Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KariKari je naziv mešavine aromatičnih začina u kombinaciji od 5, 7, 13 začina ili više. Odnosi između začina i njihove količine zavise pre svega od jela koje se priprema sa aromatičnom mešavinom. Najčešći sastojci u kariju...
20. januar
Zašto da jedemo kariKao što znamo, kari je deo indijske kuhinje. Nije slučajno što Indijci žive veoma dugo. Njihova kuhinja i kulutra je puni korisnih biljaka i začina. Iako se koristi u indijskoj kuhinji, kari je deo Južnoazijske kuhinje...
30. mart
Kari piletinaIzdinstajte u masnoći luk isečen na sitno. Dodajte pileće meso isečeno na parčiće.
Ostavite da se zaprži i promešajte sa krijem pastu od paradajza. Dodajte pileći bujon rastvoren u vodi zajedno sa kiselim mlekom, solju...
04. okt.
Kari šniclaPileće grudi isecite na šnicle srednje debljine. Kod mene je ispalo 2 komada.
Pospite solju i karijem sa obe strane. Ostavite tako na otprilike pola sata.
U jednom tanjiru umutite jaje. U drugi stavite brašno, a u treći...
08. jul
Murg kariNarendajte luk i propržite ga u maslacu. Nakon oko 2 minuta dodajte malo soli, 2 kašičice karija i narendan paradajz (dobro je da ste ga prethodno oljuštili).
Nakon još dva minuta dodajete i pileće meso, isečeno na manje...
10. jul
Kari krompirKrompir nasecite na polovine. U teflonskom tiganju zapecite seme kumina, piskavice i ljute paprike na 2-3 minuta. Nakon toga ih sameljite u blenderu sa 2 kašike vode, dok ne dobijete glatku smesu.
Maslac istopite u velikom...
06. jul
Ukusna kari piletinaU velikom tiganju i zagrijte ulje. Dodajte naseckani luk i dinstajte dok ne porumeni, na srednje laganoj vatri. povremeno promešajte.
Kad je luk zlatni dodajte naribani beli luk i đumbir. Promešajte i kuvajte 2 minuta....
14. januar
Pileća kari supaIsecite piletinu i krompir na komade. Skuvajte ih u vodi sa malo soli. Trebalo bi da vam ostane bujona, ali ne previše.
Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i kratko propržite kari pastu. Odmah sipajte u šerpu sa...
11. nov.
Crvena kari piletinaPileći bataci se odvoje od kosti i meso se iseče na krupne parčiće. Luk se iseče na šajbne.
U odgovarajuću posudu, u kojoj ćete kuvati jelo, sipate ulje i otavite da se zagreje.
Kada je gotovo zapržite luk na kratko...
07. april
Vegetarijanski kari sa karfiolomLuk i paradajz isecite sitno, a krompir na kockice.
U ugrejnom ulju propržite luk sa kuminom.
Dodajte paradajz i mešajte nekoliko minuta.
Stavite krompir, kari i so. Sipajte malo vode i ostavite da provri. Nakon...
19. januar
Kari na azijski načinSipajte kiselo mleku u jednu posudu i dodajte začine, luk i beli luk. Dobro promešajte.
Isecite piletinu na kockice i sipajte u mleko sa začinima. Ostavite meso da se marinira pola sata u frižideru.
Za to vreme operite...
13. avgust
Kari janija od leblebijaZagrejte dve kašike maslinovog ulja i zapržite luk i beli luk, isečen na sitno.
Dodajte začine: kari, kumin, kurkumu i biber.
Zapržite 1-2 minuta i sipajte kokosovo mleko.
Stavite paradajz pire i leblebije. Kuvajte...
23. okt.
Kari kavijar sa jajimaU veliku posudu izrendamo jaja, a beli luk izgnječimo. Dodajemo sok od limuna, majonez, kari, peršun, so, biber i sos tabasko po ukusu.
Promešamo i ostavljamo u frižideri da odstoji nekoliko sati.
Serviramo kad se predjelo...
02. feb.
Kari sos za piletinuLuk iseckajte na sitno i dinstajte ga u kukuruznom ulju.
Nakon kratkog mešanja, u njega dodajte sitni naseckani beli luk.
Kada luk omekša, dodajte 3 kašike gotove kari paste.
Smesu na kratko promešajte, a nakon toga...
17. avgust
Kari dresing za salatuPromešamo dobro kiselo mleko (poželjno je da je visok procenat mlečne masti) i majonez sa viljuškom ili žicom, da ne ostanu grudvice.
Dodajemo sok od limuna i meda - mešamo dok se med potpuno ne istopi, posle dodajemo...
08. april
Tajlandski kari sa piletinomUpržite luk i beli luk u ulju. Dodajte kari pastu i kuvajte još minut. Sipajte riblji sos, kokosovo mleko i šećer.
Prokuvajte smesu i dodajte pileće meso. Kuvajte je na slaboj vatri oko 30 minuta. Poslužite sa kuvanim...
14. jul
Svinjetina sa kari sosomIsecite meso na komade, stavite maslinovo ulje u duboki tiganj i pržite 5 minuta dok meso ne dobije zlatnu boju.
Izvadite meso na ubrus, očistite i sitno isecite luk i beli luk. Stavite ih u tiganj, pržite na kratko i...
24. januar
Kari piletina sa spanaćemZagrejte ulje u dubokoj šerpi. Isecite luk i zapržite ga. Dodajte i gnječeni beli luk.
Oljuštite i isecite đumbir na sitno, sipajte ga u luk zajedno sa začinima i promešajte dobro. Zapržite oko minut.
Dodajte paradajz...
20. april
Univerzalni kari sos sa pečurkamaAdaptirano od najpoznatijeg indijskog kuvara Madhur Džafri!
Otvorite konzervu sa kokosovim mlekom (treba da bude ostavljena bez mućkanja tokom 24 sata na hladnom) pažljivo odvojte kašikom gustu pavlaku odozgo i odvojte...
10. nov.
Pohovane lignje sa kari sosom1. Očišćene lignje isecite na ne mnogo tanke prstenova. Procednite prethodno da li je potrebno da ih ljuštite pre toga, neke velike tube imaju veoma debele žilice i potrebno je da sklonite.
Ocedite višak vlake i neka ostane...
10. mart
Khema - kari sa mlevenim mesomIsečemo na sitno luk i beli luk i zapržimo ih u maslacu, dok ne dobiju braonkastu boju.
Dodajemo karu u pržimo još 4 minuta na slaboj vatri.
Nakon toga dodajemo paradajz pire, meso i kiselo mleko. Solimo i pržimo dok...
21. okt.
Piletina sa vinskim kari sosomSipamo malo ulja koliko da pokrije dno tiganja. Skidamo kožu od šnicli. Isečemo meso na male komade i propžimo. Nakon što postane zlatno, vadimo na tanjir.
U istoj masti u kojoj smo pržili pile, stavljamo sitno iseckan...
30. mart
Kari piletina sa crvenom paprikomPripremite marinadu za pileće meso od 1 supene kašike sveže izrendanog đumbira, 3-4 čena belog luka, 1/2 kašičice ljute aleve paprike, kurkume, karija i 3 supene kašike kiselog mleka. Začinite sa malo soli i mešajte dok ne...
07. dec.
Kari sa leblebijom i spanaćemAko se koristi suva leblebija, namoči se prethodno veče i kuva se.
Ako se koristi svež paradajz, nasecka se sitno ili se blenda, ali ne skroz u pire.
Luk i beli luk se naseckaju.
U zagrejanom ulju se proprži luk....
26. avgust
Kari povrće na podlozi odpirinčaLuk isečemo na polumesec, paprike i bamiju sitno, tikvice i patlidžan na kockice.
Lepo je da patlidžan potopite u posoljenu vodu na pola sata da se otkloni gorak ukus.
Povrće propržimo posebno u ugrejanoj masnoći. Nakon...
16. avgust