Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Namaz od pasulja sa tabasko sosomPasulj, sos, sitan sir i masline bez koštica se pasiraju dok se ne dobije homogena smesa.
Namaz možete servirati kao predjelo, pre glavnog jela, ali možete namazati i na krekere i serivrati kao koktel zalogaje.
Po želji...
07. avgust
Soja SosSoja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
27. jul
Vorčester SosVorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i...
23. jun
Kako napraviti sofrito sosKada je reč o španskoj kuhinji, svi bi je odmah povezali sa ogromnim izborom tapasa, sa hladnom gaspačo supom, sa paeljom, kao i sa brojnim receptima za spremanje ribe i morskih delikatesa.
Zaista, sve do sada...
14. okt.
Kako se pravi sos od limunaSos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file.
Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos.
Potrebni sastojci: 2 žumanca...
14. avgust
Sos DižonU posudi blendera umutite jaje, dodajte med, senf, so i biber i kratko izmiksajte.
U tankom mlazu dodajte ulje od semenki grožđa ili suncokreta i odozdo izmiksajte smesu, polako izvlačeći blender dok se sastojci ne izmešaju...
28. feb.
Bearnez sosCrni luk sitno iseckati i staviti u šerpu da se krčka sa sirćetom i vinom na umerenoj vatri. Kada sirće potpuno ispari, lonac se skida sa ringle i ostavlja da se ohladi.
Umutite maslac sa solju, biberom i estragonom...
23. okt.
Sos AlfredoRastopite maslac i dodajte pavlaku, mešajte na laganoj vatri.
Dodajte sitno iseckan beli luk i sir. Mešajte dok se sir ne istopi i dok ne dobijete glatku smesu.
Posolite i dodajte peršun. Dobro promešajte....
15. mart
Sos RemuladaKiseli krastavčići se seku na veoma sitne kocke. Kapar se seče na veoma sitno i pomeša se sa krastavčićima.
Mirođija se seče na sitno, dodaje se u krastavčiće sa kaprom i meša se dobro. Majonez se meša sa senfom, belim...
13. mart
Tahini sosU posudi se pomešaju tahini sa susamom, voda, maslinovo ulje i sveže ceđen limunov sok.
Dobro se izmešaju, nakon čega se u njih dodaju istucani čenovi belog luka i začini.
Mleveni korijander, kari u prahu, mleveni kumin...
04. mart
Milaneze sosPršuta, luk, šargarepa, beli luk i celer se zaprže u maslacu. Maslinovo ulje se zagreva odvojeno i zaprži se mleveno meso dok se ne pretvori u mrvice.
Dodaje se vino, a nakon pet minuta se dodaje i prva smesa, na sitno...
05. januar
1
Napolitana sosOljuštite, očistite i operite povrće.
Isecite ih na sitne komade.
Ugrejte maslinovo ulje u maloj šerpi. Stavite prvo luk i propržite dok ne promeni boju.
Dodajte preostalo povrće. Propržite i njih dobro.
Operite...
01. mart
Sos ČimičuriOperite i očistite peršun, mladi luk i beli luk.
Stavite sve u blender ili multipraktik, dodajte maslinovo ulje, sirće, čili, papriku, so, origano i izblendujte sve.
Na kraju dodajte i vodu i ponovo izblendujte....
14. okt.
Sos HarisaIspecite paprike i stavite ih u najlon kesu da odstoje, pa ih oljuštite.
Prokuvajte posoljenu vodu i u nju stavite habanero papriku i ljute paprike, pa ih kuvajte oko 3 minuta.
Ocedite paprike i ohladite ih, pa im uklonite...
14. okt.
Mlečni sosUmutite pomoću žice kiselo mleko, majonez i pavlaku. Možete da povećate količinu nekog sastojka po želji.
Dodajte izgnječen beli luk, sitno iseckanu mirođiju i so po ukusu. Ponovo dobro promešajte sos i ostavite ga u frižideru...
21. jun
Pikantan sosZagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte isečenu ljutu papriku, narendan đumbir i iseckan beli luk.
Promešajte i zapržite blago 1-2 minuta, ne preterujte s kuvanjem - tek toliko da puste arome.
Dodajte im sitno isečen...
07. sep.
Španski sosZagrejte maslac i ispržite sitnu iseckanu slaninu. Dodajte sitno naseckano teleće meso i šunku.
Dodajte i sitno naseckano povrće za supu - glavicu luka, šargarepu, malo celera. Začinite biberom i začinima po ukusu....
31. avgust
Karamel sosU dubokoj posudi sa debelim dnom zagrejte šećer dok se ne napravi karamel. Sipajte zagrejano dok pavlaka na provri.
Dodajte vanilu, maslac i so. Kuvajte karamel sos na slaboj vatri još malo, dok se ne dobije ujednačena...
02. sep.
Sos GribihOljuštite jaja i odvojite cela žumanca. Belanca sitno naseckajte. Žumanca ispasirajte kroz cediljku i prebacite ih u posudu.
Dodajte senf, sirže, biber i sok od limuna.
Sipajte ulje u tankom mlazu i uz neprestano mešanje...
23. januar
Cukini sosCukini tikvice oprati, ne ljuštiti, iseći na krupnije komade.
Rasporediti po plehu obloženom pek papirom. Poprskati uljem, posoliti, pobiberiti, posuti mlevenom alevom paprikom, promešati. Ispeći u rerni.
U tiganju...
30. dec.
Gvakamole sosIsečete avokado na dve polovine, sklanjate velikiu košticu i izdubite sredinu.
U posudi izgnječite u pire. Nakon toga dodajete isečen paradajz na kocke, beli luk, luk, papriku i dodajete sok jedne limete.
Promešajte...
04. jun
Sos ČermulaOvaj pikantan sevarno afrički sos se koristi za ribu. Ulazi i u sastav ribljih salata sa notom aromatičnih začina karakterističnih za njega i ljutu Harisu.
Oljuštimo crveni luk i stavljamo u list namazane aluminijumske...
02. avgust
Ribarski sosBeli luk se istuca sa solju u avanu i prži se 2-3 minuta u zagrejanoj masnoći dok se meša.
Dodaje se sirće i na sitno isečene ljute paprike i sve se meša dobro i sklanja se sa vatre.
Ako je sirće mnogo kiselo, sos se...
19. jun
Sos arabijataLuk i beli luk propržimo. Dodajemo vino, šećer, čili, bosiljak, paradajz pire, pomešano sa malo vode, iseckani paradajz.
Začinimo solju i biberom. Ostavljamo da se krčka oko 20-25 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajemo...
19. jun
Sos boskajolaLuk i beli luk propržimo u maslinovom ulju dok potpuno ne omekša, dodajemo vodu, oko 3 supene kašike i ostavljamo da se dinsta još 1 minut. Dodajemo pečurke, isečene na ivice.
Paradajz poparimo, oljuštimo i sečemo sitno...
19. jun