Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Peti VerdoPeti verdo /Petit verdot/ je crna sorta grožđa, koja je najviše karakteristična za Francusku, tačnije za oblast oko luke Bordo....
09. dec.
Uz koje vino se jede jagnjetina?Klasično pečeno jagnje sa belim lukom i ruzmarinom, najbolje je da kombinujete sa lakšim i voćnim vinima, a preporučujemo kaberne, merlo, riohu ili mladi bordo....
15. dec.
Kaberne SovinjonKaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon) je najpoznatija i najrasprostranjenija sorta crnog vinskog grožđa, koje poreklo vodi iz reona Bordo u Francuskoj....
08. mart
Uz šta najbolje ide vinoPečurke su divne sa bordo vinom, a divljač sa burgundcem. Suvo belo vino odlično ide uz ribu serviranu sa gorkim sosom....
22. januar
Šarlota sa limunomPripremite kalup za tortu sa bordom koji se skida 24-26 cm.
Isecite nožem jedan od krajeva nekoliko piškota koji će vam trebati za bord. ISečke sačuvajte za popunjavanje....
18. nov.
SemijonIstorija semijona
Iako je usvojeno da semijon potiče iz Bordoa, Francuska, neki eksperti se bore da ospore tu tvrdnju. Prema njima je teško da se odredi kako je tačno nastala sorta....
06. okt.
Čizkejk sa maskarpone sirom i rikotomPokrijte papirom za pečenje dno kalupa za pečenje sa skidajućim bordom od 24 cm i sipajte smesu za osnovu. Izravnajte i pritisnite dnom čaše oblikujući i bord....
08. april
Flan Parizien (Flan Parisien)Testo oko borda se lagano gura ka unutra kako bi se obrazovao deblji bord i prstima obe ruke se oblikuje. Izbocka se viljuškom, stavlja se krug od papira po dnu i zasipa se lopticama za pečenje ili pasuljčićima....
01. feb.
Ukusne ideje za posnu picuReđamo ostale sastojke odozgo, tepsiju stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 250°C dok borde sa strane ne postane braon boje....
14. april
Božićni keksići sa glazuromOvom glazurom pravimo bord naših keksića, za unutrašnji deo pripremamo malo ređu glazuru tako što u osnovu dodajemo malo manje vode, dok se ne dostige željena konzistencija....
07. feb.
ResveratrolAnaliza sprovedena na osnovu 30 vrsta vina pokazuje da najviše resveratrola ima u crnom francuskom vinu Bordo, a najmanje u belom Bordo - u....
04. sep.
MalbekNakon veoma hladne zime 1956. godine u Bordou je više od 75% loza uginulo i danas se malbek može sresti na većim površinama u Kaoru i dolini reke Loare....
09. dec.
Koje vino ide uz teletinu?Preporučujemo vam da teleće meso poslužite uz Kaberne Sovinjon, Bordo, Siru, Širaz ili Zinfandel, kao i uz Merlo....
02. feb.
Sovinjon blanSovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea....
11. okt.
Kaberne FranU zoni Bordo, u Francuskoj često se kombinuje sa Kaberne sovinjonom i Merloom, dok količina Kaberne frana obično ne preovlađuje....
05. okt.
Njušatel (Neufchatel) sir - kako ga poslužitiU mlađem siru možete uživati uz belo vino, ali stariji sir sa izraženim ukusom treba uravnotežiti sa jačim vinom kao što je Bordo....
10. feb.
Adžarski hačapuri sa jajetomCelu njenu površinu pospite izrenadnim kačkavaljem i sa dva njena kraja uvijte tako da se dobije nešto kao bord koji je pun kačkavaljem. Sakupite oba otvorena kraja i dobićete čamac....
03. april
Finese u pripremi šnicliKada birate meso obratite pažnju na boju - svinjsko treba da je nežne roze boje, kao i teleća, a goveđe - tamno crvene boje, ali ne i bordo....
13. maj
Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom makaNakon toga se skida bord kalupa i kolač je spreman za serviranje.
Prijatno sa ovim umetničkim delom iz nemačke kuhinje!...
13. dec.
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe maslinaste boje ili crne. Ima pikantnu aromu i jak ukus....
09. jun
Predjelo sa avokadom, pirinčanim galetama i Lolo Roso za žurkuNakon toga lepo ređamo kovrdžavi i krhki dekorativni deo listova salate - zelenu Džentilinu i bordo Lolo Roso....
22. okt.
Šta je batat?Boja kore varira od bele preko žućkaste, narandžaste, crvene pa čak i bordo. Unutrašnjost batata je bela, narandžasta ili žuta i sve vrste su jestive....
11. avgust
Koje je vino jače?Ovde spada veliki deo evropskih vina - Bordo, Kjanti, Roze, Sovinjon blan, Rizling, Pino Gri, Pino Noar....
24. januar
Najpoznatije sorte belog grožđaPotiče iz oblasti Bordo, Francuska, ali je rasprostanjena u svim zemljama gde postoje vinogradski regioni. Od ovog grožđa se prave suva, polusuva i slatka bela vina visokog kvaliteta....
16. april
Najpopularnije sorte belog vinaOsnovne arome: vanila, dim i hrast
Boja: zlatnožuta
Sovinjon Blan
Sovinjon Blan je takođe bela sorta vina koja potiče iz regiona Bordo, Francuska....
04. jul