Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Miso supa sa pirinčanom fidomLuk isečemo na trakice ili sitno, a šargarepu na štapiće. Pečurke očistimo i sečemo na kriške.
U šerpu stavljamo 6 šolja vode i povrće. Ostavljamo da provri.
Posebno stavljamo vodu da provri za pirinčanu fidu - 2 šolje...
16. mart
Posna miso supa sa spanaćemSpanać očistite i poparite. Ocedite u ugrejte vodu, 200-250 ml.
Tofu isecite na 6-8 većih kockice. Kad voda provri, dodajte tofu. Dodajte i spanać.
U posudu sipajte malo tečnosti i u njoj razmutite miso pastu. Nakon...
08. januar
Zelena salata sa miso dresingomJednostavna, ali veoma ukusna i zdrava salata. Njen bogat sadržaj minerala i viramina je čini odgovarajućom za svaki uzrast.
Operemo salate i osušimo ih pažljivo. Isečemo na četvrtinu. Očišćene i oprane rotkvice sečemo...
04. dec.
Japanske nudle u miso bujonu sa šitaki pečurkamaŠitake pečurke se iseku na zalogaje, a tofu - na kocke.
U 750 ml kipuće vode se rastvara miso pasta, dodaje se đumbir i dodaju se pečurke. Ostavljaju se oko 2 minuta.
Nudle se stavljaju u kipuću vodu i ostavljaju se...
15. jun
Miso supa - da li je zdrava?Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
11. feb.
Šta je Ramen i kako se pravi?Ramen je jedna od najpoznatijih japanskih supa sa nudlama na svetu.
U Japanu se kuva skoro svuda.
Ramen supa je vrlo zasitna, a zanimljivo je da postoji mnogo različitih varijacija.
Svaki region u zemlji ima svoje vrste...
23. maj
10 najboljih probiotičkih namirnica za očuvanje zdravljaNaša lista 10 najboljih probiotičkih namirnica će vam pomoći da se rešite problema sa varenjem - dodajte ih u svoju ishranu već danas!
Pokušavate da održite zdravu ishranu tokom pandemije, a i nakon nje? Probiotička...
20. april
Osnovni proizvodi od soje i njihova primenaKoristi soje za organizam su brojne. Razumna ishrana obavezno treba da uključuje redovan unos soje ili proizvoda od soje. U tekstu dostavljamo informacije o svim sojinim proizvodima na tržištu i njihove konkretne primene...
05. avgust
Japanski majonezŽumanca umutimo žicom, zajedno sa pirinčanim sirćetom.
Ja radim od sada štapnim mikserom da bi majonez mogao da emuglira savršeno.
Stavljamo štapni mikser na dno posude sa žumancima (dobro je da posuda bude uska i duga...
18. okt.
Kako spremiti Šitake pečurke?Šitake pečurke imaju istoriju kultivisanja koja traje nekoliko hiljada godina, a isto toliko se koriste u lečenju i kulinarstvu. Naziv ove pečruke se sastoji iz dve reči - ši /kesten/ i take /drvo/. U bukvalnom prevodu,...
20. mart
Asara GohanAko ne možete naći japanske školjke, onda koristite bele. Prelijte ih hladnom vodom i ocedite.
Sipajte 1 šolju vode, gde ste rastvorili soja sos, miso testenine i mirin.
Čim tečnost počne da s ekrčka, dodajte luk,...
10. jul
Špagete bolonjeze sa pasuljemŠpagete skuvati prema uputstvu na pakovanju, tako da budu al dente.
U tiganju na šporetu sipati maslinovo ulje, dodati seckani luk, celer i šargarepu, pa propržiti na tihoj vatri.
Dodati šampinjone seckane na listove...
11. januar
Kratko uputstvo za pripremanje savršene salateSalate ne smeju biti dosadne! Nedavni kulinarski eksperimenti u restoranima pokazuju da salate mogu biti zanimljive, ukusne i zdrave kada su pravilni sastojci zajedno iskombinovani. Salate napravljene kod kuće mogu isto...
31. maj
Japanske udon nudle sa šitake pečurkama i tofu siromStavlja se da provri voda za nudle. Za to vreme se isecka povrće na trakice, a luk sitno. Tofu se isecka na kockice.
U maloj posudici ili čaši se pomešaju soja sos, miso pasta i med i dodaje se crni biber. Dobro se izmeša...
24. jun
Domaći majonez od sojeSipajte polovinu sojinog ulja i sok od limete u žumanca. Koristite visoku usku posudu - toliko da staje ručni mikser u nju.
Stavite uređaj na dno, uključite i držite nepokretno, dok smesa ne počne da beli odozdo. Obično...
11. nov.
Azijska supa sa graškom i kukuruzomSušene pečurke i alge se natope odvojeno u toploj vodi. Kada su gotove ne baca se voda u kojoj seu se natapale.
Mladi luk se iseče ne sitno.
Kada se pečurke natope, iseku se.
U zagrejanom ulju se zaprži luk, a u...
06. januar
Šta da skuvate sa sojom?Napisano je stotine recepata sa sojom, koji sadrže univerzalnu biljku soju, uključujući:
- miso;
- tempeh;
- sojino mleko;
- tofu;
- edamame.
Lepota proizvoda od soje je u tome što su raznovrsni, jednostavni...
22. avgust
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Japanska čorba sa koprivomŠitake pečurke se natope u hladnoj vodi minimum sat do maksimum jedno veče. Voda se ne baca.
Kopriva se očisti i opere. U kipućoj posoljenoj vodi se popari kopriva oko minuta. Ocedi se i isplakne hladnom vodom. Ostavlja...
23. jul
Meso od soje - šta treba da znamoOdlična alternativa mesu je soja. Ovaj proizvod već dugo koriste vegetarijanci i ljudi koji vode zdrav životni stil.
Pre nego što u svoj meni uključite meso od soje, ili sojine odreske, morate da saznate više o njemu...
10. jun
Namirnice za zdravu crevnu floru i dobru peristaltiku/undefined Zdravlje crevne mikroflore je od neprocenjivog značaja. Bez nje nije moguće da se odvija normalno varenje, što znači da će svi organi i sva tkiva u telu postradati ako u telu nedostaju hranljive materije...
01. jul
Vrste supa prema njihovoj osnoviSupe mogu da budu podeljene na vruće i hladne, na bistre i one za prelivom, na krem supe i seoske čorbe itd. Međutim, ukoliko želimo da ih podelimo po pitanju njihove osnove one se obično dele na supe od povrća, supe od...
24. feb.
Fjužn salata sa fileom od lososaKrastavac i blago blanširanu šargarepu sečemo na lente pomoću ljuštilice. Brokoli iskidamo na sitno. Avokado isečemo na kocke i posipamo sa malo soka od limuna da ne pocrni dok se salata ne servira.
Pomešamo pvorće u posudi...
19. mart
3 stvari koje se dešavaju kada prestanete da jedete mlečne proizvodeKada je Dina Čejni otišla na godišnji pregled, njen lekar joj je dao savet koji je da zvučao ludo. Dao joj je savet da prestane da konzumira sir.
Nakon nekog vreman, Dina je primetila promene u težni. Krvni pritisak...
23. jul
IzoflavoniIzoflavoni su materije iz grupe biljnih estrogena - fitoestrogeni. Imaju slično dejstvo kao žnski polni hormoni, ali nisu steroidi. Izoflavoni deluju i kao estrogeni i kao antiestrogeni. Oni imaju najjače dejstvo među...
28. jul