Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta doručkuju Španci?Šta doručkuju Španci?
22. januar
U Španiji često možete videti da ljudi doručkuju u dva sata posle podne ili da večeraju u 10 sati uveče....
Pogledajte šta doručkuju uspešni i poznati ljudiPogledajte šta doručkuju uspešni i poznati ljudi
18. jun
Zahvaljujući doručku možemo da vrednije radimo, šta god to bilo. Uprkos tome, mnogi od nas preskaču doručak i prvi put jedu tek u podne....
Evo šta jedu Nemci za doručakEvo šta jedu Nemci za doručak
10. jun
Kvalitetan doručak, koji može dobro zasititi, odličan je početak dana jednog Nemca. Nemci su poznati kao radna nacija, koja poštuje svoje običaje i tradiciju. To u potpunosti važi i za doručak. On treba da zasiti i...
Evo koja hrana usporava starenjeEvo koja hrana usporava starenje
22. april
Nutricionista i doktor medicinskih nauka Mihail Ginzburg je naveo proizvod koji može usporiti proces starenja kože. To su klice pasulja. Klice od pasulja su postale mnogo popularne i tražene od strane osoba, koje preferiraju...
Evo kako se marinira ribaEvo kako se marinira riba
12. dec.
Riba je jedna od najkorisnijih namirnica čija je konzumacija obavezna najmanje nekoliko puta nedeljno. Velika raznovrsnost riba je prodnost, a one se mogu pripremiti na više načina, prema vašim željama i ukusu. Specijalitet...
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoNemojte jesti sveži hleb! Evo zašto
15. april
Miris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze. Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
Evo kako da napravite savršeni PatišpanjEvo kako da napravite savršeni Patišpanj
01. mart
U srcu svakog dobrog kolača leži vlažna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Nezavisno od toga koliko jarko i lepo je ukrašen odozgo, suva ili nedopečena unutrašnjost patišpanja može da uništi svako poslastičarsko umetničko...
Eliminišite naduvenost i gasove - evo ovako!Eliminišite naduvenost i gasove - evo ovako!
18. nov.
Gasovi i naduvenost su normalan proces sistema organa za izlučivanje. Međutim, neka stanja ovaj proces čine preterano čestim i previše bolnim. Ovakvi su problemi sa želucem: bolest kolitis ili sindrom nervoznog debelog...
Evo kako da izaberemo najukusniju lubenicuEvo kako da izaberemo najukusniju lubenicu
20. avgust
Da li je moguće odabrati "savršenu lubenicu"? I ko kaže da nije moguće? ! Naravno, često se dešava, naročito leti, da kupite lubenicu i da s nestrpljenjem iščekujete da pojedete osvežavajuće parče, vraćajući se kući, nađete...
Da očistimo unutrašnje parazite! Evo kako:Da očistimo unutrašnje parazite! Evo kako:
22. jul
Prema statistici, jedna trećina stanovništva pati od parazita. Obično čovek čak i ne sumnja da su oni prisutni u njegovom telu. U međuvremenu paraziti uzazivaju veliki broj hroničnih bolesti. Simptomi prisustva parazita...
Evo ovako se pravi mekani omletEvo ovako se pravi mekani omlet
30. januar
Uprkos poznatoj i jednostavnoj pripremi, ne zna baš svako kako se pravi mekani omlet. Ukusan i nežan vazdušasti omlet, svima dostupan! Postoji dosta i različitih recepata za omlet: sa mlekom, kefirom, brašnom, kobasicom...
Evo kako kopriva pomaže kod hemoroidaEvo kako kopriva pomaže kod hemoroida
18. mart
Još odavno su ljudi koristili lekovita svojstva koprive za lečenje hemoroida. Za recepte se koristila sušena kopriva, izmrvljeni listovi, stabiljka i semenke. Različiti čajevi od ove biljke se koriste i danas, a uspešno...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina. Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta sadrže šargarepeŠta sadrže šargarepe
05. april
Svi smo čitali bajke o zeki koji jede šargarepe kako bi imao snage. Poreklo ovog narandžastog korenastog povrća datira još pre 5 000 godina u Centralnoj Aziji, tačnije u regionu Avganistana. Postepeno počinje da postaje popularan...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta sadrži pirinač?Šta sadrži pirinač?
12. januar
Pirinač je jedna od najkorisnijih žitarica. Međutim, njegove zdravstvene koristi se često potcenjuju. Pirinač je kultura izuzetno bogata složenim ugljenim hidratima, koji zauzvrat predstavljaju glavni izvor energije...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta sadrži cimet?Šta sadrži cimet?
05. dec.
Drvo cimeta je poreklom iz Šri Lanke, ali se zbog svojih koristi uzgaja na mnogim mestima širom sveta. Začin cimet, koji se dobija od njega poznat je u svim kuhinjama, nosi isto ime i zbog svoje neverovatne arome simbol...
Šta sadrži kakao?Šta sadrži kakao?
29. nov.
Kakao je izraz za zrna kakao drveta i prah napravljen od njih. Biljka je drvo koje se uzgaja u Centralnoj Americi, a zrna, bobice, su beskrajno vredne, glavna su sirovina za proizvodnju čokolade. Imaju bogat sastav korisnih...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta sadrže lešnici?Šta sadrže lešnici?
31. mart
Lešnici su vrsta orašastih plodova koji se obično koriste u mnogim receptima, uključujući zdrave deserte, grickalice i slana jela. Ne samo da su ukusni, već su i puni esencijalnih hranljivih materija koje mogu biti...