Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
10 činjenica koje niste znali o bananamaA evo i nekih zanimljivih činjenica o ovom tropskom voću:
1. Drvo banane može biti visine do 10 metara i debljine do 40 cm. Jedno drvo obično daje 300 plodova, koji zajedno teže 500 kilograma.
2....
14. feb.
Soja sos: 10 stvari koje možda niste znaliEvo 10 činjenica o soja sosu koje možda niste čuli:
Sastoji se od 4 osnovna proizvoda
Soja sos je rezultat procesa prirodne fermentacije....
28. okt.
Zanimljivosti o cimetu, koje niste znaliAroma cimeta je neverovatna i budi u svima nama osećaj topline. Nekada je bio veoma cenjen, toliko da su se zbog njega vodile i bitke. Koristio se kao valuta i smatrao se veoma jakim afrodizijakom.
Poreklom sa Cejlona...
02. april
Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znateEvo nekih pravila koji postoje i za koje možda niste znali.
1. Da li da sečete ili da savijete salatu?
Salata se ne seče nožem. Ona treba da se presavije nožem i viljuškom. Zašto?...
28. nov.
Zanimljive činjenice o kruškama koje ne znateKruška je/zajedno sa jabukom/, jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Nije slučajno što je legendarni grčki pesnik Homer opevao kao Dar od bogova.
Grčko poluostrvo Peloponez tokom II pre n. e. je nazivan zemlja krušaka...
14. feb.
Piletina Parmigiana kakvu još niste probaliSos
U čistu šerpu stavljamo paradajz pelat, koncentrovani paradajz pire, šećer, sitno iseckan beli luk , bosiljak, so i biber. Začinjeni sos kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta.
Smesa za pohovanje
U posudu sa prezlama...
22. mart
2
Prženice koje ne upijaju masnoćuKriške hleba uvaljati u pripremljenu smesu sa jajima i pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane.
Prženice odlagati na kuhunjski papir.
Prženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće....
01. maj
Palačinke koje se ne cepajuMleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka.
Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa.
Gotovo testo je ređe nego uobičajeno testo...
27. april
Testo za picu koje brzo nadolazi1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte vodu, pomešanu sa šećerom i ugrejanu do telesne temperature.
2. U udubljenje u vodi izmrvite kvasac, promešajte prstima da se rastvori i pokrijte posudu...
27. maj
Pile u koje ćete se zaljubitiPile se seče po sredini na dva dela. Uzima se polovina i maže se marinadom, pripremljenom od pomešanih u posudi ulja, senfa, soli, bibera, aleve paprike, origana i bosiljka.
Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša...
23. sep.
Doktor Gajdurkov o jajimaMeđutim, kakvo mišljenje Gajdurkov ima o jajima?
Ekspert ne demantuje značajnu ulogu jaja u celokupnoj čovekovoj ishrani....
30. jul
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaOperite i isecite tikvice na krugove. Posolite i ostavite tako 10-15 minuta da se posole.
Stavite brašno u tanjir. Uvaljajte svako parče sa obe strane, otresite višak.
Poređajte tako što prekolipite malo svako parče...
11. avgust
Supa od praziluka koje će vas zagrejatiPraziluk, šargarepu i koren paškanata sitno iseckajte i prodinstajte na ulju sa malo vode i soli.
Čim praziluk omekša dodajte krompir prethodno oljušten i isečen na sitne kockice.
Dodajte začine i oko litar vrele vode...
21. januar
Testo za mekike koje ne zadržava masnoćuOvo je recept za testo za mekike koje ne bivaju masne jer ne zadržavaju masnoću pri prženju.
Zagrevamo blago sveže mleko, sipamo suvi kvasac, šećer i 1-2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira kvasac....
26. maj
1
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaU mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica.
U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...
01. dec.
Simtomi kod trovanja pokvarenim jajimaČesto kod trovanja pokvarenima jajima se povišava temperatura i može dostići 40 stepeni, praćena groznicom i drhtavicom....
04. nov.
Ideja za brzu večeru sa jajimaAko ste umorni posle posla, jednostavno ćete pripremiti brzu i ukusnu večeru uz pomoć jaja i dodatnih sastojaka. Veoma laka za pripremu su jaja sa kačkavaljem. Potrebno vam je 3 supene kašike brašna, 3 supene kašike ...
16. dec.
Ideje za prolećne salate sa jajimaOve lagane salate sa jajima obezbediće vašem telu sve potrebne vitamine i obradovaće oko prelepim izgledom i odličnim ukusom....
04. januar
Prejedanje jajima - šta treba da znamoU jajima zaista ima mnogo holesterola - prosečno 213 mg u svakom. U isto vreme dnevni unos holesterola ne bi trebalo da prelazi 300 mg....
20. okt.
Omlet od belanaca i sitnog sira za osobe koje trenirajuBelanca se umute sa solju dok se ne stvore krupni mehurići. Stavlja se sitan sir i biber i sve se meša da bude ujednačeno.
Zagreva se tiganj sa nelepljivim dnom sa jednom-dve kašike maslinovog ulja.
Smesa za omlet se...
24. feb.
Testo za pice i mekike koje može izdržati deset danaSjedniti kvasac i sveže mleko, so i malo brašna, da postane kaša. Ostaviti da naraste.
Smesu sipati u brašno, dodati kiselo mleko sa rastvorenom sodom u njemu. Umesiti glatko testo.
Ukoliko se ne priprema odmah, staviti...
20. maj
Jednonedeljna dijeta sa jajima skida 10 kilogramaIshrana nakon što se završi dijeta počinje s jajima, sirom, pomorandžama i grejpfrutima....
22. maj