Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
10 činjenica koje niste znali o bananama10 činjenica koje niste znali o bananama
14. feb.
A evo i nekih zanimljivih činjenica o ovom tropskom voću: 1. Drvo banane može biti visine do 10 metara i debljine do 40 cm. Jedno drvo obično daje 300 plodova, koji zajedno teže 500 kilograma. 2....
Soja sos: 10 stvari koje možda niste znaliSoja sos: 10 stvari koje možda niste znali
28. okt.
Evo 10 činjenica o soja sosu koje možda niste čuli: Sastoji se od 4 osnovna proizvoda Soja sos je rezultat procesa prirodne fermentacije....
Zanimljivosti o cimetu, koje niste znaliZanimljivosti o cimetu, koje niste znali
02. april
Aroma cimeta je neverovatna i budi u svima nama osećaj topline. Nekada je bio veoma cenjen, toliko da su se zbog njega vodile i bitke. Koristio se kao valuta i smatrao se veoma jakim afrodizijakom. Poreklom sa Cejlona...
Etiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znateEtiketa za stolom: 5 stvari koje možda ne znate
28. nov.
Evo nekih pravila koji postoje i za koje možda niste znali. 1. Da li da sečete ili da savijete salatu? Salata se ne seče nožem. Ona treba da se presavije nožem i viljuškom. Zašto?...
Zanimljive činjenice o kruškama koje ne znateZanimljive činjenice o kruškama koje ne znate
14. feb.
Kruška je/zajedno sa jabukom/, jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Nije slučajno što je legendarni grčki pesnik Homer opevao kao Dar od bogova. Grčko poluostrvo Peloponez tokom II pre n. e. je nazivan zemlja krušaka...
Piletina Parmigiana kakvu još niste probaliPiletina Parmigiana kakvu još niste probali
22. mart
2
Sos U čistu šerpu stavljamo paradajz pelat, koncentrovani paradajz pire, šećer, sitno iseckan beli luk , bosiljak, so i biber. Začinjeni sos kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta. Smesa za pohovanje U posudu sa prezlama...
Testo koje ne stariTesto koje ne stari
21. sep.
Testo koje ne stari je gotovo....
Prženice koje ne upijaju masnoćuPrženice koje ne upijaju masnoću
01. maj
Kriške hleba uvaljati u pripremljenu smesu sa jajima i pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Prženice odlagati na kuhunjski papir. Prženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće....
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa. Gotovo testo je ređe nego uobičajeno testo...
Testo za picu koje brzo nadolaziTesto za picu koje brzo nadolazi
27. maj
1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte vodu, pomešanu sa šećerom i ugrejanu do telesne temperature. 2. U udubljenje u vodi izmrvite kvasac, promešajte prstima da se rastvori i pokrijte posudu...
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Pile se seče po sredini na dva dela. Uzima se polovina i maže se marinadom, pripremljenom od pomešanih u posudi ulja, senfa, soli, bibera, aleve paprike, origana i bosiljka. Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša...
Doktor Gajdurkov o jajimaDoktor Gajdurkov o jajima
30. jul
Međutim, kakvo mišljenje Gajdurkov ima o jajima? Ekspert ne demantuje značajnu ulogu jaja u celokupnoj čovekovoj ishrani....
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaTikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženja
11. avgust
Operite i isecite tikvice na krugove. Posolite i ostavite tako 10-15 minuta da se posole. Stavite brašno u tanjir. Uvaljajte svako parče sa obe strane, otresite višak. Poređajte tako što prekolipite malo svako parče...
Supa od praziluka koje će vas zagrejatiSupa od praziluka koje će vas zagrejati
21. januar
Praziluk, šargarepu i koren paškanata sitno iseckajte i prodinstajte na ulju sa malo vode i soli. Čim praziluk omekša dodajte krompir prethodno oljušten i isečen na sitne kockice. Dodajte začine i oko litar vrele vode...
Testo za mekike koje ne zadržava masnoćuTesto za mekike koje ne zadržava masnoću
26. maj
1
Ovo je recept za testo za mekike koje ne bivaju masne jer ne zadržavaju masnoću pri prženju. Zagrevamo blago sveže mleko, sipamo suvi kvasac, šećer i 1-2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira kvasac....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica. U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...
Simtomi kod trovanja pokvarenim jajimaSimtomi kod trovanja pokvarenim jajima
04. nov.
Često kod trovanja pokvarenima jajima se povišava temperatura i može dostići 40 stepeni, praćena groznicom i drhtavicom....
Brza i efikasna dijeta sa jajimaBrza i efikasna dijeta sa jajima
09. jun
Dijeta sa jajima ima i naziv japanska dijeta....
Ideja za brzu večeru sa jajimaIdeja za brzu večeru sa jajima
16. dec.
Ako ste umorni posle posla, jednostavno ćete pripremiti brzu i ukusnu večeru uz pomoć jaja i dodatnih sastojaka. Veoma laka za pripremu su jaja sa kačkavaljem. Potrebno vam je 3 supene kašike brašna, 3 supene kašike ...
Ideje za prolećne salate sa jajimaIdeje za prolećne salate sa jajima
04. januar
Ove lagane salate sa jajima obezbediće vašem telu sve potrebne vitamine i obradovaće oko prelepim izgledom i odličnim ukusom....
Prejedanje jajima - šta treba da znamoPrejedanje jajima - šta treba da znamo
20. okt.
U jajima zaista ima mnogo holesterola - prosečno 213 mg u svakom. U isto vreme dnevni unos holesterola ne bi trebalo da prelazi 300 mg....
Omlet od belanaca i sitnog sira za osobe koje trenirajuOmlet od belanaca i sitnog sira za osobe koje treniraju
24. feb.
Belanca se umute sa solju dok se ne stvore krupni mehurići. Stavlja se sitan sir i biber i sve se meša da bude ujednačeno. Zagreva se tiganj sa nelepljivim dnom sa jednom-dve kašike maslinovog ulja. Smesa za omlet se...
Testo za pice i mekike koje može izdržati deset danaTesto za pice i mekike koje može izdržati deset dana
20. maj
Sjedniti kvasac i sveže mleko, so i malo brašna, da postane kaša. Ostaviti da naraste. Smesu sipati u brašno, dodati kiselo mleko sa rastvorenom sodom u njemu. Umesiti glatko testo. Ukoliko se ne priprema odmah, staviti...
Jednonedeljna dijeta sa jajima skida 10 kilogramaJednonedeljna dijeta sa jajima skida 10 kilograma
22. maj
Ishrana nakon što se završi dijeta počinje s jajima, sirom, pomorandžama i grejpfrutima....