Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Slani začin Samardala (Bugarski luk)Očistite svežu samardalu i isecite je na male komade.
Stavite samardalu u blender i dodajte vodu. Samardalu sameljite u kašu.
Ako ne može da stane cela količina odjednom, dodajte samardalu u porcijama.
Sipajte kašu...
03. jun
Bugarski čomlekNamazati kolenice solju i biberom, a povrće iseći na krupnije komade.
Za ovo jelo obavezno koristiti glinenu posudu - đuvečaru.
U posudu staviti paradajz i alevu papriku, u sredini staviti kolenice, a oko njih - povrće...
09. feb.
Bugarski kačamakStavi se da provri 1, 8 litara vode sa mlekom, uljem, solju i sipa se brašno. Meša se neprekidno.
Kuva se i istovremeno s tim se muti žicom deset minuta.
Maslac se istopi u tiganju i sipa se crveni biber. Meša se....
09. mart
LukLuk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine.
Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
08. jun
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Bugarski kolači za BožićProsejte brašno sa praškom za pecivo, cimetom i prstohvatom soli. U sredini napravite udubljenje, pa u njega sipajte prethodno umućeno jaje sa vanilin šećerom.
Nakon toga dodajte maslac i zamesite glatko testo. Dobijeno...
20. april
Krompir na bugarski načinOperite krompir i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Kada se ohladi, oljuštite ga i narendajte na krupno. Posolite ga i rasporedite u nauljen i brašnom posut pleh.
Jaja dobro umutite, dok ne udvostruče zapreminu i dodajte...
16. mart
1
Bugarski svinjski kavarma kebabNa zagrejano ulje staviti svinjsko meso, posoliti ga i pržiti uz mešanje.
Posle 6-7 minuta dodati praziluk i pržiti zajedno, još toliko vremena od prilike.
Dodati paradajz pire, alevu papriku, uz mešanje doliti vino...
06. feb.
Bugarski koledarski hleb - kolakJedan od tradicionalnih božićnih hlebova je koledarski kolač - kolak. Odlikuje ga činjenica da je uvijen na način da im je u sredini rupa kako bi ih koledari mogli nanizati na svoje štapove.
Kao i kod ostalih božićnih...
27. mart
Bugarski retro kolači VitoškeZa ovaj sladak retro rolat najpre se na streč foliju dimenzija 20/30 ređaju keksići, umočeni u toplo mleko u oblik pravougaonika (3/5).
Tri keksića po širini i 5 po dužini.
Premazuju se kremom od maslaca napravljenim...
22. maj
Francuski bageti na bugarski načinU mlakoj vodi se rastvara kvasac sa prstohvatom šećera i delom brašna, treba da se dobije retka kaša, ostavlja se na toplom da nadođe. Za to vreme prosevamo brašno i pomešamo sa solju.
Kad kvasac bude gotov, dodajemo ga...
02. avgust
Mladi LukSvako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
25. sep.
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Ukiseljeni beli lukOdaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u teglice, a po...
12. avgust
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Hrskavi prženi lukU posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove.
Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
19. dec.
Prženi beli lukUzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj...
12. mart
Pečeni celi lukOgulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta.
Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
13. januar
Karamelizovani crveni lukLuk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice.
U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk.
Dodaju se so i majčina dušica.
Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
01. januar
Kiseli marinirani lukOljuštite luk.
U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
16. januar
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj