Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
SirSir je mlečni proizvod poznat čovečanstvu hiljadama godina. Na Balkanu se ovaj koncept i naziv povezuju sa belim slanim sirom, koji je jedinstven proizvod, ali postoje hiljade vrsta sireva širom sveta. Sir se u našim krajevima...
09. april
Magareći sir - najskuplji sir na svetu100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji.
Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
10. mart
Feta SirFeta /φέτα/ je beli sir, koji se tradicionalno proizvodi u Grčkoj. U suštini 75 procenta konzumiranih sireva u Grčkoj su tog tipa. Feta se može uporediti sa našim sirom u salamuri ili sa mekim sirom. Da bi se napravio feta...
20. dec.
Sir MjunsterZajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao sir čudovište, zbog svog neuobičajenog, čak i užasnog mirisa....
12. okt.
Sir BoforBofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
08. okt.
Sir NjušatelNjušatel predstavlja francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od nastarijih...
08. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
Zeleni SirZeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
28. sep.
Stilton SirStilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku.
Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/...
27. sep.
Taleđio sirTaleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog...
27. sep.
Ovčiji sirOvčiji sir je beli proizvod u salamuri, koji se dobija od ovčijeg mleka, a i jedan je od tradicionalnih proizvoda na našim prostorima. On uspešno prolazi kroz mnoge fizičko - hemijske i biohemijske procese, zahvaljujući...
19. sep.
1
Krem SirKrem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi...
12. sep.
Kozji sirZa mnoge je kozji sir gurmansko iskustvo za čula, za druge - tradicionalni miris i ukus, lepo sećanje na baku i selo. Za druge je to proizvod kome nije mesto na njihovoj trpezi.
Među ljubiteljima mlečnih proizvoda,...
04. april
Mimolet SirMnoge sirevi imaju svoje legende, obogaćene divovima, kiklopima, borbama mačevima, mesecom i drugim bajkama. Za okrugli i veoma tvrdi francuski mimolet sir je vezana veoma zanimljiva legenda.
Legenda kaže da je Napoleon...
16. dec.
Sir KabralesPlavi sir je pravi aristokrata među sirevima, a oni predstavljaju zaista veliku raznolikost. Oštar pikantan ukus je samo za prave poznavaoce.
Plavi sir je uopšten naziv za slane proizvode koji sadrže posebnu vrstu...
20. sep.
Buđavi SirJedan od najukusnijih delikatesa na ovom svetu pojavo se zbog proždrljivosti ljudi ili pak sasvim slučajno. Obično kada se plesan sama pojavi na nekoj namirnici, u trenutku bude bačena, ali to nije u pitanju i kod buđavog...
14. jul
Sitan SirSitan sir (vurda) je jedna od hranljivih namirnica, koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - do vitamina, preko proteina,...
09. jul
Bri SirBri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
07. jul
Marinirani sirIsečemo sir na kockice prečnika 2 cm sa 2 cm. Koristimo tvrdi sir. Operemo 2 tegle od 300 g i 1 teglu od 260 g. Iskidamo svež bosiljak listić po lisitć.
Iglice svežeg ruzmarina delimo na 1 celu grančicu.
Za tri tegle...
20. april
Pohovani sirUmutite jaja i dodajte postepeno kašiku brašna.
Tvrdi kravlji sir isecite na parčiće debljina jedan i pola centimetra i dužine 5-6 centimetara.
Svako parče potapajte u smesu za pohovanje, može i u malo prezli i spuštajte...
02. april
Kasapski sirSir izmrvite viljuškom.
Crveni luk sitno naseckajte i dodajte u sir. Pospite alevom paprikom i sipajte ulje.
Dobro promešajte.
Prijatno!...
15. mart
Domaći sirSveže ovčije mleko se procedi i zagreje oko 10 minuta do temperature od 70 stepeni, jer ne treba da provri. Nakon toga se ohladi do 33-34 stepeni. Dodaje se sirište, prethodno razređeno s prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu...
23. maj
1
Kako sazreva sir?Proces sazrevanja sira je poslednja etapa njhove pripreme. Njemu prethodi sirenje, ceđenje i presovanje sireva, sečenje i soljenje. Prilikom njega se dobijaju najkomplikovanije promene u njegovim sastavnim delovima. Tokom...
17. jun
Švajcarski sir ApencelerŠvajcarski sir Apenceler je jedan od najstarijih poznatih i ukusnih sireva u Švajcarskoj. On svoj naziv dobija po oblasti Appenzell u Švajcarskoj, a pre nego što se pošalje po svetu, kako bismo mi uživali u njemu, proizvodi...
08. jun
Švajcarski sir SbrinzSir Sbrinz je tradicionalan sir u Švajcarskoj. Pravi se od kravljeg mleka i proizvodi se pre svega u centralnim oblastima zemlje. Koristi se veoma široko u švajcarskoj kuhinji, zamenjujući parmezan.
Istorija sira...
07. jun