Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li se deblja od pirinča?Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
21. dec.
Da li se goji od ovsenih pahuljica?Ovsene pahuljice imaju svojstvo da ubrzavaju i poboljšavaju peristaltiku creva, a to je osnovna za zdravu ishranu. Prema mnogim dijetolozima ovsene pahuljice su među najzdravijom hranom. One su mnogo hranljive, ali imaju...
07. feb.
Kako treba da se brinemo o povrću i voću tokom jeseni?Za razliku od letnjeg perioda kada se svi ljubitelji voćnjaka i povrtnjaka raduju dobijenoj letini, proleće i jesen je vreme kada voćnjaci i povrtnjaci traže najviše pažnje. Od posebnog značaje je jesenji period, s obzirom...
10. dec.
Kako da se sačuvamo od toga da premesimo testo?Često, čitajući recepte za različite specijalite od testa, nailazimo na izraz nemojte da premesite testo, ali bez ikakvih uputstava kako da izbegnemo ovu grešku. U ovom članku ćemo pokušati da objasnimo zašto se ovaj problem...
02. jul
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca.
Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
28. januar
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakMaslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici.
Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
05. april
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
FruktozaNajviše fruktoze se dobija od šećera, koji je disaharid, koji se sastoji od fruktoze i glukoze....
05. okt.
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus.
To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
30. januar
Orada se koricom od orahaStavite preko svakog fileta od orade preko mesa smesu od oraha. Pritisnite čvrto da bude debela korica. Za tanju možete da smanjite sastojke.
4. Pospite filete maslinovim uljem i pecite na 200 stepeni 15 minuta....
25. avgust
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Da li je stevija štetnaStevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
15. maj
1
Da li pravilno jedemo avokado?Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
04. mart
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li su orasi alergen?Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.
Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
07. okt.
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.
Da li je avokado štetan?Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
19. okt.
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun