Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pitice od preostalih žumanacaU posudi pomešajte 1 žumance, 1 kašiku kiselog mleka i 1 kašiku ulja. Pomešajte i ovom smesom premažite trouglaste pitice.
Pospite semenkama po izboru. Možete koristiti beli i crni susam....
13. avgust
Punjena jaja i namaz od žumanacaSkuvati jaja, pa prepoloviti na pola i izvaditi žumanca, u žumanca dodati krem sir i ostale sastojke i sve izmešati da se dobije homogena masa. Napuniti kesu ili špric i puniti oblutke belanaca....
07. maj
Kafa sa žumancemŽumance se zajedno sa šećerom dobro muti žicom - dok se ne stvori pena.
Veoma laganp i uz neprestano mešanje se dodaje u vruću kafu.
Napitak kafa sa žumancem se servira topla ili hladna....
03. mart
Sendvič sa žumancemTvrdo skuvajte jaja, a zatim ih izgnječite (2 jaja i jedno žumance). Dodajte maslac, biber i so i sve zajedno utrljajte.
Ovom smesom premažite kriške hleba i spojite ih....
24. maj
Voćni kolač sa žumancemUmutite dobro i dodajte jedno po jedno žumance, nastavljajući da mutite smesu neprekidno....
30. nov.
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?Mnogo se iznenade oni koji nauče da žumance sadrži 3 grama proteina, što je pola sadržaja u celom jajetu.
Ali takođe, žumance sadrži i ceo holesterol - 185 mg....
28. avgust
Jaja punjena žumancem i majonezomOdozgo pospite preko jaja punjenih žumancem i majonezom sveže iseckan peršun.
Pirjatno!...
18. feb.
Povrće sa žumancem za bebeSkuvajte jedno jaje i uzmite pola žumanca. Dodajte ga u pire.
Promešajte dobro sve i poslužite povrće sa žumancem za bebe....
07. april
Uz pomoć dva žumanca, bol u kolenu će nestati!Otklanjanje bola u kolenu
Da biste pripremili ovo lekovito sredstvo biće vam potrebno:
- žumance
- 2 kašičice soli
- elastičan zavoj
Način pripreme:
Umutite žumance i dodajte so, dobro promešajte....
14. okt.
Krem čorba od povrća sa žumancemOdozgo narendamo žumance.
Beleška:
Može da se doda mrvljeni dvopek za gustinu i deo belanca, ako ga režim ishrane deteta dozvoljava....
26. sep.
Domaći krem sa žumancima i maslacemU izdvojeno mleko stavite žumanca i skrob. Umutite žicom pazeći da ne ostaniu grudvice.
U provrelo mleko dodajte žumanca u tankom mlazu ne prestajući da mešate.
Smanjite ringlu i kuvajte do željene gustine....
19. maj
Prolećna pita sa spanaćem i žumancimaIspecite prolećnu pitu sa spanaćem i žumancima na 180 stepeni do prijatne boje.
Prijatno!...
02. april
Ćuftice od krompira sa sakrivenim žumancimaU svako gnezdo stavljamo po jedno žumance, prethodno odvojeno od belanaca (belanca ćemo koristiti za valjanje ćuftica), začinimo solju i biberom i poklopimo drugim parčetom od krompira....
29. mart
Kako da odvojite žumanca od belanaca?Pažljivo slomite jaje u plitku ili malo dublju posudu - pažljivo, pokušavajući da žumance ostane netaknuto i celo.
Otvor prazne boce stavljamo iznad žumanca....
26. sep.
Šta sadrži žumance jajeta?Sad kad smo vas upoznali sa sastojcima koje sadrži celo jaje, fokusiraćemo se posebno na žumance.
Žumance se nalazi u centralnom delu jajeta....
30. mart
Pohovana mocarela sa žumancima i sosom od paradajzaSvako parče uvaljati u smesu i potopiti u žumanac umućen sa prstohvatom soli.
Mocarelu kratko pržiti sa obe strane u teflonskom tiganju sa malo ulja....
23. feb.
Kada se pogača premazuje žumancem?Jedno od pitanja, koje kuvari bez iskustva često postavljaju je, kada se pogača premazuje žumancem.
Ima mnogo mišljenja o tome kada tačno treba premazati pogaču žumancem....
16. maj
Šta da radimo sa preostalim žumancima?Evo nekoliko predloga šta da uradite od preostalih žumanaca, koji će vam se dopasti.
Kada vam ostanu žumanca, možete pripremiti ukusan krem od žumanaca ili krem brule....
24. mart
Jaje sa dva žumanca? Postoje li rizici i zbog čega se dešava?Ljuska jajeta obično sadrži žumance i belance, ali ponekad možete naići na jaje sa 2 žumanca u ljusci. Takvo jaje, koje ima 2 žumanca, je retka pojava....
25. avgust
Koliko proteina sadrži jedno jajeRizici od konzumiranja žumanaca
Ljudi koji su na striktnoj dijeti sa niskim sadržajem holesterola, treba da ograniče korišćenje žumanaca....
02. feb.
Doktor Gajdurkov o jajimaPo mišljenju dr Gajdurkova žumance je važno zato što povećava dobar holesterol i pomaže procesima u našem telu....
30. jul
Hranljiva vrednost i koristi od guščijih jajaS jedne strane, guščija jaja su masnija i imaju kremastiji ukus zbog velikog žumanca i činjenice da je sva mast koncentrisana u žumancu, a sa druge strane guske nemaju ishranu kao kokoške, već se radije hrane kao patke...
30. nov.
Ideja za brzu večeru sa jajimaSkuvajte nekoliko jaja, isecite ih na dva dela i izvadite sa kašikom žumance. Izgnječite viljuškom, isecite sitno 1 glavicu luka i propržite. Dodajte u žumanca, dodajte so i biber po ukusu....
16. dec.