Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li postoje rizici kombinacije jaja i ribe?Da li postoje rizici kombinacije jaja i ribe?
27. januar
Međutim, ukoliko su oba proizvoda dobro čuvana, ne postoji rizik od trovanja. Veoma retko postoji rizik da kombinacija ribe i jaja ugrozi život. Naravno, postoje i izuzeci....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Evo koja je razlika između maslaca i margarina, kao i njihove koristi za spremanje različitih jela: Margarin ima identičan ukus kao i maslac. On se razlikuje po svom načinu pripreme....
Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?
11. april
Da li znate razliku između to dvoje? Jedan od najpopularnijih proizvoda koje redovno konzumiramo je maslac. Maslac se pravi od sveže ili fermentisane masne kore mleka ili direktno od mleka. To je mlečni proizvod....
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Da li je palmino ulje korisno ili štetno?
23. feb.
Postoje i zabrinutosti za životnu sredinu povezane sa neprstanim povećavanjem njegove proizvodnje. Šta predstavlja palmino ulje? Palmino ulje se izvlači iz plodova uljanog palminog drveća....
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?
31. avgust
Postoje različite metode pomoću kojih možemo značajno da smanjimo fitat u hrani​ - to su namakanje, klijanje i fermentacija....
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi. Stvaranje kemena u...
Da li postoji razlika između batata i slatkog krompiraDa li postoji razlika između batata i slatkog krompira
02. jun
Razlike između batata i slatkog krompira nema. To je jedna te ista biljka različitih naziva. Poreklom je iz Južne Amerike i gromoljasta je biljka. Bogati su skrobom i vitaminom A....
Postoji li veza između šećera i lošeg ponašanja?Postoji li veza između šećera i lošeg ponašanja?
14. nov.
Šteta prekomerne konzumacije šećera je odavno poznata. Slatko iskušenje dovodi do naglog pada glukoze u krvi, a nestabilni nivo šećera u krvi izaziva umor, glavobolju i izaziva zavisnost. Zloupotreba šećera, t.j...
Maslinovo ulje! Proveri da li je pravo ili ne ovim dvema metodama!Maslinovo ulje! Proveri da li je pravo ili ne ovim dvema metodama!
12. jun
Oni neiskusniji kupci retko primete razliku. To je dobro za proizvođače, koji iako prodaju niskokvalitetni proizvod, oni dobijaju 5 puta veću cenu za to što prodaju....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li je bela čokolada korisna?Da li je bela čokolada korisna?
23. nov.
Čokolada je iskušenje kome malo ko može da odoli. Njen sladak i bogat ukus predstavlja ozbiljan izazov za čula svake osobe. Nije slučajno što je mesto čokolade veoma cenjeno u svetu kulinarstva. Uprkos svom slatkom ukusu...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
Osim obogaćenog mleka, ulja od jetre bakalara i nekoliko vrsta riba ne postoji neki drugi način da dobijete dovoljne količine vitamina D samo od namirnica....
Zašto treba da jedemo jajaZašto treba da jedemo jaja
07. mart
Eto zbog čega razloga da ne pojedete po jedno jaje na dan. Zašto ne treba da izbacujemo jaja iz našeg jelovnika? - Jaja su odličan izvor belančevina i ovo je divna alternativa mesa i ribe....
Zašto da jedemo sirova jaja?Zašto da jedemo sirova jaja?
18. mart
Takve precentualne razlike se primećuju i kod drugih korisnih materija, na primer 33% više omega-3 ili isto toliko više "dobrog" holesterola u korist sirovih jaja....
Bela RepaBela Repa
20. sep.
Bela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
Bela čokoladaBela čokolada
12. sep.
Za razliku od ostalih vrsta čokolade, bela ne sadrži gotovo nikakav kakao, pa se u mnogim zmljama i ne smatra čokoladom....
Bela radaBela rada
19. sep.
Bela rada (Krasuljak, Petrovac) je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. Rizom bele rade je kratak, puzeći, sa mnogo malih korena na donjoj strani. Stabljika je gola, dostiže visinu do 15 cm Listovi...
Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?
06. mart
Tokom poslednjih godina je voda sa limunom postala mnogo više od običnog napitka. Čak nas i razne filmske zvezde uveravaju da je istinita činjenica da voda sa limunom pomaže u mršavljenju. Veliki broj žena je probalo...
Zašto da jedemo više prepeličijih jaja?Zašto da jedemo više prepeličijih jaja?
21. sep.
Postoji i pogrešno shvatanje da prepeličija jaja ne sadrže holesterol. U njima ima čak i više, nego u drugima....
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
U Bugarskoj postoji i praznik slanine koji se svake godine održava u selu Aprilci. U Srbiji je to Kačarevo, gde možete probati najrazličitije vrste slanina....
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Jeftina metoda proizvodnje je još više zastrašujuća - koristi se jednaka količina nikla i aluminijuma, kod koje je efekat korišćena količina da se poveća od jedan do deset posto od težine proizvoda....
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Postoje pokazatelji da je previše proteina bez dovoljno ugljenih hidrata koji uđu u organizma, mogu da stvore napetost jetre i iz tog razloga se s vremena na vreme se želatin koristi kao proteinski dodatak....
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
U SAD-u na primer, stevija ulazi u spisak odobrenih prirodnih zaslađivača.Tamo postoji sastojak koji je mešavina šećera i stevije i sadrži samo 5 kalorija po kesici. Jedna kašičice šećera je tri puta kaloričnije....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Evo nekoliko razloga zašto se avokado svrstava među 10 najzdravijih namirnica: Pomaže u regulisanju holesterola Avokado je izuzetno korisno voće koje štiti organizam od srčanih oboljenja....