Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pohovani ovčiji sirSir treba da je tvrd, ako je mek, ostavite ga oko dva dana u frižideru u kesi (da ne požuti) bez surutke. Nakon što ga izvadite isecite ga na krupne kocke ili po želji.
Moj sir je domaći i nisu mi ispale bog zna kakve...
20. dec.
Mariniran ovčiji sirSir se iseče na kockice, stavlja se u teglu ili drugu posudu sa poklopcem. Dodaje se origano, bosiljak, majčina dušica, čili i sitno iseckan peršun.
Sipa se maslinovo ulje, sav sir treba da bude dobro pokriven. Zatvara...
01. avgust
Domaći mladi ovčiji sirMleko se zagreje kao za bebe i u njega se doda 1 kačičica vode i 5-6 kapljica sirišta, promeša se i ostavi 1-2 sata ili dok se ne pojavi malo vode na siru.
Sipa se u veliku gazu i procedi se, a nakon što se ocedi, zajedno...
25. jun
Pečeni ovčiji sir u folijiSipamo ulje u posudu, dodajemo sve biljke i začine, promešamo dobro.
Sir sečemo na 4 kriške, svaku mažemo prirpemljenom kašom sa svih strana.
Odozgo stavljamo 2-3 kriške luka. Uvijamo u foliju i pečemo u prethodno ugrejanoj...
09. dec.
Ovčiji sir sa orasima i medomSir se iskida i ostavlja se da se ocedi od vode.
Seče se na kriške, debele oko pola centimetra.
Preliva se medom i posipa se mlevenim orasima.
Servira se odmah kao predjelo....
04. okt.
Pohovan ovčiji sir u rerni na skopski načinOvčiji sir isecite na parčiće veličine kutije šibice. Stavite parčiće na mastan papir i ostavite u zamrzivač da se stegnu....
17. sep.
Kako se pravi ovčiji sir?Kako se pravi domaći ovčiji sir?
Potrebno vam je 5 litara ovčijeg svežeg mleka, 20 kapljica kvasca za sir, 300 g soli i 2 litre vode....
17. mart
Ovčiji ražnjićIsecite meso na kocke. Oljuštite beli luk, izgnječite ga i pomešajte sa maslinovim uljem i začinima. Prelijte meso i promešajte dobro. Poklopite poklopcem i ostavite da se marinira oko 3 sata.
Isecite kambi na krupne parčiće...
09. jul
Ovčiji kurbanMeso se očisti i iseče na parčiće.
Stavljate meso u odgovarajuću veliku posudu, dodajete vodu i kuvate na tihoj vatri.
Proporcija između mesa i voda je 1:1. AKo imate jednu kofu mesa, stavljate jednu kofu vode ili jednu...
21. april
Špikovan ovčiji butU očišćenom i od kostiju odvojenom butu pravimo male razreze u koje stavljamo beli luk, šaragrepu, slaninu i celer.
Zapečemo u vreloj masnoći po minut sa svih strana. Sklanjamo ga iz masnoće i u njoj dinstamo arpadžik,...
28. okt.
Domaći ovčiji sudžukSameljemo meso u mašinici za mlevenje mesa. Dodajemo začine, dobro mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Smesu pokrivamo folijom i ostavljamo na 12-24 sata na hladnom emstu da upije mirise začina.
Nakon toga uzimamo creva...
23. sep.
Pikantan ovčiji butOperemo meso i pravimo proreze u njemu, u njih stavljmo čenove belog luka.
Ugrejemo ulje i u njemu ispržimo meso sa svih strana.
Nakon toga ga stavljamo u vatrostalnu posudu, prelivamo 1 šoljom vrele vode i pečemo u...
12. maj
Pečen ovčiji butU dubokoj posudi pomešamo crveno vino i sirće.
Količina vina i sirćeta treba da je jednaka.
Dodajemo šećer u prahu, izgnječen beli luk, biber i so.
Promešamo celu smesu veoma dobro.
Smesom mažemo meso i uvijamo...
26. jun
Ovčije mlekoVažno je pomenuti da sir od ovčijeg mleka vole ljudi koji čak i nisu ljubitelji ovčijeg mleka.
Ovčije mleko se koristi za pravljenje ceđenog mleka prema tradicionalnom receptu....
12. januar
1
SirSir se uglavnom pravi od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka, ali ovaj proizvod se pravi i od mleka drugih životinja. Švedska proizvodi jedinstveni sir od losa koji košta i do 1.000 dolara po kilogramu....
09. april
Ovčiji ragu sa krompiromOperemo i isečemo ovčije meso na parčiće, posolimo i posipamo biberom.
U tiganju zagrevamo ulje i ispržimo parčiće mesa. Prebacujemo ih u glinenu đuvečaru....
21. okt.
Ovčiji ragu na grčki načinIspržite u ulju meso isečeno na kocke i sitno isečen luk.
Dodajte istucan beli luk i prelijte vinom, tako da meso bude potopljeno.
Raskuvajte, dodajte paradajz pire, so, začine i dinstajte dok ne omekša pod poklopcem...
14. sep.
Magareći sir - najskuplji sir na svetu100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji.
Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
10. mart
Sir BoforBofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
08. okt.
Sir NjušatelNjušatel predstavlja francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od nastarijih...
08. okt.
Limburški SirLimburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom...
05. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
Zeleni SirZeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
28. sep.