Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ima li smrčak otrovnog dvojnika?Ima li smrčak otrovnog dvojnika?
23. mart
Smrčak, kao i njegovi otrovni dvojnici, mogu da imaju velike varijacije u boji, koje se kreću od tamno do svetle braon. Pečurka smrčak odlikuje se šupljim, tankim i lako lomljivim mesom i belom stabljikom....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Spore ove otrovne dvojnice su gusto raspoređene, veoma tanke i meke, a imaju žutu boju, koja varira do bledoroze....
Kako da spremite vrganjeKako da spremite vrganje
25. sep.
Sveži vrgnji su čvrsti i imaju karakterističan zvuk kada se njihov šešir pritisne. Pre nego što spremite vrganje, operite ih u hladnoj vodi, zatim isecite donji deo drške, a krupnije pečurke isecite na komadiće....
Da li slinavka ima dvojnika?Da li slinavka ima dvojnika?
12. jun
Ova neugledna pečurka pripada porodici vrganja, ali nažalost nema njihov kvalitet ukusa i finu aromu. Mlade slinavke imaju belo meso, koje postaje žilavije što je pečurka starija....
Da li puhara ima dvojnika?Da li puhara ima dvojnika?
27. april
Velika puhara impresionira svojim dimenzijama i uprkos rasprostranjenom mišljenju, da one nema otrovnog dvojnika, zapravo ima dva....
Da li srndać ima dvojnika?Da li srndać ima dvojnika?
21. mart
Mnogo sakuljača gljiva tvrde, da srndać nema otrovnog dvojnika, ali ljudi koji ih sakupljaju treba da budu naročito pažljivi, zato što mogu da se pomešaju sa otrovnom muharom....
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?
22. avgust
Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju. Zovu ga još i kraljevka. Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku....
Prženi vrganjiPrženi vrganji
20. jul
Vrganji se seku na kriške i posole se po ukusu. U tanjir sipamo brašno i uvaljamo kriške jednu po jednu sa obe strane....
Pohovani vrganjiPohovani vrganji
16. jul
Treba da dobijete retku smesu koja ima konzistenciju testa za palačinke. Potapamo pečurke u smesu za pohovanje, nakon čega ih pržimo u zagrejanom ulju dok ne postanu zlataste....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Vrganji sa pirinčemVrganji sa pirinčem
21. sep.
Očistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite. Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
Vrganji na maslacuVrganji na maslacu
15. avgust
Maslac se istopi i dodaje mu ulje da ne zagori. Pečurke se prže do blago zlatne boje, zatim im se doda voda i pusti da ispari. Posolite vrganje na maslacu po ukusu na kraju kuvanja....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Za razliku od onih kod maslaca, biljna ulja u margarinu imaju drugačiji hemijski sastav. Kao vrsta oni su nezasićeni. Maslac se pravi od fermentisane ili sveže umućene pavlake ili od mleka....
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
Da li imate višak kilograma?Da li imate višak kilograma?
26. maj
Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Paralelno sa njima, međutim, imaju i dosta kalcijuma, što ima niz prednosti. Linolna kiselina - CLA (lenolenska-), koja se nalazi u njima, smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa....
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Imaju jaku senzibilizirajuću aktivnost, koja postaje sve veća tokom obrade....