Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šunka - šta treba da znamoPotrebna i posebna daska za sečenje, s tim što ne treba da se zaboravi da je najbolje da se iseče količina koja će biti odmah konzumirana....
21. feb.
Teobromin - šta treba da znamo?Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
05. april
Proseko - šta treba da znamo?Šta treba da znamo o Proseku?
1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji.
2....
30. maj
Rezanci - šta treba da znamo?Treba napomenuti da se pravi od ječma i da se u Grčkoj i Italiji mnogo koristi u raznim receptima - supe sa rezancima, jela od mesa, prilozi....
29. jun
Crveni pirinač - šta treba da znate?Bogato prisustvo vlakana u njemu poboljšava peristaltiku i olakšava rad crevnog sistema....
04. avgust
Botulizam: Sve što treba da znamo o njemuKada pravite čorbe i janije, ostatke treba brzo ohladiti, a zatim odmah staviti u frižider....
09. sep.
Ovsene pahuljice - šta treba da znamoDanas oni otkrivaju svoj ogroman kapacitet i nalaze mesto na trpezi gde i treba da budu. Takva kultura je ovas....
14. april
Instant pirinač - šta treba da znamo?Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant...
27. dec.
Prejedanje jajima - šta treba da znamoUkoliko ste pre toga imale probleme sa bubrezima, treba da izbegavate preteranu upotrebu proteina - kako biste uklonili njihove metabolite, bubrezi treba naporno da rade....
20. okt.
Topljeni sir - šta treba da znamoAko su vaši želudačni sokovi sa visokim nivoom kiselosti, takođe nije preporučljivo da jedete topljeni sir, zato što je i njemu sadržana velika količina limunske kiseline....
21. april
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Hipokrat i Plinije pišu o njemu i koristili su ga, a tokom Srednjeg veka među Arapima se smatrao "blagoslovenim" darom....
18. dec.
Čeri paradajz - šta treba da znamoPo svom obliku mogu biti okrugli, duguljasti ili u obliku kapljice, a po boji - narandžasti, crveni ili roze....
21. okt.
Mančego sir - šta treba da znamoKalup ne treba da bude više od 12 cm i prečnik ne treba da prelazi 22 cm.
Na kraju, sir se obeležava pečatom, na kojem je nacrtan struk pšenice....
16. okt.
Biserni pirinač - šta treba da znamoČime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu?
Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
12. okt.
Crna čokolada - šta treba da znamoPravi treba da sadrži kakao maslac i usitnjena zrnca kakaa.
Prava crna čokolada ima rok trajanja od 6 do 8 meseci.
Prilikom konzumacije crna čokolada treba da se topi u ustima, a ne u rukama....
16. sep.
Bademovo brašno - šta treba da znamoTako da treba da imate u vidu neke osobenosti prilikom kuvanja sa bademovim brašnom....
04. sep.
Ružičasti biber - šta treba da znamo?Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki....
10. dec.
Sojin protein - šta treba da znamoAko tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi.
Šta zapravo predstavlja sojin protein?
Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna...
27. avgust
Skyr (skir) - šta treba da znamoNeki ljudi treba da paze sa konzumacijom skira.
Sa konzumacijom skira treba da paze ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. Kod njih ovaj proizvod može uzrokovati dijareju, gasova i nadimanje....
26. avgust
Roze paradajz - šta treba da znamoSa botaničke tačke gledišta, povrće pripada porodici Solanancee, koja takođe uključuje čili paprike, krompir, patlidžan i drugo. Naučni naziv: Lycopersicon esculentum....
25. avgust
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Sigurno je da se po prvi put zrna kafe prže i od njih se pravi ono što znamo kao kafu, na Arapskom poluostrvu. Otuda kafa dobija ime Arabika ili arapska kafa....
25. jul
Kafa Robusta - šta treba da znamoZnamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike....
25. jul
Cejlonski cimet - šta treba da znamoS druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti....
29. jun
Fourme d'Amber - šta treba da znamoPosle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”.
Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama....
24. maj
Proteinska dijeta - šta treba da znamoOsnovni princip proteinske dijete je da ograničite unos hrane koja se lako pretvara u mast, jedite uglavnom hranu bogatu proteinima sa puno povrća, bez krompira, kako biste održali mišiće....
11. april