Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći vorčester sosDomaći vorčester sos
26. maj
Domaći vorčester sos prebacite u teglicu ili posudicu, koja se čvrsto zatvara. Pravilo čuvanja - pripremljeni sos za meso može da se koristi u trajanju od 2 meseca, a pre svake upotrebe se rastrese....
Šnicle sa Vorčester sosomŠnicle sa Vorčester sosom
22. mart
U đuvečaru namazanu uljem, poređajte šnicle (krmenadle - nema porebe da se istanjuju) Luk isecite na polumesec i dodajte ga u đuvečaru. Dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće i pečurke - na kriške. Dodajte začine, soja...
Svinjska rebra sa vorčester sosomSvinjska rebra sa vorčester sosom
13. januar
Stavite papir za pečenje ili foliju u pleh. Poređajte rebra u jedan red i namažite ih uljem. Pomešajte so, biber, alevu papriku, majčinu dušicu i beli luk. Lepo natrljajte rebra začinima. Stavite pleh u prethodno ugrejanu...
Svinjski kare sa vorčester sosomSvinjski kare sa vorčester sosom
08. maj
Ja sam servirala svinjski kare sa vorčester sosom sa dinstanim mladim krompirom....
Pečena kolenica sa vorčester sosomPečena kolenica sa vorčester sosom
30. maj
U odgovarajućoj posudi pomešamo vorčester sos, bujon, maslinovo ulje, beli luk u prahu i alevu papriku. Dodajemo i preostali deo zelenih začina. Pomešamo sve sastojke da dobijemo pastu....
Tabasko SosTabasko Sos
20. sep.
Tabasko sos je američka marka ljutog sosa koji se proizodi od kraja 19. veka od strane porodične kompanije koja se nalazi na ostrvu Ejvori u državi Luizijani. Tabasko sos je najpoznatiji ljuti sos na svetu, dok samo nekoliko...
Soja SosSoja Sos
27. jul
Soja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
Kako napraviti sofrito sosKako napraviti sofrito sos
14. okt.
Kada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa. Zaista, sve do sada...
Kako se pravi sos od limunaKako se pravi sos od limuna
14. avgust
Sos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file. Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos. Potrebni sastojci: 2 žumanca...
Sos FrikaseSos Frikase
05. mart
Ovo je najbolji sos Frikase koji sam ikada dobila, a zaslugu za to ima moja voljena baka! Koristim ga kako za meso (ugavnom pile frikase), tako i za povrće (na primer punjene paprike). 1. Unapred zagrejte vodu u kaseroli...
Robert sosRobert sos
30. mart
1. Luk isecite na tanak polumesec i stavite zajedno sa maslacem i prstohvatom soli na tihu/umerenu vatru. Ovde možete dodati i kašičicu šećera koji će vam pomoći da karamelizujete luk, a možete staviti ni na kraju pripremanja...
Marinara sosMarinara sos
05. feb.
Na zagrejanom maslinovom ulju, na srednjoj temperaturi pržiti luk 5-6 minuta, da zastakli, dodati beli luk i lovorov list, usitnjen pelat, šećer. so i biber i dinstati da se zgusne. Vaš marinara sos je gotov....
Lionski sosLionski sos
21. januar
Lionski sos je sos od luka, pogodan za sve vrste mesa ili ćuftica. On je jedan od klasičnih osnovnih francuskih sosova i izuzetno je ukusan. Predstavljam vam jednostavnu varijantu za njegovo spremanje. 1. Isecite luk...
Sos skordaljaSos skordalja
14. avgust
Prvo što treba da uradimo je da potopimo hleb u vodu. Nakont toga ocedimo rukama. Očistimo čenove belog luka i zajedno sa hlebom izgnječimo dobro, dodajemo i malo ulja. To možemo uraditi ptapnim mikserom. U njih...
Sicilijanski sosSicilijanski sos
24. jul
Oljuštite beli luk i isecite ga na kriške. Stavite ga u tiganj sa maslinovim uljem i zapržite kratko. Dodajte luk, isečen na krupno i sačekajte da promeni svoju boju. Stavite masline, inćune i kapar. Čim se inćuni rastope...
Čedar sosČedar sos
07. jul
U prethodno nagrejani mali tiganj stavite komad maslaca i sačekajte da se istopi. Nakon toga stavite 2 kašike brašna i pažljivo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Sledeći korak je da dodate sveže mleko i da...
Portvajn sosPortvajn sos
26. okt.
U odgovarajućoj posudi istopimo maslac sa smeđim šećerom. Nakon toga dodajemo sitno iseckani kromid luk, beli luk, šargarepe i izmešamo dok se ne karamelizuju. Dodajemo paradajz pire i deglaziramo malim delom bujona...
Sos AvgolemonoSos Avgolemono
15. dec.
1. Umutite jaja sa sokom od limuna i solju (koristite 2 manja limuna ili jedan veći). Treba da dobijete gustu smesu, koja počinje da emulgira. 2. Stavite posudu na slabu vatru ili u vodenu kupku i sipajte veći deo bujona...
Čipotle sosČipotle sos
14. januar
Korijander sitno naseckati. Potrebne su 3 supene kašike. Papriku očistiti od semenki i odstraniti drške. Staviti sve sastojke u blender i izblendati u glatku masu. (Ako ne možete da nabavite čipotle papriku, probajte...
Chermoula sosChermoula sos
13. januar
U zagrejanom tiganju na šporetu (na srednjoj temperaturi) propržiti na 1-2 minuta sve mlevene začine. Prebaciti ih u blender. Dodati izgnječen beli luk, sve ostale sastojke i izblendati - ne mora baš glatko. Posoliti...
Mornay sosMornay sos
02. januar
Toplom bešamel sosu dodati krupno izrendani grijer sir i kiselu pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Smesu promešati i staviti na šporet, na srednu temperaturu i mešati dok sos ne postane gust i gladak - onoliko koliko...
Sos DižonSos Dižon
28. feb.
U posudi blendera umutite jaje, dodajte med, senf, so i biber i kratko izmiksajte. U tankom mlazu dodajte ulje od semenki grožđa ili suncokreta i odozdo izmiksajte smesu, polako izvlačeći blender dok se sastojci ne izmešaju...
Srirača sosSrirača sos
01. januar
Papriku očistiti od semenki, pa prepoloviti. Staviti je u šerpu, dodati očišćeni beli luk, šećer, so, biber i alkoholno sirće (za sriraču se nikad ne koristi jabukovo sirće). Kuvati sastojke na tihoj vatri 30 minuta....
Cukini sosCukini sos
30. dec.
Cukini tikvice oprati, ne ljuštiti, iseći na krupnije komade. Rasporediti po plehu obloženom pek papirom. Poprskati uljem, posoliti, pobiberiti, posuti mlevenom alevom paprikom, promešati. Ispeći u rerni. U tiganju...
Pikantan sosPikantan sos
07. sep.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte isečenu ljutu papriku, narendan đumbir i iseckan beli luk. Promešajte i zapržite blago 1-2 minuta, ne preterujte s kuvanjem - tek toliko da puste arome. Dodajte im sitno isečen...