Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Korisni kelj zasluženo nosi nadimak „Kralj zelenog lisnatog povrća“.
U ovom članku ćemo vam reći kako je kelj koristan za naše telo i zašto ga morate uključiti u ishranu....
08. sep.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Beli luk je verovatno kralj zdrave hrane! Pun hranljivih materija, antibakterijskih, antimikrobnih i još mnogo toga!...
13. avgust
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
07. okt.
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu. Tužno, ali je istina, mi živimo u zagađenoj sredini i otrovi nas vrebaju sa svih strana - hemijsko zagađenje vazduha, teški metali,...
14. april
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Pogledajte i neke ideje za deserte sa kokosovim mlekom....
03. avgust
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu.
Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
03. avgust
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
25. maj
Chevre (Ševru) sir - kralj francuskih mekih sirevaOvaj sir se služi pre ili uz desert, uz burgundsko vino ili šampanjac.
U kuhinji ovaj kozji sir ima univerzalnu upotrebu. Može se koristiti kao samostalan doručak....
15. dec.
Kreolski desertOljuštite banane i isecite ih na pola po dužini. Rastopite maslac i odvojite deo njega. Umutite jaja i brašno.
Prvo svako parče potopite u maslac, a posle u jaje i brašno. Nakon toga ga pržite sa obe strane u preostalom...
28. januar
Desert HitSipajte mleko u posudu u kojoj ćete pripremati puding, stavite šećer i kokosovo ulje. U malo mleka rastvorite puding i promešajte dobro. Dodajte ga mleku, kuvajte nekoliko minuta i skinite sa vatre.
Ako imate posude za...
24. mart
Zamrznut desertHladnu pavlaku umutite mikserom.
Dodajte džem, izmrvljene orašaste plodove i liker. Mešajte dobro i rasporedite u posudice za krem karamel. Ostavite u zamrzivaču ili frižideru da se stegne.
Potopite posude u toplu vodu...
25. jun
Desert ŠvarcvaldIstopite kuvertiru na pari. Sladoled ostavite da omekša i dobro ih promešajte. Dodajte sirup od trešanja u promešajte da dobijete linije.
Rasporedite smesu u posude za posluženje i vratite ih u zamrzivač, da se sladoled...
20. okt.
Maskarpone desertUmutiti slatku pavlaku. Narendati koru jednog limuna i iscediti sok jednog limuna.
Dodati narendanu limunovu koru i limunov sok i sve promešati.
Dodati šećer u prahu i umutiti. Onda dodati maskarpone i umutiti....
08. april
Puslica desertUmuttiti slatku pavlaku pa je staviti preko puslica. Dekorisati desert navedenim voćem i mentom....
25. mart
2
Oreo desertKad se smesa u čašama stegne, nasuti preko te smese belu čistu smesu koja je ostala.
U kondenzovano mleko dodati kakao i jogurt i izmešati. Kuvati par minuta.
Preliti preko bele smese....
11. mart
1
Proteinski desertSitan sir pomešajte sa jajima i mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte prethodno izgnječene banane, protein i med uz neprestano mešanje.
Na kraju dodajte orašaste plodove.
Pecite na 200 stepeni dok...
21. dec.
Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo....
30. jun
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Gotovo da nema osobe koja ne voli miris lipe u proleće ili šoljicu čaja od lipe zimi.
A znate li za šta je dobar čaj od lipe? Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja u narednim redovima.
Generalno, postoji oko...
07. mart