Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zvezdasti AnisZvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum koje pripada porodici Magniliaceae. Ovaj začin je još poznat i kao indijski ili sibirski anis. U Rusiji se za zvezdasti anis...
26. sep.
Lekovita svojstva čaja od anisaAnis lako raste u toploj sredini. Uzgaja se u Egiptu i Anadoliji. Zreli i suvi plodovi obično se sakupljaju tokom leta. Anis sadrži kumarine, flavonoide, fenilpropanoid, masne kiseline, polimere stereola, ugljene hidrate...
25. jun
Kuvano vino sa Božićnom aromomZagrejte vino u dubokoj posudi na ringli. Dodajte med, a zatim i štapić cimeta, zvezdasti anis i zrna karanfilića.
Isecite pomorandžu i jabuke na polumesece. Kada vino proključa sa začinima, dodajte sajder i voće. Promešajte...
01. maj
Pogačice sa topljenim sirom i anisomU posudu staviti brašno, prašak za pecivo, kvasac, šećer i vodu. Umesiti testo.
Dodati so, ulje, topljeni sir i opet umesiti testo. Dodati anis i susam i sve zamešati.
Ostaviti da odstoji 30 minuta. Podeliti testo...
12. mart
Pečena bundeva sa sušenim voćem i štapićima cimetaOčistite bundevu od semenki i unutrašnjih vlasi. Ne ljuštite koru.
Stavite je u odgovarajuću posudu za pečenje i zapecite je. Nakon što uhvati koricu pospite je šećerom.
Dodajte smokve, isečene na pariče, sušene trešnje...
04. jun
Kolači sa anisomMalsac, maskarpone, šećer promešati.
Dodati ulje, jaje, belanac izmešati.
Dodati anis i izmešati.
Na kraju dodati brašno i sve izmešati.
Na pekarskom papiru oklagijom rastanjiti testo. Metalnim okvirima za kolače...
04. mart
Bombone sa bundevom i kendenzovanim mlekomKuvanu bundevu izgnječite sa kondenzovanim mlekom.
Dodajte otopljeni kakao i kombinovani začin* - cimet, piment, muškatni oraščić, karanfilić, anis.
Dobro promešajte i sipajte u silikonske kalupe za bombone.
Ohladite...
15. nov.
Indijski čaj MasalaU avanu izgnječite kardamon sa biberom i karanfilićem.
Posebno sameljite cimet sa korenom đumbira.
Pomešajte sve sastojke i prelijte mlekom i vodom.
Na kraju dodajte u aromatičnu smesu crni čaj i zvezdasti anis....
11. nov.
Pečena bundeva sa anisomUklonite semenke iz bundeve. Stavite je u tepsiju.
Pospite bundevu smeđim šećerom.
Isecite maslac.
Dodajte anis i prelijte rumom.
Stavite u hladnu rernu na 160 stepeni oko 3 sata.
Za to vreme pečenu bundevu...
17. avgust
Sladak hleb od anisaŽumanca se umute sa šećerom i sokom od limuna. Dodaje se anis, narendana kora limuna i brašno.
Na kraju se stavljaju i belanca umućena u sneg. Testo se sipa u izduženi kalup, namazan maslacem.
Peče se oko sat u umerenoj...
19. nov.
Torta sa kruškama u tiganjuJaja i šećer umutite žicom. Dodajte brašno sa praškom za pecivo, mleko i istopljeni maslac. Ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica.
Kruške oljuštite i očistite ih od semenki. Naseckajte ih na kockice...
21. nov.
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj
UzoPostoji stara grčka maksima i ne možemo a da se ne složimo sa njom. Kaže da Uzo (Ouzo) stvara duh. Grčki duh leži u prelepoj hrani, produhovljenoj muzici i ljubavi prema živom razgovoru u prijateljskom društvu. Čaša ohlađenog...
02. jun
Recept za čaj od đumbira, koji će vas izlečitiČaj od đumbira je veoma koristan u borbi protiv raka, pročišćava jetru i eliminiše kamen iz bubrega.
Čaj od đumbira je neverovatno hranljiv topao napitak, a takođe je i veoma koristan za zdravlje.
Prednosti...
26. feb.
1
Bundeva za desert sa oportomBundevu oljuštite, operite i isecite u pleh. Pospite je smeđim šećerom.
Sipajte vino i rum. Dodajte suvo grožđe, cimet i anis. Promešajte kašikom.
Narežite maslac na male komade i stavite na bundevu. Zagrejte rernu...
14. dec.
Začini za božićne kolačeKako se približavaju božićni i novogodišnji praznici, vazduhom uvek počinje da se širi miris cimeta. Dodaje se kako u tradicionalne Božićne poslastice i Božićne kolače, tako i u aromatično kuvano vino, bez kojeg se...
30. dec.
Paj sa jabukama i šumskim voćemZa ovaj voćni paj, jabuke i dunja se očiste od semenki i seku na krupnije komade.
Dinstaju se u sajderu od jabuka sa šećerom i borovnicama.
Dodajemo kombinovani začin* (miks cimeta, kardamon, muskatni oraščić, anis)...
01. april
Poširane dunjeOčistite dunje od kora, semenki i ako ima propalih delova. Operite ih i isecite na kriške.
U posudu stavite šećer i oko litar vode.
Stavite posudu na ringlu i zagrejte sirup dok ne provri.
Stavite parčiće dunja,...
30. april
Prženi pirinač na kineski način sa surimi štapićimaPirinač se pere dok voda ne postane prozračna. Skuva se u odnosu 1:3. Nakon toga se opere hladnom vodom, iscedi se dobro i ostavlja se strane.
Povrće se dinsta u tiganju dok ne omekša. Nakon toga se zaprži zajedno sa isečenim...
03. okt.
Kruške u crvenom vinuOgulite kruške, ostavljajući netaknutu stabljiku i pazeći da ne ošteti meso krušaka. Odrežite malo od dna krušaka da biste stvorili ravno dno.
U loncu srednje veličine kombinujte crno vino, cimet, karanfilić, anis i šećer...
04. januar
Eterično ulje anisaOd davnina anis se koristio za začinjavanje i aromatiziranje hrane i pića. Koristi se u proizvodnji alkoholnih pića.
U Indiji i nekim drugim zemljama, anis se takođe koristi kao osveživač usta i sredstvo za varenje...
09. maj
Kompot od šljiva sa šljivovicom i zvezdastim anisomŠljive dobro oprati i izvaditi koštice. Tegle sterilisati.
Ređati polovine šljiva u tegle. Dodati 45 g šećera, 1 zvezdasti anis i 12 ml šljivovice po tegli. Naliti vodom i protresti da se šećer otopi, naliti tegle da budu...
07. avgust
Pipci od liganja na azijski načinStavimo pipke od lignje i 8 šoljica vode u šerpu. Dodamo navedene sastojke (djumbir, limunovu travu, sok limete, biber u zrnu, soja sos, iskosan korijander, anis i so) i kuvamo sat vremena.
Isitnimo beli luk i limusku...
11. mart
Marmelada od mandarina na grčki načinZa pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora.
Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...
01. mart
Začini koji odgovaraju pirinčuKako bi pirinač bio ne samo ukusan, već i aromatičan, pomažu nam različite vrste začina. Pripremite sami smesu začina, koja odgovara kuvanom pirinču.
Promešajte po jedan prstohvat sledećih začina: karanfilić u prahu,...
15. sep.