Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
VinoVino
01. april
To su penušava vina (šampanjac iz regiona Šampanj, prirodna penušava vina, penušava vina) i alkoholno obogaćena vina (Madeira, Malaga, Porto, Šeri, Vermut)....
Crno VinoCrno Vino
30. jun
Već je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama. Vino je verovatno najstariji alkoholni...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Svaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
Porto VinoPorto Vino
21. avgust
Porto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro. Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama. Druge zemlje, gde...
Jabukovo vinoJabukovo vino
05. jun
Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja. Na kraju fermentacije vino se sipa u flaše. Ako ne dodate šećer u jabukovo vino, ono će biti kratkotrajno i slabo....
Kuvano vinoKuvano vino
12. okt.
Nasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre. Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
Letnje vinoLetnje vino
09. april
Sipamo vino i dolivamo fantu. U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija. Promešamo dobro i serviramo....
Domaće belo vinoDomaće belo vino
09. avgust
Kad i tiha fermentacija prođe belo vino se ostavlja na 3 nedelje da se izbistri. Na kraju se vino ovaja od mulja, da ne prokisne i da se ne pokvari....
Predjelo za vinoPredjelo za vino
21. mart
Sir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju. Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka. Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
Vino od aronijeVino od aronije
03. jun
1
Nakon fermentacije, vino aronije će postati bistrije. Naliti ga u flaše, zatvoriti ih i čuvati na tamnom i hladnom mestu....
Domaće crno vinoDomaće crno vino
02. jun
Obično vino fermetiše za oko deset dana na 15-20 stepeni. Svaki dan se meša, dok se ne staloži potpuno. Nakon fermentacije dobro je do nedelju dana da se natoči vino....
Kuvano vino - GlühweinKuvano vino - Glühwein
20. maj
U velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže. Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja....
Domaće kupinovo vinoDomaće kupinovo vino
23. maj
Kad se fermentacija završi, procedite vino, zatvorite ga u staklene flaše i ostavite na hladno mesto....
Vino od dunjaVino od dunja
27. april
Sipamo vino u drugi dobro očišćen balon....
Kuvano crno vinoKuvano crno vino
24. maj
U čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora. Ugreva se jako....
Vino od drenjinaVino od drenjina
31. okt.
Ovo vino je veoma pogodno za različite koktele, koji uključuju i vino....
Vino od smokviVino od smokvi
09. okt.
2
Smokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon. Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
Domaće pirinčano vinoDomaće pirinčano vino
24. avgust
Gotovo pirinčano vino može da se čuva u frižideru ili da se sipa u staklene flaše koje treba da stoje na tamnom i hladnom mestu....
Seosko kuvano vinoSeosko kuvano vino
03. mart
U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet. Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre. Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši....
Magično kuvano vinoMagično kuvano vino
19. januar
1
Dodajte brendi i vino i ugrejte još 10ak minuta. Ako je potrebno možete dodati još meda u vino. Kuvano vino treba da bude slatkasto. I nemojte zaboraviti - uvek je vreme za magično kuvano vino....
Vino od orahaVino od oraha
02. nov.
Orasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići. Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...