Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Za pravljenje različitih recepata ili za prženje, maslac je korišćeniji proizvod. Njegov ukus je preferiraniji i služi za bolju zamenu ulja....
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod....
Da li je korisno konzumiranje maslaca?Da li je korisno konzumiranje maslaca?
11. april
Upravo se pad popularnosti maslaca u korist margarina, pretvorio u osnovni razlog pojave epidemije gušavosti (proširena štitna žlezda) početkom prošlog veka....
Da li je korisno da jedemo girice i sardine?Da li je korisno da jedemo girice i sardine?
15. nov.
Pržene girice i hladno pivo - postoji li poznatiji klasik za letnje jelo, posebno u blizini morskih letovališta? Gotovo da nema osobe koja tokom letovanja nije probala ovu poslasticu, a mnogi ovo jelo povezuju sa letom....
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?
31. avgust
Fitinska kiselina, još poznata i kao fitat, je sastavni deo omotača većine orašastih plodova, žitarica i mahunarki i služi kao osnovni oblik čuvanja fosfora u semenkama. Ona se često dodaje antihranljivim materijama zbog...
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Ako ipak želite da jedete svež spanać, onda je poželjno da birate mlađe listove, tzv. bejbi spanać. Mladi listovi sadrže manje količine oksalne kiseline....
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Da li je palmino ulje korisno ili štetno?
23. feb.
palme može da se koristi i u drugoj hrani uključujući: - Žitarice; - Pekarski proizvodi kao što su hleb, keks i kiflice; - Proteinske čokoladice i dijetalne čokoladice; - Čokolada; - Pavlaka za kafu; - Margarin...
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Pročitajte takođe: - šta sadrži margarin; - margarin ili maslac, šta upotrebljavati;...
Kokos rolat da keksomKokos rolat da keksom
27. dec.
Napomena: Možete rolat dodatno da glazirate po želji, predlog je da otopite 100 gr. čokolade sa 1 s.k. arome pomorandže. Kokos rolat da keksom je gotov!...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Trouglovi prste da poližešTrouglovi prste da poližeš
30. avgust
2
Prethodno skuvamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da se ohladi. Trouglove prelivamo u pelehu i ostavljamo 3-4 sata da upiju sirup, posle jedemo sa užitkom. Neka vam je slatko!...
Đuveč Prste da poližešĐuveč Prste da poližeš
14. feb.
Isecite meso na kockice i propržite. Dodajte luk, isečen na rebarca i šargarepu na kolutiće. Dodajte krompire, paradajz, začinei vino. Nakon što malo vri, dodajte iseckano suvo meso i masline. U đuvečaru sipajte malo...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Veća je verovatnoća da će skuplji kačkavalj biti bolji od jeftinijeg, što implicira lošiji kvalitet....
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance. Visokokalorični...
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado može da se jede i sirov, a za bolji ukus možete dodati prstohvat soli i bibera. Takođe može da se doda i u salate....
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Ne preporučuje se da se jede avokado za vreme trudnoće i dojenja. Ovo može da smanji proizvodnju mleka. To takođe može da izazove oštećenje mlečne žlezde....
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin se može koristit kao stabilizator i sredstvo za zgušćavanje u namirnicama kao što je sladoled, džem, kiselo mleko, pavlaka, sir, margarin, on se koristi i u hrani sa smanjenjenim sadržajem masti, da se...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Popularna naučna organizacija Američko dijetetsko društvo nedavno je objavila studiju pod naslovom Kako da izvučete maksimalne koristi za svoje zdravlje dok jedete avokado....
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?
28. avgust
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan? Ovo pitanje sigurno često postavljate sami sebi, posebno ako imate drugačiji režim ishrane....
Čokoladni čizkejk da Oreo keksićimaČokoladni čizkejk da Oreo keksićima
26. januar
Da napravite koru: U procesoru za hranu zdrobite Oreo kolačiće u fine mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i mešajte dok se ne sjedine. Pritisnite keks na dno posude prečnika 20 cm. Stavite u frizider dok pravite fil....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Lepo rasprostrite kore i ostavite ih da se osuše na otprilike 12 sati. Izlomite jufku i stavite je u veliku tepsiju. Zalijte je istopljenim kravljim maslacem i izmešajte....
Čokoladni trouglići da ekspandiranim pirinčemČokoladni trouglići da ekspandiranim pirinčem
09. feb.
Dodati margarin, čokoladu za kuvanje i mešati dok se svi sastojci ne otope. Dodati med i ukuvati dok smesa ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti šerpu sa vatre....