Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni čaj sa koricama pomorandže i majčinom dušicomVaš crni čaj sa koricama pomorandže i majčinom dušicom je gotov i možete da ga servirate....
21. sep.
Zašto je crni čaj toliko koristan?Od biljke Camellia sinensis se dobijaju tri vrste najkorisnijeg čaja na svetu. To su crni, beli i zeleni. Razlika dolazi od vremena branja i fermentacije kojoj se listovi podvrgavaju.
Kod crnog čaja proces fermentacije...
04. dec.
Šta sadrži crni čaj?Crni čaj je malo poznat kod nas. Njegovom domovinom se smatra Kina.
Ova vrsta čaja gaji se na himalajskoj visoravni i na planinama, na vrlo velikoj nadmorskoj visini. Ovo područje proizvodi najviše crnog čaja na svetu...
28. april
Crni čaj kod visokog pritiska?Svaki čaj ima korisne supstance koje se u njemu nalaze, pa shodno tome svaki čaj ima koristi za naše zdravlje. Crni čaj je izuzetno dobar za naše zdravlje. Ima moć da pročisti naše telo, da ojača imuni sistem i da pomaže...
23. nov.
Crni uštipciU dublju posudu sipati brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i prah za puding sa ukusom čokolade i promešati viljuškom. Dodati jaje, mleko i vodu i sve dobro sjediniti da ne bude grudvica.
Zagrejati ulje u dubljoj manjoj...
17. jul
Crni kolačU posudi umutite mleko sa šećerom, dodajte sodu, ulje, kakao, prosejano brašno.
Sipajte gustu smesu u pleh, namazan sa malo ulja i posut brašno, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napravite...
13. avgust
Crni slezCrni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez.
Stabla biljke...
26. avgust
Crni PasuljPasulj pripada porodici mahunarki. Njegova zemlja porekla je Južna Amerika, ali se može gajiti svuda. Još su ga Inke gajile, a u Evropu ga je donela jedna od eskpedicija Kristofera Kolumba. Zbog lakog načina gajenja, pasulj...
11. januar
Crni kohošCrni kohoš /Actaea Racemosa/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića /Ranunculacea/, koja potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste u vlažnim listopadnim šumama sa umereno plodnim zemljištem.
Visina...
16. april
Crni gavezCrni gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljku, koja je rasprostranjena u aziji i Evropi. Na našim prostorima je poznata još kao strastvenik, divlji duvan, glatki koren i iscelitelj. Poslednji naziv nikako...
16. okt.
Crni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
04. okt.
Crni biberPrstohvat bibera se dodaje u skoro svaki recept. Nekada davno korišćen kao valuta razmene i darivan bogovima kao sveti dar, sreća je što je ovaj najpoznatiji začin dostupan tokom cele godine u prodavnicama.
Biber potiče...
28. nov.
Crni KuminCrni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje...
15. jun
Crni PirinačCrni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju...
06. jun
Belo-crni rolatPremazati preko belog fila crni fil. Uviti pomoću folije u rolat i staviti na par sati u frižider da se stegne.
Belo-crni rolat je sjajan!...
24. januar
Ruski crni hlebRažano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu...
09. jun
Koktel Crni RusIzostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran.
Za liker od kafe možete da koristite Tia Maria ili Kalua likere, u zavisnosti od vašeg ukusa - drugi je ukusniji....
11. jun
Sočni crni kolačNapravite testo za kolač, tako što ćete pomešati sve sastojke za koricu i mešati dok ne dobijete homogenu smesu.
Dobijeno testo stavite u zagrejanu tepsiju i ispecite.
Da napravite preliv, prvo stavite vodu da se prokuva...
08. mart
Jednostavan crni kolačSastojke dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Od testa odvajamo jednu šolju. Pečemo.
Kad se ispeče namažemo odvojenim testom u čaši. Nakon maženja se ne peče ponovo. Kad se namaže, od topline testa se dobija...
15. jul
Kolač Crni pepeoIzbušite viljuškom površinu kolača Crni pepeo i prelijte ga ravnomerno glazurom. Nasecite ga na parčiće i poslužite....
02. maj
Domaći crni kolačRastvorite sodu u kiselom mleku i mutite zajedno sa uljem, brašnom i kakaom dok se ne dobije homogena smesa.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh i peče u umereno ugrejanoj rerni kolač dok ne bude gotov.
Napravite...
12. avgust
Kolač Crni biserMaslac treba da bdue mek, a jaja da su bila na sobnoj temperaturi. Umutite maslac sa šećerom, tako da dobijete penasti krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog jajeta. Nakon jaja, dodajte arome - vanilu, esekciju...
12. januar