Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Divlja turšijaPovrće operite, šargarepe ogulite i isecite na kolutiće.
Paprike očistite od semenki i isecite na kolutiće. Karfiol podelite na ružice, celer i svež peršun sitno iseckajte. Povrće sve zajedno promešajte rukama, da se...
19. sep.
Dinstana divlja patkaIseckajte luk i korenje za supu i stavite ih u posoljenu vodu kada počne da ključa. Dodajte lovorov list, biber, piment, iseckan limun, so po želji i sirće. Kada marinada malo provri, prelijte patku, koju ste prethodno očistili...
20. mart
Divlja patka na lovački načinOčišćenu patku podelite na porcije i stavite je da se kuva sa vodom, tek toliko da pokrije meso. Čim omekša, dodajte so.
Odvojeno zagrejte ulje i zapržite sitno iseckanu glavicu luka, nakon toga dodajte brašno, narendan...
13. maj
Divlja patka na mađarski načinDivlja patka na mađarski način se servirae sa pečenim povrćem i kuvanim kupusom, po želji, koji ste skuvali posebno, a ne zajedno sa patkom.
Prijatno uz ovu sočnu pečenu patku!...
29. maj
Divlji krastavacNarodna medicina i divlji krastavac
Divlji krastavac deluje diuretski i smirujuće. Naša narodna medicina preporučuje divlji krastavac kao lek kod neurastenija, crvenog vetra, temperature....
23. april
Divlji JamDivlji jam (Dioscorea villosa), poznat još kao meksički sladak krompir, predstavlja divlju biljku koja se sreće pretežno u Severnoj Americi....
12. okt.
Divlji LososIzbor divljeg lososa i čuvanje
Kao svaka morska riba, divlji losos se najlakše čuva od rečnih riba....
17. dec.
Supa od tikve i paradajzaPasirajte tikvu, zajedno sa bujonom od kuvanja i začinite solju, biberom, đumbirom i kuminom....
13. nov.
Divlji luk - SremušDivlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova....
31. maj
Božićni krem od tikve i sušenih kajsijaDodajemo mu suve kajsije isečene na pola i tikvu koja će nakon pet minuta biti gotova, skuvana.
Dodajemo vanile i pasiramo smesu. Šećer dodajemo u porcijama, a njegova količina zavisi od slatkoće tikve....
22. dec.
1
Gajenje tikvicaNije preporučljivo da se blizu tikvica sade krastavci, kao i druge vrste tikvica. To može izazvati prekomerno oprašivanje, kao i nepredviđene rezultate za semenke biljke.
Tikvice treba redovno pleviti i polivati....
21. maj
Kako da sušimo divlju nanu?Malo poznata činjenica je da divlja nana uspešno čuva sirovo sveže mleko da ne prokisne kada se stavi u njega.
Sušenje divlje nane nije težak zadatak. Začin je potreban u svakoj kući u svako vreme....
05. okt.
Kako da pravilno pečemo divljačDeblje pernate životinje kao što su prepelice na primer mogu da se peku tako što same one posluže za nadev tikvica ili patlidžana na primer, ili prosto tako što se nanižu na ražnjić....
08. feb.
Koje bolesti leči čudotvorni divlji pelin?Obloge od divljeg pelina za reumu, giht, umorne noge i upalu mišića
Potrebni sastojci: 50 g listova divljeg pelina, 50 g kamilice, 50 g petrovca, 500 ml vode....
09. jun
Kako se sprema meso od divlje svinjeMeso mlade divlje svinje, za razliku od mesa divljeg vepra, retko treba da prođe kroz proces uklanjanja mirisa. Najvredniji delovi divlje svinje jesu zadnji butovi....
28. feb.
Napitak od divlje nane - koristi i primenaOblast korišćenja napitka od divlje nane u narodnoj medicini je veoma opširna, ali hajde da pogledamo najčešće koristi i primene.
Divlja nana je dobro spazmolitičko sredstvo....
20. dec.
Konzerviranje i čuvanje tikvicaKonzerviranje tikvica može da se izvrši na nekoliko načina, ali u praktičnijoj varijanti od zamrzavanja, jer tako se više sačuva povrće....
27. jul
Kako se priprema meso divlje svinje?Meso divlje svinje su koristili ljudi još odavnina.
Ovo meso ima jako izražen ukus. Meso divlje svinje ima i druge osobine. Zato se prilikom pripreme mesa divlje svinje, moraju poštovati neka pravila....
27. avgust
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaNapitkom od divljeg luka suzbija se kašalj, reumatizam, bronhitis, normalizuje se i rad crevnog trakta....
26. sep.
Narodna medicina sa divljim kestenomDivlji kesten je prema mišljenu vidara među najcenjenijim lekarskim sredstvima....
07. april
Kako da skuvamo divljeg zecaDivljeg zeca nije teško pripremiti, ali postoji jedna mala finesa - poseban miris treba da se ukloni, jer ga inače nećete moći ni probati. Šta da uradimo kako bismo se otarasili tog mirisa? Koristićemo marinadu....
11. januar
Odgovarajući prilog za meso divljačiMeđutim, to ne važi za većinu domačica koje retko imaju mogućnost da pripremaju meso divljači. Ipak, teško ćete naći u prodavnicama do vas meso divlje svinje ili jelena na primer....
30. dec.
Kako da razlikujemo divlji od jestivog kestena?Kod slatkog, jestivog kestena, čašica je veličine od 5 do 11 centimetara i sadrži 2 do 7 semenki, kod divljeg dvojnika čašica je jedva 2-5 cm i sadrži samo jedan ili 2 jezgra....
16. januar