Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Peti VerdoPeti Verdo
09. dec.
Peti verdo /Petit verdot/ je crna sorta grožđa, koja je najviše karakteristična za Francusku, tačnije za oblast oko luke Bordo....
Uz koje vino se jede jagnjetina?Uz koje vino se jede jagnjetina?
15. dec.
Klasično pečeno jagnje sa belim lukom i ruzmarinom, najbolje je da kombinujete sa lakšim i voćnim vinima, a preporučujemo kaberne, merlo, riohu ili mladi bordo....
Kaberne SovinjonKaberne Sovinjon
08. mart
Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon) je najpoznatija i najrasprostranjenija sorta crnog vinskog grožđa, koje poreklo vodi iz reona Bordo u Francuskoj....
Uz šta najbolje ide vinoUz šta najbolje ide vino
22. januar
Pečurke su divne sa bordo vinom, a divljač sa burgundcem. Suvo belo vino odlično ide uz ribu serviranu sa gorkim sosom....
Šarlota sa limunomŠarlota sa limunom
18. nov.
Pripremite kalup za tortu sa bordom koji se skida 24-26 cm. Isecite nožem jedan od krajeva nekoliko piškota koji će vam trebati za bord. ISečke sačuvajte za popunjavanje....
SemijonSemijon
06. okt.
Istorija semijona Iako je usvojeno da semijon potiče iz Bordoa, Francuska, neki eksperti se bore da ospore tu tvrdnju. Prema njima je teško da se odredi kako je tačno nastala sorta....
Čizkejk sa maskarpone sirom i rikotomČizkejk sa maskarpone sirom i rikotom
08. april
Pokrijte papirom za pečenje dno kalupa za pečenje sa skidajućim bordom od 24 cm i sipajte smesu za osnovu. Izravnajte i pritisnite dnom čaše oblikujući i bord....
Flan Parizien (Flan Parisien)Flan Parizien (Flan Parisien)
01. feb.
Testo oko borda se lagano gura ka unutra kako bi se obrazovao deblji bord i prstima obe ruke se oblikuje. Izbocka se viljuškom, stavlja se krug od papira po dnu i zasipa se lopticama za pečenje ili pasuljčićima....
Ukusne ideje za posnu picuUkusne ideje za posnu picu
14. april
Ređamo ostale sastojke odozgo, tepsiju stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 250°C dok borde sa strane ne postane braon boje....
Božićni keksići sa glazuromBožićni keksići sa glazurom
07. feb.
Ovom glazurom pravimo bord naših keksića, za unutrašnji deo pripremamo malo ređu glazuru tako što u osnovu dodajemo malo manje vode, dok se ne dostige željena konzistencija....
ResveratrolResveratrol
04. sep.
Analiza sprovedena na osnovu 30 vrsta vina pokazuje da najviše resveratrola ima u crnom francuskom vinu Bordo, a najmanje u belom Bordo - u....
MalbekMalbek
09. dec.
Nakon veoma hladne zime 1956. godine u Bordou je više od 75% loza uginulo i danas se malbek može sresti na većim površinama u Kaoru i dolini reke Loare....
Koje vino ide uz teletinu?Koje vino ide uz teletinu?
02. feb.
Preporučujemo vam da teleće meso poslužite uz Kaberne Sovinjon, Bordo, Siru, Širaz ili Zinfandel, kao i uz Merlo....
Sovinjon blanSovinjon blan
11. okt.
Sovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea....
Kaberne FranKaberne Fran
05. okt.
U zoni Bordo, u Francuskoj često se kombinuje sa Kaberne sovinjonom i Merloom, dok količina Kaberne frana obično ne preovlađuje....
Njušatel (Neufchatel) sir - kako ga poslužitiNjušatel (Neufchatel) sir - kako ga poslužiti
10. feb.
U mlađem siru možete uživati uz belo vino, ali stariji sir sa izraženim ukusom treba uravnotežiti sa jačim vinom kao što je Bordo....
Adžarski hačapuri sa jajetomAdžarski hačapuri sa jajetom
03. april
Celu njenu površinu pospite izrenadnim kačkavaljem i sa dva njena kraja uvijte tako da se dobije nešto kao bord koji je pun kačkavaljem. Sakupite oba otvorena kraja i dobićete čamac....
Finese u pripremi šnicliFinese u pripremi šnicli
13. maj
Kada birate meso obratite pažnju na boju - svinjsko treba da je nežne roze boje, kao i teleća, a goveđe - tamno crvene boje, ali ne i bordo....
Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom makaNemački kolač sa sitnim sirom i semenom maka
13. dec.
Nakon toga se skida bord kalupa i kolač je spreman za serviranje. Prijatno sa ovim umetničkim delom iz nemačke kuhinje!...
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?
09. jun
Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe maslinaste boje ili crne. Ima pikantnu aromu i jak ukus....
Predjelo sa avokadom, pirinčanim galetama i Lolo Roso za žurkuPredjelo sa avokadom, pirinčanim galetama i Lolo Roso za žurku
22. okt.
Nakon toga lepo ređamo kovrdžavi i krhki dekorativni deo listova salate - zelenu Džentilinu i bordo Lolo Roso....
Šta je batat?Šta je batat?
11. avgust
Boja kore varira od bele preko žućkaste, narandžaste, crvene pa čak i bordo. Unutrašnjost batata je bela, narandžasta ili žuta i sve vrste su jestive....
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Ovde spada veliki deo evropskih vina - Bordo, Kjanti, Roze, Sovinjon blan, Rizling, Pino Gri, Pino Noar....
Najpoznatije sorte belog grožđaNajpoznatije sorte belog grožđa
16. april
Potiče iz oblasti Bordo, Francuska, ali je rasprostanjena u svim zemljama gde postoje vinogradski regioni. Od ovog grožđa se prave suva, polusuva i slatka bela vina visokog kvaliteta....
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Osnovne arome: vanila, dim i hrast Boja: zlatnožuta Sovinjon Blan Sovinjon Blan je takođe bela sorta vina koja potiče iz regiona Bordo, Francuska....