Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šunka - šta treba da znamoŠunka - šta treba da znamo
21. feb.
Potrebna i posebna daska za sečenje, s tim što ne treba da se zaboravi da je najbolje da se iseče količina koja će biti odmah konzumirana....
Teobromin - šta treba da znamo?Teobromin - šta treba da znamo?
05. april
Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
Proseko - šta treba da znamo?Proseko - šta treba da znamo?
30. maj
Šta treba da znamo o Proseku? 1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji. 2....
Rezanci - šta treba da znamo?Rezanci - šta treba da znamo?
29. jun
Treba napomenuti da se pravi od ječma i da se u Grčkoj i Italiji mnogo koristi u raznim receptima - supe sa rezancima, jela od mesa, prilozi....
Crveni pirinač - šta treba da znate?Crveni pirinač - šta treba da znate?
04. avgust
Bogato prisustvo vlakana u njemu poboljšava peristaltiku i olakšava rad crevnog sistema....
Botulizam: Sve što treba da znamo o njemuBotulizam: Sve što treba da znamo o njemu
09. sep.
Kada pravite čorbe i janije, ostatke treba brzo ohladiti, a zatim odmah staviti u frižider....
Ovsene pahuljice - šta treba da znamoOvsene pahuljice - šta treba da znamo
14. april
Danas oni otkrivaju svoj ogroman kapacitet i nalaze mesto na trpezi gde i treba da budu. Takva kultura je ovas....
Instant pirinač - šta treba da znamo?Instant pirinač - šta treba da znamo?
27. dec.
Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant...
Prejedanje jajima - šta treba da znamoPrejedanje jajima - šta treba da znamo
20. okt.
Ukoliko ste pre toga imale probleme sa bubrezima, treba da izbegavate preteranu upotrebu proteina - kako biste uklonili njihove metabolite, bubrezi treba naporno da rade....
Topljeni sir - šta treba da znamoTopljeni sir - šta treba da znamo
21. april
Ako su vaši želudačni sokovi sa visokim nivoom kiselosti, takođe nije preporučljivo da jedete topljeni sir, zato što je i njemu sadržana velika količina limunske kiseline....
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?
18. dec.
Hipokrat i Plinije pišu o njemu i koristili su ga, a tokom Srednjeg veka među Arapima se smatrao "blagoslovenim" darom....
Čeri paradajz - šta treba da znamoČeri paradajz - šta treba da znamo
21. okt.
Po svom obliku mogu biti okrugli, duguljasti ili u obliku kapljice, a po boji - narandžasti, crveni ili roze....
Mančego sir - šta treba da znamoMančego sir - šta treba da znamo
16. okt.
Kalup ne treba da bude više od 12 cm i prečnik ne treba da prelazi 22 cm. Na kraju, sir se obeležava pečatom, na kojem je nacrtan struk pšenice....
Biserni pirinač - šta treba da znamoBiserni pirinač - šta treba da znamo
12. okt.
Čime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu? Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
Crna čokolada - šta treba da znamoCrna čokolada - šta treba da znamo
16. sep.
Pravi treba da sadrži kakao maslac i usitnjena zrnca kakaa. Prava crna čokolada ima rok trajanja od 6 do 8 meseci. Prilikom konzumacije crna čokolada treba da se topi u ustima, a ne u rukama....
Bademovo brašno - šta treba da znamoBademovo brašno - šta treba da znamo
04. sep.
Tako da treba da imate u vidu neke osobenosti prilikom kuvanja sa bademovim brašnom....
Ružičasti biber - šta treba da znamo?Ružičasti biber - šta treba da znamo?
10. dec.
Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki....
Sojin protein - šta treba da znamoSojin protein - šta treba da znamo
27. avgust
Ako tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi. Šta zapravo predstavlja sojin protein? Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna...
Skyr (skir) - šta treba da znamoSkyr (skir) - šta treba da znamo
26. avgust
Neki ljudi treba da paze sa konzumacijom skira. Sa konzumacijom skira treba da paze ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. Kod njih ovaj proizvod može uzrokovati dijareju, gasova i nadimanje....
Roze paradajz - šta treba da znamoRoze paradajz - šta treba da znamo
25. avgust
Sa botaničke tačke gledišta, povrće pripada porodici Solanancee, koja takođe uključuje čili paprike, krompir, patlidžan i drugo. Naučni naziv: Lycopersicon esculentum....
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Kafa Arabika - šta treba da znamo?
25. jul
Sigurno je da se po prvi put zrna kafe prže i od njih se pravi ono što znamo kao kafu, na Arapskom poluostrvu. Otuda kafa dobija ime Arabika ili arapska kafa....
Kafa Robusta - šta treba da znamoKafa Robusta - šta treba da znamo
25. jul
Znamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike....
Cejlonski cimet - šta treba da znamoCejlonski cimet - šta treba da znamo
29. jun
S druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti....
Fourme d'Amber - šta treba da znamoFourme d'Amber - šta treba da znamo
24. maj
Posle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”. Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama....
Proteinska dijeta - šta treba da znamoProteinska dijeta - šta treba da znamo
11. april
Osnovni princip proteinske dijete je da ograničite unos hrane koja se lako pretvara u mast, jedite uglavnom hranu bogatu proteinima sa puno povrća, bez krompira, kako biste održali mišiće....