta - za šta pomaže?Zbog toga ga dodajte u vaš dnevni režim ishrane i osim što pomaže u gubitku kilograma, osetićete i značajno povećavanje vašeg raspoloženja. Ponekad ekstremni dijetalni režimi dovode do napetosti i razdražljivosti....
02. april
Čaj od dunja - za šta pomaže?Dunja je prava vitaminska bomba, koja se pojavljuje u jesen. Korisno voće, koje dolazi iz jugoistočne Azije, i kod nas dobro uspeva, poznato je po tome što svi njegovi delovi - plod, seme, lišće, pa čak i dlačice ili mahovina...
06. januar
Za šta nam pomaže beli luk?Pomaže u neutralizaciji gastrointestinalnih poremećaja i mnogo pomaže u razvoju normalne crevne flore....
28. maj
Za šta pomažu listovi krušaka?Za šta pomažu listovi kruške?
Listovi kruške imaju niz primena u narodnoj medicini. Među receptima otkrivaju se neki koji su posebno često primenjivani....
12. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Polifenoli u njoj pomažu u lečenju raka;
6....
09. dec.
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Ljuta paparika je mali žbun visine oko 60 cm. Listovi su elipsasti i jarke boje, a stabiljke - razgranate. Plodovi su mali, a oblik - od okruglog do izduženog. Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe...
09. jun
Za šta pomaže odvarak od lista borovnicePomaže da sačuva od komplikacija kod gornjih disajnih puteva i uspešno skida visoku temperaturu.
Prema narodnim verovanjima, tamo gde ljudi jedu borovnice, nema mesta za bolesti....
12. jun
Kiselo mleko sa cimetom - za šta pomaže?Cimet je blagotvoran sa svojim jakim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i antiinflamatornog procesa u telu....
20. mart