bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Evo kako da saznaš da li imaš intoleranciju na glutenEvo kako da saznaš da li imaš intoleranciju na glutenHranu koja sadrži gluten, poput pšenice, ječma, raži, griza i spelte zamenite sličnom bezglutenskom hranom kao što je amarant, kinoa, brašno od kikirikija, pirinčano brašno i sojino brašno....
Da li je korisno da jedemo girice i sardine?Da li je korisno da jedemo girice i sardine?Pržene girice i hladno pivo - postoji li poznatiji klasik za letnje jelo, posebno u blizini morskih letovališta? Gotovo da nema osobe koja tokom letovanja nije probala ovu poslasticu, a mnogi ovo jelo povezuju sa letom....
Bulgur, kinoa i pirinač kod dijabetesaBulgur, kinoa i pirinač kod dijabetesaKinoa je najbolja namirnica za one osobe koje su osetljive na gluten. U poređenju sa drugim žitaricama, ona sadrži više hranljivih materija, antioksidanata, proteina, vlakana i minerala....
KinoaKinoa
30. april
Admin
U semenu kinoe nema glutena, što je čini pogodnom za konzumaciju ljudima koji su alergični na njega. 100 grama kinoe sadrži 14 g belančevina, 6 g masti, 7 g vlakana, 64 g ugljenih hidrata i 368 kalorija....
Da li postoje rizici kombinacije jaja i ribe?Da li postoje rizici kombinacije jaja i ribe?Puna apsorpcija korisnih sastojaka hranljivih proizvoda zavisi od njihove pravilne kombinacije. Njihova pravilna kombinacija smanjuje rizik da nakon njihove konzumacije osećate težinu u želucu i diskomfort. Kombinacija...
Kako da pripremite kinouKako da pripremite kinou
21. jul
Jana G.
Da biste skuvali kinou, treba vam 1 šolja zrna kinoe, 2 šolje vode, pola kašičice soli i 20 grama maslaca. Pre nego stavite kinou da se kuva, potrebno je oprati je....
Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1
08. mart
Plamena M.
Prednosti konzumacije kafe su nam itekako poznate iz najrazličitijih kampanja za popularizaciju ovog napitka. Lakše buđenje i budnost tokom celog dana su samo deo njih. Ali da li je baš toliko korisna svaka vrsta kafe koja...
Da li nas može otrovati kombinacija ribe i mlekaDa li nas može otrovati kombinacija ribe i mleka
26. feb.
Antonia R.
Da li kombinacija ribe i mleka može biti opasna za konzumaciju ili je to smao jedan zastareli mit? Konzumacija ove dve namrinice je sporna, budući da se veliki broj ljudi žalio na želudačne probleme, nakon što su ovu kombinaciju...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodaje
30. januar
Lilia Milkova
Parafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus. To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Maria D.
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
GlutenGlutenBelančevine u glutenu su glavni uzrok netolerancije na gluten. Netolerancija na gluten je autoimuna bolest, i rezultat je konzumacije namirnica koje sadrže gluten....
Da li imate višak kilograma?Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Admin
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Admin
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Genoveva
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?
01. jun
Evgenia
Kikiriki puter se smatra korisnom i zdravom hranom, iako sadrži zasićene masti i ima više natrijuma nego kalijuma. Prisustvo zasićenih masti ne premešta kikiriki puter automatski u hranu u "nezdravom" lageru. Maslinovo...
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?
28. avgust
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan? Ovo pitanje sigurno često postavljate sami sebi, posebno ako imate drugačiji režim ishrane. Setite se da ima ljudi koji pojedu po jedno jaje svakog jutra, što ih održava sitim...
Da li heljda sadrži gluten?Da li heljda sadrži gluten?
10. mart
Evgenia
Pošto heljda ne sadrži gluten, pogodna je za recepte bez glutena....
Da li griz sadrži gluten?Da li griz sadrži gluten?Pšenični griz sadrži gluten, jer sirovina od koje je pripremljen, odnosno pšenica, sadrži gluten. Ove informacije su važne jer je gluten alergen. Kukuruzni griz ne sadrži gluten, jer sam kukuruz ne sadrži gluten....
Da li mleko sadrži gluten?Da li mleko sadrži gluten?Pogledajte i naše recepte bez glutena....
Da li pirinač sadrži gluten?Da li pirinač sadrži gluten?Ostale namirnice bez glutena su kukuruz, kinoa, amarant, heljda i proso....