Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusnicePoslužiti meso uz prilog od pečuraka i sremuša i preliti pripremljenim umakom....
08. feb.
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaNapitkom od divljeg luka suzbija se kašalj, reumatizam, bronhitis, normalizuje se i rad crevnog trakta....
26. sep.
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Sremuš ili divlji beli luk može se pronaći u senovitim planinskim predelima - lako je prepoznatljiv, jer ima karakterističan miris belog luka.
Divlji luk cveta od maja do juna....
04. jun
Gusta čorba od sremuša i blitveSa oprane veze sremuša takođe odseći drške i dodati ih blitvinim. Listove blitve i sremuša krupno naseći.
Krompir iseći na kocke, a praziluk na kolutove....
30. mart
Taljatele sa pestom od sremuša i orahaPočinjemo sa pranjem sremuša, nakon čega čistimo stabla i kidamo na parčiće....
10. jul
Škotski divlji petaoPomešajte žumanca, maslac, ulje i pavlaku u dubokoj posudi, pa ih kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Posolite i dodajte biber.
Sklonite sa vatre i posipajte sitno iseckanim peršunom.
Poslužite preko...
03. maj
Prženi divlji šampinjonOčistite i operite divlje šampinjone.
Nasecite ih na krupne komade i stavite ih da se prže sa malo vode i maslaca.
Malo kasnije dodajte i sitno naseckani luk. Upržite i dodajte nanu i so....
06. april
Punjeni divlji golubDobro očišćeni golubovi se pune mlevenim mesom od kifli (kifla, jaje, sveže mleko, maslac, biber i so).
Treba da se dobije gusta kaša.
Zašivamo golubove i pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta.
Dinstamo grašak i...
17. okt.
Divlji krastavacNarodna medicina i divlji krastavac
Divlji krastavac deluje diuretski i smirujuće. Naša narodna medicina preporučuje divlji krastavac kao lek kod neurastenija, crvenog vetra, temperature....
23. april
Divlji JamDivlji jam (Dioscorea villosa), poznat još kao meksički sladak krompir, predstavlja divlju biljku koja se sreće pretežno u Severnoj Americi....
12. okt.
Divlji LososIzbor divljeg lososa i čuvanje
Kao svaka morska riba, divlji losos se najlakše čuva od rečnih riba....
17. dec.
Tri ideje šta napraviti od sremuša (divljeg belog luka)Međutim, slučaj sa sremušom (divljim belim lukom) je sasvim različit.
On ima nežan ukus i miris i može se gajiti i u saksiji na terasi....
23. jun
Divlji pirinač sa pečurkamaPo želji pri serviranju pospite divlji pirinač sa pečurkama soja sosom....
28. nov.
Divlji zec u đuvečariLuk očistite i stavite celu glavicu.
Beli luk očistite i dodajte cele čenove. U đuveč ubacite malo masnoće, poređajte meso i dodajte povrće.
Dodajte narendani paradajz i papriku, isečenu na trakice....
03. feb.
LukLuk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine.
Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
08. jun
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje....
16. mart
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte....
29. maj
Sremuš - super hrana prolećaVrlo jednostavan način razlikovanja je po mirisu, jer sremuš ima karakterističan miris belog luka. Druga karakteristična osobina su cvetovi ove dve biljke.
Sremuš je poznat i pod nazivom divlji luk i medveđi luk....
27. jun
Punjeni divlji zec u rerniSirće, so, šećer, biber, lovorov list, karanfilić i oljušten i isečen luk, beli luk, šargarepu i celer stavite u vodu i marinadu kuvajte u poklopljenoj posudi 10 minuta....
09. avgust
Prženi divlji pirinač sa jajimaKorisitla sam divlji pirinač u kesi. Pirinač se kuva u keso, koja se stavlja u vruću vodu i kuva se oko 35 minuta.
Oljuštite luk i isecite ga na sitno. Izdinstajte ga u maslacu....
30. mart
Dinstani divlji zec na italijanski načinDivlji zec je apsolutno divlja životinja koja se lovi i pripada gastronomskoj kategoriji divljači, u koju spadaju i divlja svinja, jelen i srna....
24. okt.
Mladi LukSvako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
25. sep.
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Bugarski lukBugarski luk često raste i kao divlja biljka u bukovim šumama. On predstavlja lukovicu iz koje rastu nekoliko strukova koji su tanki i mogu biti dugi i do 40 cm....
05. maj