Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Upotreba majčine dušice u kulinarstvuUpotreba majčine dušice u kulinarstvu
11. avgust
Dodajte prstohvat majčine dušice u sladoled i uživajte u potpuno novom ukusu i aromi. Majčina dušica može da se doda i u različite vrste salata od svežeg povrća. Jela od ribe su mnogo ukusnija uz majčinu dušicu....
Majčina dušica se bori protiv 7 ozbiljnih bolestiMajčina dušica se bori protiv 7 ozbiljnih bolesti
16. april
A da biste korisnu majčinu dušicu stavili u svoja kulinarska umetnička dela, izaberite neki od ovih ukusnih recepata sa majčinom dušicom....
Majčina pogačaMajčina pogača
22. feb.
Od nabrojanih sastojaka zamesite meko testo. Ostavite da duplo naraste. Podelite na tri lopte različite veličine (kako je na slici). Najveći deo razvijte u pravougaonik. Premažite maslacem/uljem i posipajte rendanom šunkom...
Kako da osušite origano i majčinu dušicu?Kako da osušite origano i majčinu dušicu?
25. maj
Origano i majčina dušica se beru kada su u cvetu – to je zato što se ne koriste samo listovi, već i cvetovi ovih biljaka. Za duže čuvanje origano i majčina dušica treba da se osuše....
Kada se i kako se bere majčina dušica?Kada se i kako se bere majčina dušica?
02. april
Majčinu dušicu možemo da susretnemo i u kulinarstvu, kao začin, ali i u kozmetičkim sredstvima - kreme, toaletna mleka i maske za lice. Ulje majčine dušice je koristi za masažu kod artritisa....
Čaj od lipe, majčine dušice i listova brusniceČaj od lipe, majčine dušice i listova brusnice
26. januar
Lipa umiruje, majčina dušica inspiriše, a listovi brusnice deluju antiupalno i ojačavajuće!...
Čaj od majčine dušice za relaksaciju disajnih putevaČaj od majčine dušice za relaksaciju disajnih puteva
09. maj
Majčina dušica je među najboljim antisepticima i dezinfektantima, a takođe je i moćna kao imunostimulans. Legende kažu da je Orfej majčinu dušicu odredio kao biljku nadahnuća!...
Kolač DušicaKolač Dušica
21. jul
Očišćene trešnje i višnje pospite šećerom i brašnom, ostavite da odstoje oko 30 minuta. Umutite jaja sa šećerom, mlekom i uljem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilu i mešajte dok ne dobijete srednje gustu i glatku...
Penjurlija DušicaPenjurlija Dušica
10. dec.
Prosejte brašno. Rastvorite kvasac sa 1/2 šolje mlake vode. U kvasac dodajte 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna, promešajte i ostavite smesu na toplom da se aktivira. Gotov kvasac sipajte u brašno, dodajte...
Sena - Majčin ListSena - Majčin List
11. sep.
Kod nas je poznata i sa nazivom - majčin list. Listovi sene su složeni i perasti, uglavnom parni, koji mogu biti dužine od 2 do 3 cm i širine između 5 i 10 mm....
Punjeni hlepčić DušicaPunjeni hlepčić Dušica
17. januar
Uzimamo jedan ukusan hleb iz pekare sa koricom. Hleb, koji sam pripremala je prečnika oko 20 cm, ima debelu donju i gornju koru. Sečemo hleb po dužini i širini do dna, ne sečeo donju koru. Stvaraju se kockice. Sečemo...
Mekane kiflice DušicaMekane kiflice Dušica
28. nov.
Pospite semenkama (po želji) i mekane kiflice Dušica stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, pecite dok se ne dobije zlatkasto-smeđa boja....
Uskršnji kolač - Kozunak DušicaUskršnji kolač - Kozunak Dušica
14. april
Izvadite i ostavite da se Uskršnji kolač -kozunak Dušica ohladi....
Kako se pravi čaj od majčine dušice i kako ga pravilno konzumiratiKako se pravi čaj od majčine dušice i kako ga pravilno konzumirati
21. maj
Divlja majčina dušica ili timijan, kako se negde naziva, sadrži esencijalna ulja....
Mekike dušiceMekike dušice
08. jun
Mekike dušice su gotove....
Čaj od majčine dušiceČaj od majčine dušice
10. jul
Osušena u hladu, majčina dušica ima rok trajanja 3 godine, a isečena biljka 2 godine. Dve supene kašike prelivamo sa 500 ml vrele filtrirane vode ili izvorne vode. Poparimo tečnost 10-15 minuta....
Lenje pogačice od kačkavalja dušiceLenje pogačice od kačkavalja dušice
20. avgust
1
Prethodno izvadite sastojke na sobnu temperaturu. Sipajte kiselo mleko u posudu i dodajte sodu. Promešajte da nadođe. Dodajte dva jajeta (bez jednog žumanca koje će biti za premazivanje) ulje i promešajte. Dodajte brašno...
Čaj od majčine dušice kod stomačnih tegobaČaj od majčine dušice kod stomačnih tegoba
08. feb.
Prokuvajte vodu i zalijte majčinu dušicu. Ostavite da tako odstoji desetak minuta. Zasladite i odmah popite....
Biljka-čudo, koju uvek treba da imate pri ruciBiljka-čudo, koju uvek treba da imate pri ruci
10. avgust
Majčina dušica se koristi za uklanjanje sekreta (ekpectorant). Ona služi kao antioksidans, i poseduje antibakterijska i antifungalna svojstva....
Brzi namaz od crnih maslina i majčine dušiceBrzi namaz od crnih maslina i majčine dušice
19. sep.
Masline se očiste od koštica i stavljaju u posudu blendera, pa unutra dodaju maslinovo ulje, so, ako masline nisu soljene, peršun, ljuta aleva paprika i majčina dušica i izmiksaju....
Musaka sa majčinom dušicomMusaka sa majčinom dušicom
14. maj
Mleveno meso začinimo začinima. Luk i šargarepu propržimo u prethodno ugrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju i u njih dodajte mleveno meso. Kad pobeli stavljamo paradajz i krompir. Promeša se i sipa u posudu za...
Posni grašak sa majčinom dušicomPosni grašak sa majčinom dušicom
13. sep.
Očistite i sitno iseckajte luk i šargarepu. U šerpu sa zagrejanim uljem sipajte seckano povrće. Povrće dinstajte oko 3-4 minuta. Dodati brašno i stalno mešati da nema grudvica. Dodajte grašak i alevu papriku, dobro...
Pileća čorba sa majčinom dušicomPileća čorba sa majčinom dušicom
21. mart
Pre nego što bude gotovo, stavljamo začine - kurkumu, majčinu dušicu, sitno iseckan bosiljak. Na kraju stavljamo so....
Šnicle marinirane sa majčinom dušicomŠnicle marinirane sa majčinom dušicom
07. nov.
Dodajemo sitno iseckanu majčinu dušicu, lovorov list, sirće i belo vino. Ostavljamo ih da se mariniraju 12 sati u frižideru. Pre pripreme iscedimo meso iz marinade. Prepržimo ga na zagrejanoj svinjskoj masti....
Italijanske grisine sa majčinom dušicomItalijanske grisine sa majčinom dušicom
15. maj
Dodajemo arome - sušenu i izmrvljenu majčinu dušicu (3 kašičice) i bosiljak (2 ravne kašičice). Iseckamo veom sitno otprilike 20 listova svežeg estragona i dodajemo ga u posudu....