Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći vorčester sosDomaći vorčester sos prebacite u teglicu ili posudicu, koja se čvrsto zatvara.
Pravilo čuvanja - pripremljeni sos za meso može da se koristi u trajanju od 2 meseca, a pre svake upotrebe se rastrese....
26. maj
Šnicle sa Vorčester sosomU đuvečaru namazanu uljem, poređajte šnicle (krmenadle - nema porebe da se istanjuju)
Luk isecite na polumesec i dodajte ga u đuvečaru. Dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće i pečurke - na kriške.
Dodajte začine, soja...
22. mart
Svinjska rebra sa vorčester sosomStavite papir za pečenje ili foliju u pleh. Poređajte rebra u jedan red i namažite ih uljem.
Pomešajte so, biber, alevu papriku, majčinu dušicu i beli luk. Lepo natrljajte rebra začinima.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu...
13. januar
Svinjski kare sa vorčester sosomJa sam servirala svinjski kare sa vorčester sosom sa dinstanim mladim krompirom....
08. maj
Pečena kolenica sa vorčester sosomU odgovarajućoj posudi pomešamo vorčester sos, bujon, maslinovo ulje, beli luk u prahu i alevu papriku. Dodajemo i preostali deo zelenih začina. Pomešamo sve sastojke da dobijemo pastu....
30. maj
Tabasko SosTabasko sos je američka marka ljutog sosa koji se proizodi od kraja 19. veka od strane porodične kompanije koja se nalazi na ostrvu Ejvori u državi Luizijani. Tabasko sos je najpoznatiji ljuti sos na svetu, dok samo nekoliko...
20. sep.
Soja SosSoja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
27. jul
Kako napraviti sofrito sosKada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa.
Zaista, sve do sada...
14. okt.
Kako se pravi sos od limunaSos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file.
Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos.
Potrebni sastojci: 2 žumanca...
14. avgust
Sos FrikaseOvo je najbolji sos Frikase koji sam ikada dobila, a zaslugu za to ima moja voljena baka!
Koristim ga kako za meso (ugavnom pile frikase), tako i za povrće (na primer punjene paprike).
1. Unapred zagrejte vodu u kaseroli...
05. mart
Robert sos1. Luk isecite na tanak polumesec i stavite zajedno sa maslacem i prstohvatom soli na tihu/umerenu vatru.
Ovde možete dodati i kašičicu šećera koji će vam pomoći da karamelizujete luk, a možete staviti ni na kraju pripremanja...
30. mart
Marinara sosNa zagrejanom maslinovom ulju, na srednjoj temperaturi pržiti luk 5-6 minuta, da zastakli, dodati beli luk i lovorov list, usitnjen pelat, šećer. so i biber i dinstati da se zgusne.
Vaš marinara sos je gotov....
05. feb.
Lionski sosLionski sos je sos od luka, pogodan za sve vrste mesa ili ćuftica. On je jedan od klasičnih osnovnih francuskih sosova i izuzetno je ukusan.
Predstavljam vam jednostavnu varijantu za njegovo spremanje.
1. Isecite luk...
21. januar
Sos skordaljaPrvo što treba da uradimo je da potopimo hleb u vodu.
Nakont toga ocedimo rukama.
Očistimo čenove belog luka i zajedno sa hlebom izgnječimo dobro, dodajemo i malo ulja.
To možemo uraditi ptapnim mikserom.
U njih...
14. avgust
Sicilijanski sosOljuštite beli luk i isecite ga na kriške.
Stavite ga u tiganj sa maslinovim uljem i zapržite kratko. Dodajte luk, isečen na krupno i sačekajte da promeni svoju boju.
Stavite masline, inćune i kapar. Čim se inćuni rastope...
24. jul
Čedar sosU prethodno nagrejani mali tiganj stavite komad maslaca i sačekajte da se istopi.
Nakon toga stavite 2 kašike brašna i pažljivo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Sledeći korak je da dodate sveže mleko i da...
07. jul
Portvajn sosU odgovarajućoj posudi istopimo maslac sa smeđim šećerom.
Nakon toga dodajemo sitno iseckani kromid luk, beli luk, šargarepe i izmešamo dok se ne karamelizuju.
Dodajemo paradajz pire i deglaziramo malim delom bujona...
26. okt.
Sos Avgolemono1. Umutite jaja sa sokom od limuna i solju (koristite 2 manja limuna ili jedan veći). Treba da dobijete gustu smesu, koja počinje da emulgira.
2. Stavite posudu na slabu vatru ili u vodenu kupku i sipajte veći deo bujona...
15. dec.
Čipotle sosKorijander sitno naseckati. Potrebne su 3 supene kašike.
Papriku očistiti od semenki i odstraniti drške.
Staviti sve sastojke u blender i izblendati u glatku masu.
(Ako ne možete da nabavite čipotle papriku, probajte...
14. januar
Chermoula sosU zagrejanom tiganju na šporetu (na srednjoj temperaturi) propržiti na 1-2 minuta sve mlevene začine.
Prebaciti ih u blender. Dodati izgnječen beli luk, sve ostale sastojke i izblendati - ne mora baš glatko.
Posoliti...
13. januar
Mornay sosToplom bešamel sosu dodati krupno izrendani grijer sir i kiselu pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Smesu promešati i staviti na šporet, na srednu temperaturu i mešati dok sos ne postane gust i gladak - onoliko koliko...
02. januar
Sos DižonU posudi blendera umutite jaje, dodajte med, senf, so i biber i kratko izmiksajte.
U tankom mlazu dodajte ulje od semenki grožđa ili suncokreta i odozdo izmiksajte smesu, polako izvlačeći blender dok se sastojci ne izmešaju...
28. feb.
Srirača sosPapriku očistiti od semenki, pa prepoloviti. Staviti je u šerpu, dodati očišćeni beli luk, šećer, so, biber i alkoholno sirće (za sriraču se nikad ne koristi jabukovo sirće).
Kuvati sastojke na tihoj vatri 30 minuta....
01. januar
Cukini sosCukini tikvice oprati, ne ljuštiti, iseći na krupnije komade.
Rasporediti po plehu obloženom pek papirom. Poprskati uljem, posoliti, pobiberiti, posuti mlevenom alevom paprikom, promešati. Ispeći u rerni.
U tiganju...
30. dec.
Pikantan sosZagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte isečenu ljutu papriku, narendan đumbir i iseckan beli luk.
Promešajte i zapržite blago 1-2 minuta, ne preterujte s kuvanjem - tek toliko da puste arome.
Dodajte im sitno isečen...
07. sep.