Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusniceMarinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusnice
08. feb.
Poslužiti meso uz prilog od pečuraka i sremuša i preliti pripremljenim umakom....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Napitkom od divljeg luka suzbija se kašalj, reumatizam, bronhitis, normalizuje se i rad crevnog trakta....
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)
04. jun
Sremuš ili divlji beli luk može se pronaći u senovitim planinskim predelima - lako je prepoznatljiv, jer ima karakterističan miris belog luka. Divlji luk cveta od maja do juna....
Gusta čorba od sremuša i blitveGusta čorba od sremuša i blitve
30. mart
Sa oprane veze sremuša takođe odseći drške i dodati ih blitvinim. Listove blitve i sremuša krupno naseći. Krompir iseći na kocke, a praziluk na kolutove....
Taljatele sa pestom od sremuša i orahaTaljatele sa pestom od sremuša i oraha
10. jul
Počinjemo sa pranjem sremuša, nakon čega čistimo stabla i kidamo na parčiće....
Škotski divlji petaoŠkotski divlji petao
03. maj
Pomešajte žumanca, maslac, ulje i pavlaku u dubokoj posudi, pa ih kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Posolite i dodajte biber. Sklonite sa vatre i posipajte sitno iseckanim peršunom. Poslužite preko...
Prženi divlji šampinjonPrženi divlji šampinjon
06. april
Očistite i operite divlje šampinjone. Nasecite ih na krupne komade i stavite ih da se prže sa malo vode i maslaca. Malo kasnije dodajte i sitno naseckani luk. Upržite i dodajte nanu i so....
Punjeni divlji golubPunjeni divlji golub
17. okt.
Dobro očišćeni golubovi se pune mlevenim mesom od kifli (kifla, jaje, sveže mleko, maslac, biber i so). Treba da se dobije gusta kaša. Zašivamo golubove i pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta. Dinstamo grašak i...
Divlji krastavacDivlji krastavac
23. april
Narodna medicina i divlji krastavac Divlji krastavac deluje diuretski i smirujuće. Naša narodna medicina preporučuje divlji krastavac kao lek kod neurastenija, crvenog vetra, temperature....
Divlji JamDivlji Jam
12. okt.
Divlji jam (Dioscorea villosa), poznat još kao meksički sladak krompir, predstavlja divlju biljku koja se sreće pretežno u Severnoj Americi....
Divlji LososDivlji Losos
17. dec.
Izbor divljeg lososa i čuvanje Kao svaka morska riba, divlji losos se najlakše čuva od rečnih riba....
Tri ideje šta napraviti od sremuša (divljeg belog luka)Tri ideje šta napraviti od sremuša (divljeg belog luka)
23. jun
Međutim, slučaj sa sremušom (divljim belim lukom) je sasvim različit. On ima nežan ukus i miris i može se gajiti i u saksiji na terasi....
Divlji pirinač sa pečurkamaDivlji pirinač sa pečurkama
28. nov.
Po želji pri serviranju pospite divlji pirinač sa pečurkama soja sosom....
Divlji zec u đuvečariDivlji zec u đuvečari
03. feb.
Luk očistite i stavite celu glavicu. Beli luk očistite i dodajte cele čenove. U đuveč ubacite malo masnoće, poređajte meso i dodajte povrće. Dodajte narendani paradajz i papriku, isečenu na trakice....
LukLuk
08. jun
Luk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine. Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
Pohovani lukPohovani luk
16. mart
Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje....
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Karamelizovan lukKaramelizovan luk
29. maj
Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte....
Sremuš - super hrana prolećaSremuš - super hrana proleća
27. jun
Vrlo jednostavan način razlikovanja je po mirisu, jer sremuš ima karakterističan miris belog luka. Druga karakteristična osobina su cvetovi ove dve biljke. Sremuš je poznat i pod nazivom divlji luk i medveđi luk....
Punjeni divlji zec u rerniPunjeni divlji zec u rerni
09. avgust
Sirće, so, šećer, biber, lovorov list, karanfilić i oljušten i isečen luk, beli luk, šargarepu i celer stavite u vodu i marinadu kuvajte u poklopljenoj posudi 10 minuta....
Prženi divlji pirinač sa jajimaPrženi divlji pirinač sa jajima
30. mart
Korisitla sam divlji pirinač u kesi. Pirinač se kuva u keso, koja se stavlja u vruću vodu i kuva se oko 35 minuta. Oljuštite luk i isecite ga na sitno. Izdinstajte ga u maslacu....
Dinstani divlji zec na italijanski načinDinstani divlji zec na italijanski način
24. okt.
Divlji zec je apsolutno divlja životinja koja se lovi i pripada gastronomskoj kategoriji divljači, u koju spadaju i divlja svinja, jelen i srna....
Mladi LukMladi Luk
25. sep.
Svako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Bugarski lukBugarski luk
05. maj
Bugarski luk često raste i kao divlja biljka u bukovim šumama. On predstavlja lukovicu iz koje rastu nekoliko strukova koji su tanki i mogu biti dugi i do 40 cm....