Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Evo šta doručkuju GrciJutro u Grčkoj počinje sa šoljom kafe - bez njega se ne može! Nebitno gde - da li je to kod kuće u udobnoj fotelji ili na putu do posla ili u kafiću. Grčka kafa se kuva sa ili bez mleka ili se pije u vidu hladnog i...
24. januar
Pogledajte šta doručkuju uspešni i poznati ljudiZahvaljujući doručku možemo da vrednije radimo, šta god to bilo.
Uprkos tome, mnogi od nas preskaču doručak i prvi put jedu tek u podne....
18. jun
Najpopularniji španski delikatesiMoguće je, Španci su našli način. Priprema se tako što se mleko umuti sa žumancima i brašnom. Pusti se da se stegne pa iseče na komade koji se uvaljaju u prezle i prže....
02. januar
Španski ČurosZagrevamo vodu u maloj posudi na ringli. U nju dodajemo maslac i so.
Kada se maslac istopi, dodajemo šećer i brašno. Počinjemo da mešamo dok se ne dobije gusta smesa koja se blago lepi za dno.
Premeštamo sa ringle....
27. januar
Španski sosZagrejte maslac i ispržite sitnu iseckanu slaninu. Dodajte sitno naseckano teleće meso i šunku.
Dodajte i sitno naseckano povrće za supu - glavicu luka, šargarepu, malo celera. Začinite biberom i začinima po ukusu....
31. avgust
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta sadrže šargarepeSvi smo čitali bajke o zeki koji jede šargarepe kako bi imao snage. Poreklo ovog narandžastog korenastog povrća datira još pre 5 000 godina u Centralnoj Aziji, tačnije u regionu Avganistana. Postepeno počinje da postaje popularan...
05. april
Šta sadrži pirinač?Pirinač je jedna od najkorisnijih žitarica. Međutim, njegove zdravstvene koristi se često potcenjuju.
Pirinač je kultura izuzetno bogata složenim ugljenim hidratima, koji zauzvrat predstavljaju glavni izvor energije...
12. januar
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta sadrži cimet?Drvo cimeta je poreklom iz Šri Lanke, ali se zbog svojih koristi uzgaja na mnogim mestima širom sveta. Začin cimet, koji se dobija od njega poznat je u svim kuhinjama, nosi isto ime i zbog svoje neverovatne arome simbol...
05. dec.
Šta sadrži kakao?Kakao je izraz za zrna kakao drveta i prah napravljen od njih. Biljka je drvo koje se uzgaja u Centralnoj Americi, a zrna, bobice, su beskrajno vredne, glavna su sirovina za proizvodnju čokolade. Imaju bogat sastav korisnih...
29. nov.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta sadrže lešnici?Lešnici su vrsta orašastih plodova koji se obično koriste u mnogim receptima, uključujući zdrave deserte, grickalice i slana jela.
Ne samo da su ukusni, već su i puni esencijalnih hranljivih materija koje mogu biti...
31. mart
Šta sadrži margarin?Margarin je 1869. godine izmislio francuski hemičar. U svetu se pojavio kao zamena za tada skup i deficitarni maslac. U početku je bio čvrst, beo i sjajan. Njegov sastav je uključivao goveđu mast, mleko i komade ovčijeg...
28. januar
Šta sadrži cvekla?Cvekla ili jednostavno cvekla zauzima dostojno mesto u narodnoj medicini, kuhinji i kozmetici u mnogim zemljama sveta. I to je opravdano, jer povrće ima skoro sve potrebne elemente za ljudsko telo, a istovremeno je jeftino...
01. dec.
Šta sadrže dunje?Od davnina, dunja je poznata kao voće koje simbolizuje sreću, plodnost, lepotu, pa čak i večnost. Ljudi su gajili dunje i pre nego što su počeli da gaje jabuke.
Čemu dunja duguje svoju slavu?
Sadržaj ploda određuje...
06. okt.
Španski božićni kolačPosipa se šećerom u prahu i recept za Španski božićni kolač je gotov!
Srećan Božić!...
25. jun
Aromatični španski hlepčići250 ml svežeg mleka se zagreje i u njega se stavlja kvasac, šećer i 1 supena kašika brašna. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 15 minuta.
Masline i pečurke se sitno naseckaju. Brašno se proseje i stavlja se u tepsiju...
20. avgust
Španski keksići MagdaleneNagla promena temperature smese treba da učini da se na magdalenama stvori vrh, koji je tipičan izgled ovih špansih keksića. Zato je važno da stavite u prethodno urejanu rernu na visokoj temperaturi....
24. jul
Klasičan španski doručakOvo je jedno od najklasičnijih španskih jela, karakteristično za mediteranski deo, sa bogatom drvenom kulturom i bezbroj ukusnih recepata.
Tortilla paisana je jedna od vrsta tortilla de patatas, koja miriše na pikantnu...
25. jul