Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Pogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanjePrema preporuci Svetske zdravestvene organizacije, masti u ishrani ne bi trebalo da prelaze 30%. Tu spadaju i masti, sa kojima spremamo jela i koje koristimo za salate.
U galeriji možete pogledati koje su to najkorisnije...
21. nov.
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
Koja su lekovita svojstva votke?Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
13. april
Koja brašna su bez glutenaGluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama.
U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su:
- brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi;
- brašno...
19. mart
Koja su najpopularnija brašna bez glutena?Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka.
Kada imamo takozvanu alergiju...
12. maj
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Pačija supa koja ugrevaDobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu....
26. nov.
Pita koja ne padaU kiselo mleko stavite sodu i prašak za pecivo da nadođe, nakon toga ga pomešajte sa jajima, uljem i brašnom. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir.
Uzmite jednu koru, namažite je četkom...
01. okt.
Koja su mesa nemasna?Danas ima sve više ljudi, koji vodezdrav način života i odriču se previše masne hrane. Masne mlečne proizvode menjaju proizvodima sa niskim sadržajem masnoća, prestaju da jedu prženu hranu i razume se, ne koriste masnoće...
28. maj
Koji su to tvrdi sirevi?Termin tvrdi sir odnosi se na sir čiji je proces zrenja veoma dug - od 2 do 8 meseci. To su Švajcarski, Ruski, Kostromski, Holandski, Pošehonski, Čedar, Komte, Sovjetski, Gauda, Ementaler, Kantal i Radamer sirevi.
Postoji...
24. sep.
Fenomenalna gibanica koja uvek uspeUsitniti sir i kajmak, pa dodati jaja, prasak za pecivo i so ako je potrebno. Fil ne treba da bude redak!
Podmazati veću tepsiju, prekriti dno sa 3-4 kore, u zavisnosti od oblika tepsije, ali tako da polovina kore ostane...
29. dec.
2
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta.
Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
09. jun
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Kava (Cava) - penušavo vinoSorte grožđa za penušavo vino su lokalne, što svakom penušavom vinu daje poseban ukus, aromu i prepoznatljivost....
20. mart
Smesa od belog luka i crnog vina koja leči preko 100 bolestiOva prirodna i lekovita smesa u sebi krije sve blagodeti belog luka i crnog vina. Dobijena smesa može sprečiti mnoga oboljenja, da očisti krv, da ojača imuni sistem, da eliminiše loš holesterol, da poboljša kardiovaskularni...
23. feb.
Pačija supa sa pirinčem koja zagrevaPačiji batak operite i isecite na komade. Stavite u šerpu da se kuva, čim provri, ostavite na 5 minuta i prospite vodu.
Sipajte toplu vodu i stavite oguljeni krompir, ceo. Čim se meso skuva izvadite i ostavite da se ohladi...
28. dec.
Čorba od belog luka koja ugrevaPosle 20 minuta, čorba od belog luka koja ugreva biće spremna.
Od kriški hleba napravite domaće krutone. Isecite na kockice i pecite u tiganju do zlatne boje.
Supu poslužite sa krutonima i celerom kao prilog!...
21. okt.
Italijanska čorba od hleba koja grejeServirajte italijansku čorbu od hleba koja greje sa crnim biberom i iseckanim mladim belim lukom....
22. okt.
Najpopularnija likerska vinaU Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj.
Francuski sotern, španski šeri,...
11. april
Najpopularnija portugalska vinaPortugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina.
Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
29. mart
Temperatura serviranja vina - 18°C
Bela vina
Penušava vina, sveža bela (kao što je Sovinjon blan) i roze vina se serviraju hladna....
16. jun
Koje su to esencijalne masne kiseline?Najčešći savet o ishrani koji lekari ponavljaju je da konzumirate što manje masti. Zasićene masti koje se nalaze u mleku i crvenom mesu su štetne kada se konzumiraju u velikim količinama. Utvrđeno je da povećavaju učestalost...
07. jul
Šta su to složeni ugljeni hidrati?Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za telo. Oni ne samo da snabdevaju mišiće potrebnom energijom, već su odgovorni i za pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema. To je zbog činjenice da ih mozak koristi...
22. jun
Koja vina i pića se služe uz plavi sir?Plavi sir je jedna od najposebnijih vrsta sira. Karakteristika njegove proizvodnje je da se u njega unosi penicilinska buđ. Ona je zaslužna za plave pruge na siru, što je razlog i za njegovo ime.
Da bi se napravio, izbuše...
11. jul