Askorbinska kiselina
Askorbinska kiselina
askorbinska kiselina, E 301 natrijumov askorbat, E 302 kalcijumov askorbat, E 303 kalijumov askorbat. Izvori askorbinske kiseline U ...
Oleinska Kiselina
Oleinska Kiselina
Oleinska kiselina podrazumeva mononezasićenu masnu kiselinu, koja se nalazi u organizmu nekih životinja i biljaka. Ona je bledožuta ili braon ...
Arahidonska Kiselina
Arahidonska Kiselina
. Ova pojava je karakteristična za veliko preopterećenje u kratkim vremenskim intervalima. Uloge arahidonske kiseline U suštini, arahidonska ...
Jabučna kiselina
Jabučna kiselina
Jabučna kiselina /malic acid/ je dvobazna organska kiselina. Ona nema boju i predstavlja hidroskopsku materiju, koja e odlično rastvara u vodi ...
Salicilna Kiselina
Salicilna Kiselina
Salicilna kiselina /salicylic acid/, je supstanca, prvi put dobijena iz kore bele vrbe i listova zimzelene biljke gaulterije. Danas se ova ...
Nikotinska kiselina
Nikotinska kiselina
sintetiše od alkaloida nikotina. Istorija nikotinske kiseline Hemičar Funk je u prvoj četvrtini prošlog veka izolovao nikotinsku ...
Ruzmarinska Kiselina
Ruzmarinska Kiselina
industriji. Ruzmarinska kiselina je jedan od antioksidanata koji se veoma često sreće, ali je veoma moćan i nalazi se u biljkama iz porodice ...
Lipoinska Kiselina
Lipoinska Kiselina
kiselina. Uloge lipoinske kiseline - Proizvodnja energije - lipoinska kiselina učestvuje na kraju procesa, poznatom i kao ...
Folna Kiselina
Folna Kiselina
strukturom od tri dela, što postavlja specijalne zahteve ka metabolizmu. Tri osnovne komponente folne kiseline su PABA, glutaminska kiselina i ...
Asparaginska kiselina
Asparaginska kiselina
. Asparaginska kiselina je jedna od dve glavne uzbuđujuće aminokiseline u mozgu - druga je glutamin. Koristi od asparaginske kiseline ...
Kiselica od suvih šipuraka
Kiselica od suvih šipuraka
05. nov.
da proključa. Skrob rastvorite u hladnoj vodi i u tankom mlazu ga dodajte u kašu od šipuraka koja ključa. Uz neprestano mešanje, kuvajte kašu dok se ...
Omega-6 masne kiseline
Omega-6 masne kiseline
. Najvažnije za ishranu čoveka su 4 od njih: Gama-linolenske kiselina (GLA); Linolenska (linolova) kiselina (LA); Arahidnova ...